× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα αργά βήματα αξιοποίησης της γεωθερμίας

Στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης εντοπίζονται οι προσπάθειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/9/2022

Τα αργά βήματα αξιοποίησης της γεωθερμίας

Την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, απαντώντας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου, Τάκη Ιορδάνη σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, αφήνει ελπίδες για αξιοποίηση του. Είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου που χρονολογείται από το 1972.


Αυτή την στιγμή, το ενδιαφέρον της ΔΕΗ εντοπίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο από το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης. Εκτιμάται πως μπορεί να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα 5 - 8 MW. Η Λέσβος εκτιμάται πως έχει μια μέση κατανάλωση ρεύματος 56 MW, σε οριακές καταστάσεις η κατανάλωση φθάνει στα 70 MW. Συνεπώς η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γεωθερμία, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δυνατότητες παραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες μπορούν να δώσουν ένα υψηλό ποσοστό ενεργειακής αυτονομίας του νησιού.

 

Στην απάντηση του, ο κ. Μαύρος, μεταξύ άλλων αναφέρει πως από τον Ιανουάριο του 2020 είχε προγραμματισθεί η έναρξη εργασιών στην Λέσβο τον Ιανουάριο του 2021. Οι προσπάθειες αυτές στην ουσία «πάγωσαν» το Μάρτιο του 2020,  αιτία ήταν η πανδημία. Όμως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις γεωτρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, δόθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2021».

Τον Ιανουάριος 2022, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προχώρησε σε αναθέσεις των επιπλέον απαιτούμενων μελετών, ώστε να προσδιοριστούν οι ακριβείς θέσεις των γεωτρήσεων και προγραμμάτισε δειγματοληψίες γεωθερμικών ρευστών σε υφιστάμενες γεωτρήσεις ώστε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή βαθιών γεωτρήσεων. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί βεβαίωση παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ισχύος 8 MW.


Με βηματισμό χελώνας

Στις 16 Ιουλίου το 2020, πριν από 2 χρόνια, η Μαρία Χατζηγεωργίου, κατέγραφε σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Δημοκράτης», πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ερευνητικές εργασίες το γεωθερμικό πεδίο. Επίσης το ρεπορτάζ κατέγραφε πως η εταιρεία έχει υπό την διαχείριση της το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο από το 1986. Κάτι που σημαίνει πως έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια και οι προσπάθειες αξιοποίησης του για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 
Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Βαγγέλης Σπυρίδωνος, δήλωσε στην Μαρία Χατζηγεωργίου «το Νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει αρκετές φορές ενώ οι σύνθετες διαδικασίες και οι τροποποιήσεις που έγιναν στο πέρασμα των ετών καθυστέρησαν σημαντικά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού πεδίου. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ορισμένες έρευνες οι οποίες ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου Γεωθερμικού πεδίου.

 
Το επόμενο διάστημα, υπολογίζουμε μέσα στο Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό προκειμένου να αναδείξουμε ανάδοχο που θα αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή της Στύψης και της Αργένου και οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο ετών».

 
Το ιστορικό των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου

Η διερεύνηση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου, από την ΔΕΗ, έχει μακρά ιστορία, πάει πίσω στο 1972. Τότε έγιναν 28 ερευνητικές γεωτρήσεις οι οποίες έδωσαν την δυνατότητα στην ΔΕΗ να εντοπίσει περιοχές του νησιού που κρίθηκε ότι μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες. Τελικά, μόλις το 1986, το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας δίνει στην ΔΕΗ την δυνατότητα έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, που βρίσκεται στην περιοχή «Μοναστηρέλια».  Η ιστοσελίδα oryktosploutos.net αναφέρει πως ακολούθησε σειρά ερευνών στην περιοχή Στύψης – Αργένου, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων αποφασίστηκε η ανόρυξης βαθιάς ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Στύψης. Η γεώτρηση αυτή έφτασε σε βάθος 1410 μέτρα και ολοκληρώθηκε το 2008.

 
Ας ελπίσουμε...

Ο ίδιος ο κ. Ιορδάνης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μαύρου αναφέρει: «θέλω να πιστεύω ότι 60 περίπου χρόνια αφ' ότου και στη χώρα μας άρχισαν οι έρευνες, μελέτες, κ.λπ. για την αξιοποίηση της γεωθερμίας ηλεκτρενεργειακά θα δημιουργηθεί και η πρώτη γεωθερμο - ηλεκτροπαραγωγική μονάδα. Τούτο δε στο νησί μας πράγμα που θα δώσει στήριξη στην σ' αυτό ηλεκτροπαραγωγή με μια μονάδα Ισχύος 8.000 kW.

Ας ελπίσουμε ότι οι σκοπούμενες γεωτρήσεις θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα κάνουν εφικτό την εγκατάσταση της μονάδος των 8 ΜW».
 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα