× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μας κατηγορούσαν ότι βουλιάζουμε τα νησιά και τώρα η Μόρια έχει 14.000!»

Συνέντευξη του Λεσβιακής καταγωγής μέλους της Π.Γ.του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 17/10/2019

«Μας κατηγορούσαν ότι βουλιάζουμε τα νησιά και τώρα η Μόρια έχει 14.000!»

Προσκεκλημένος Στο Νησί 99FM βρέθηκε ο Πάνος Λάμπρου, συγγραφέας και δημοσιογράφος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Στη χώρα των κλουβιών - Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές», στο Δίαυλο το απόγευμα της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο πώς εμπνεύστηκε τη θεματολογία, ο κ. Λάμπρου επεσήμανε πως δούλευε το βιβλίο αρκετά χρόνια, «έχοντας ένα πλούσιο υλικό από μαρτυρίες, γνώση και περιπλάνηση στις 32 από τις 34 φυλακές της Ελλάδας», σχολιάζοντας πως πρόκειται ουσιαστικά «για μια κοινωνία, που μπορεί να μη τη βλέπουμε εμείς, αλλά διαθέτει τα πάντα, από τους προύχοντες, το λαό, την απελπισία και τους δικούς της νόμους.»

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, σκεφτήκαμε ότι υπάρχουν συλλογικότητες για τα δικαιώματα όλων, εκτός από τους φυλακισμένους. Η πρώτη φορά λοιπόν, που επιχειρήθηκε να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων, ήταν εκείνη την περίοδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι δρόμοι οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στη φυλακή.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λάμπρου εν συνεχεία σχολίασε, ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα που επιχειρεί η παράταξη με την εγγραφή νέων μελών, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε στον λαικό κόσμο και τη νεολαία, λέγοντάς τους ελάτε να πάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, εξηγώντας τους πού ακριβώς έρχονται, ως μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θέλουμε να συναντηθούμε με το πράσινο κίνημα της οικολογίας. Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.»

Ερωτηθείς για το αν φοβάται το ενδεχόμενο της «μετάλλαξης», διευκρίνισε: «Δεν φοβάμαι τόσο πολύ τη μετάλλαξη του κομμάτος. Υπάρχουν φυσικά τέτοιοι κίνδυνοι, ακόμα και ενδεχόμενοι παραγοντισμοί. Όμως ξαναλέω, δεν το φοβάμαι, γιατί αυτή η ανανέωση γίνεται σε συνθήκες αντιπολίτευσης. Είναι μάλιστα η αρχή της αντιπολιτευτικής περιόδου που διανύουμε. Άρα μας ενδιαφέρει ο κόσμος, που με ταξικά και κοινωνικά κριτήρια έφτασε μέχρι την κάλπη και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, πριν τρεις μήνες, έχοντας πίσω μας όλες τις δυσκολίες και φυσικά τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα όμως υπήρξαν και μεγάλες τομές σε ότι γνωρίζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, για τις οποίες είμαστε περήφανοι.»

Αναφερόμενος τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, τομέας ευθύνης του ίδιου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: «Τα νούμερα είναι απίστευτα. Μας κατηγορούσαν ότι βουλιάζουμε τα νησιά, όταν είχαμε καταφέρει αρχές του καλοκαιριού να έχουμε 5.500 άτομα στη Λέσβο και σήμερα αγγίζουν τις 14.000. Δεν θεωρώ ότι ήταν ανέτοιμη η ΝΔ. Είναι μέρος ενός σχεδίου, το οποίο είχε και έχει. Το σχέδιο της αποτροπής, στέλνοντας σήματα απέναντι ότι εδώ η κατάταση είναι τραγική, επομένως να μην έρχονται άλλοι. Είναι τόσο ανόητο όλο αυτό, γιατί οι άνθρωποι που φτάνουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, αφενός γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση, αφετέρου δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι δεν είχε προετοιμαστεί η ΝΔ για να δημιουργηθούν δομές στην ενδοχώρα, κάτι που εμείς κάναμε συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα. Βεβαίως, με τη ρητορική του μίσους και της ξενοφοβίας το βρίσκει μπροστά της.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση