× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης

Με μεγάλη συμμετοχή η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης
' χρόνος ανάγνωσης

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή που πραγματοποιούν οι φορείς αυτοί της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση που φιλοξενεί μοναδικές φωτογραφίες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες Μικρασιατικές πατρίδες, άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, μέρα εμβληματική για τους Μικρασιάτες.


Ο Δημήτρης Παπαχρυσός Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το δελφίνι» καλωσορίζοντας τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε στο κάτω κάστρο για να δει της έκθεση, αναφέρθηκε στην αξία της ως στοιχείο διατήρησης της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων. Ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή των Μικρασιατικών σωματείων της Λέσβου και πρότεινε ως τέτοιο το παλιό «τούρκικο παρθεναγωγείο» που καταρρέει.
Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες της Φωτογραφικής Εταιρείας στο κάτω κάστρο όπου στεγάζεται η έκθεση φωτογραφίας ενώ μέχρι αργά το βράδυ εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης της ορχήστρας των σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου που απέδωσε σκοπούς της Μικρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβος Καραμούζης και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς ως εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Γρηγόρης Μπουντλιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης πολιτισμού Παναγιώτης Τσακίρης και Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, και ο Πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στο βόρειο Αιγαίο Παναγιώτης Μανωλακέλλης. Παρόντες επίσης και εμβληματικοί Μικρασιάτες της Μυτιλήνης όπως ο Αιβαλιώτης Γιάννης Πατανός εκ των συντελεστών του στησίματος του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας στη δεκαετία του 1980, η Μοσχονησιώτισσα ομότιμη καθηγήτρια φιλολογίας Αγγελική Ράλλη, ο Αγιοπαρασκευούσης παλιός αυτοδιοικητικός Μήτσος Μπουρνούς και άλλοι.

Ώρες λειτουργίες της έκθεσης καθημερινά από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργεί πρωί 11 με 1 και από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Επισκέψεις σχολείων το πρωί, πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές, στο τηλέφωνο 6980767000.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και να σημειώσουμε πως πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό αφιέρωμα από τη Λήμνο που ενώνει γενιές και μνήμες

Η Λήμνος στέλνει μήνυμα επιστροφής στα χωριά
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Τι παναπεί… πας και τρως ψουμάρες;»

Η 92χρονη θεία Δέσποινα μίλησε για δίαιτα, αλλά και για την αναγκαιότητα ο άνθρωπος να «αυτοκυβερνιέται» στην παρουσίαση του βιβλίου του ανηψιού της, Βασίλη Κατσίλα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μάγεψαν οι «Animato» στο Φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής της Αρτας

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Νέα έκθεση στο «Πανελλήνιον» ετοιμάζει η Νάντια Λιαρέλλη

Οπως είπε στο «Ν», θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή της για την ανάδειξη των ντόπιων καλλιτεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πρώτο βραβείο για τον Πελοποννησιακό πόλεμο με Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Λέσβιος Σίμος Σοφός στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ MUSES Film Awards – Levadia International Film Festival, απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Ελληνική Μυθική Ταινία»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση τέχνης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μια γέφυρα χρωμάτων που ενώνει όλους
ΒΙΒΛΙΟ

Κι αν έτρωγες... έχοντας ήδη χάσει τα κιλά που θέλεις;

Στο Book and Art, μια βραδιά που χάρη στον διατροφολόγο Βασίλη Κατσίλα και το βιβλίο του «F..ck the diet» τα είπε όλα για το σώμα, τη σχέση μας με το φαγητό και... τις πιο σοφές θείες!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Queen ζωντανεύουν για μία νύχτα στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια συναυλία-ύμνος στους θρύλους της ροκ με τους The Bohemians!
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μελωδικό διήμερο στο Εθνικό Ωδείο‑ παράρτημα Μυτιλήνης

Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου παρουσιάστηκαν όμορφες μουσικές εκδηλώσεις με σύγχρονους ήχους και πιάνο, κιθάρα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «Χάος» στο επίκεντρο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου

Η 11η διοργάνωση επιστρέφει από τις 12 έως τις 19 Αυγούστου, με θέμα που φέτος δεν φοβάται να κοιτάξει κατάματα την αταξία
ΒΙΒΛΙΟ

«Fck the Diet», ένα βιβλίο που θα αλλάξει τη σχέση σου με την δίαιτα

Η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου Κατσίλα θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Book and Art
ΘΕΑΤΡΟ

Επαινετικά σχόλια για την παράσταση «Γεννήθηκα Κορίτσι»

Ο ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Μυτιληνιό ερασιτέχνη ηθοποιό Georges Delimar και την Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι»