× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης

Με μεγάλη συμμετοχή η μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2022

Μέρες μνήμης της Μικρασίας με μια έκθεση μνήμης
' χρόνος ανάγνωσης

Πολύς κόσμος στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή που πραγματοποιούν οι φορείς αυτοί της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση που φιλοξενεί μοναδικές φωτογραφίες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες Μικρασιατικές πατρίδες, άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, μέρα εμβληματική για τους Μικρασιάτες.


Ο Δημήτρης Παπαχρυσός Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το δελφίνι» καλωσορίζοντας τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε στο κάτω κάστρο για να δει της έκθεση, αναφέρθηκε στην αξία της ως στοιχείο διατήρησης της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων. Ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή των Μικρασιατικών σωματείων της Λέσβου και πρότεινε ως τέτοιο το παλιό «τούρκικο παρθεναγωγείο» που καταρρέει.
Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες της Φωτογραφικής Εταιρείας στο κάτω κάστρο όπου στεγάζεται η έκθεση φωτογραφίας ενώ μέχρι αργά το βράδυ εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης της ορχήστρας των σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου που απέδωσε σκοπούς της Μικρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβος Καραμούζης και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς ως εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Γρηγόρης Μπουντλιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης πολιτισμού Παναγιώτης Τσακίρης και Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, και ο Πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στο βόρειο Αιγαίο Παναγιώτης Μανωλακέλλης. Παρόντες επίσης και εμβληματικοί Μικρασιάτες της Μυτιλήνης όπως ο Αιβαλιώτης Γιάννης Πατανός εκ των συντελεστών του στησίματος του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας στη δεκαετία του 1980, η Μοσχονησιώτισσα ομότιμη καθηγήτρια φιλολογίας Αγγελική Ράλλη, ο Αγιοπαρασκευούσης παλιός αυτοδιοικητικός Μήτσος Μπουρνούς και άλλοι.

Ώρες λειτουργίες της έκθεσης καθημερινά από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργεί πρωί 11 με 1 και από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Επισκέψεις σχολείων το πρωί, πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές, στο τηλέφωνο 6980767000.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και να σημειώσουμε πως πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Μουσικοαφηγηματική παράσταση στο μουσείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Για σχολικές ομάδες την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου με την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη
ΒΙΒΛΙΟ

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή;

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο βιβλιοπωλείο Book & Art
ΘΕΑΤΡΟ

Ο θεατρικός Σύλλογος «Νάκαρα» ταξιδεύει για την Πάτρα

Σημαντική της ομάδας πρόκριση στον τελικό του θεατρικού Φεστιβάλ Πατρών «Μώμος ο Πατρεύς» με το πρωτότυπο έργο «Ρωμιός και Ε(λ)αδέτα» της Μίρνας Αλεπουδέλλη και του Χρήστου Παναγιωτέλλη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βραδιά ηλεκτρονικού ήχου από τη SYNTHESIS στη Λέσβο

Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερο club event στη Σκάλα Ερεσού
ΒΙΒΛΙΟ

Μαρία Βρανά‑Παπάλα, Σαπφώ: Λόγος και ποίηση

Γράφει ο Δημήτρης Κωστούλας, φιλόλογος, μουσικός ερευνητής*
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρια ψηφιδωτού για μαθητές στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου με την καθοδήγηση του Mees Hehenkamp και της Γιούλας Κουτσουμπού
ΧΩΡΙΑ

Νέα χρονιά, με εντονη πολιτιστική δράση για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου έκοψε την πίτα του την ημέρα των Θεοφανίων
ΒΙΒΛΙΟ

Μυστική Βελγική και Tree Stitch ραφή από την tortuguita

Δείτε εδώ το πρόγραμμα εργαστηριών βιβλιοδεσίας του Ιανουαρίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

30 χρόνια φωτογραφίας μόδας σε μία έκθεση στη Λέσβο

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Bill Georgoussis
ΘΕΑΤΡΟ

Η γέννηση ενός φασίστα έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το συγκλονιστικό μονόδραμα του Νίκου Κούνδουρου ανεβαίνει τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ
ΘΕΑΤΡΟ

«Η Ευθαλία του Γαλατά» στη Λέσβο

Η θεατρική μεταφορά του έργου του Θωμά Κοροβίνη με τη Νικολέττα Βλαβιανού σε Μυτιλήνη και Καλλονή