ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αργά βήματα αξιοποίησης της γεωθερμίας
Στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης εντοπίζονται οι προσπάθειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/9/2022

Την 1 Σεπτεμβρίου του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, απαντώντας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου, Τάκη Ιορδάνη σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, αφήνει ελπίδες για αξιοποίηση του. Είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου που χρονολογείται από το 1972.
Αυτή την στιγμή, το ενδιαφέρον της ΔΕΗ εντοπίζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο από το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης. Εκτιμάται πως μπορεί να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα 5 - 8 MW. Η Λέσβος εκτιμάται πως έχει μια μέση κατανάλωση ρεύματος 56 MW, σε οριακές καταστάσεις η κατανάλωση φθάνει στα 70 MW. Συνεπώς η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γεωθερμία, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δυνατότητες παραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες μπορούν να δώσουν ένα υψηλό ποσοστό ενεργειακής αυτονομίας του νησιού.
Στην απάντηση του, ο κ. Μαύρος, μεταξύ άλλων αναφέρει πως από τον Ιανουάριο του 2020 είχε προγραμματισθεί η έναρξη εργασιών στην Λέσβο τον Ιανουάριο του 2021. Οι προσπάθειες αυτές στην ουσία «πάγωσαν» το Μάρτιο του 2020, αιτία ήταν η πανδημία. Όμως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις γεωτρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, δόθηκε μόλις το Δεκέμβριο του 2021».
Τον Ιανουάριος 2022, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προχώρησε σε αναθέσεις των επιπλέον απαιτούμενων μελετών, ώστε να προσδιοριστούν οι ακριβείς θέσεις των γεωτρήσεων και προγραμμάτισε δειγματοληψίες γεωθερμικών ρευστών σε υφιστάμενες γεωτρήσεις ώστε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή βαθιών γεωτρήσεων. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί βεβαίωση παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ισχύος 8 MW.
Με βηματισμό χελώνας
Στις 16 Ιουλίου το 2020, πριν από 2 χρόνια, η Μαρία Χατζηγεωργίου, κατέγραφε σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Δημοκράτης», πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ερευνητικές εργασίες το γεωθερμικό πεδίο. Επίσης το ρεπορτάζ κατέγραφε πως η εταιρεία έχει υπό την διαχείριση της το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο από το 1986. Κάτι που σημαίνει πως έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια και οι προσπάθειες αξιοποίησης του για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Βαγγέλης Σπυρίδωνος, δήλωσε στην Μαρία Χατζηγεωργίου «το Νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει αρκετές φορές ενώ οι σύνθετες διαδικασίες και οι τροποποιήσεις που έγιναν στο πέρασμα των ετών καθυστέρησαν σημαντικά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού πεδίου. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ορισμένες έρευνες οι οποίες ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου Γεωθερμικού πεδίου.
Το επόμενο διάστημα, υπολογίζουμε μέσα στο Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό προκειμένου να αναδείξουμε ανάδοχο που θα αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή της Στύψης και της Αργένου και οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο ετών».
Το ιστορικό των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου
Η διερεύνηση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου, από την ΔΕΗ, έχει μακρά ιστορία, πάει πίσω στο 1972. Τότε έγιναν 28 ερευνητικές γεωτρήσεις οι οποίες έδωσαν την δυνατότητα στην ΔΕΗ να εντοπίσει περιοχές του νησιού που κρίθηκε ότι μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες. Τελικά, μόλις το 1986, το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας δίνει στην ΔΕΗ την δυνατότητα έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, που βρίσκεται στην περιοχή «Μοναστηρέλια». Η ιστοσελίδα oryktosploutos.net αναφέρει πως ακολούθησε σειρά ερευνών στην περιοχή Στύψης – Αργένου, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων αποφασίστηκε η ανόρυξης βαθιάς ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Στύψης. Η γεώτρηση αυτή έφτασε σε βάθος 1410 μέτρα και ολοκληρώθηκε το 2008.
Ας ελπίσουμε...
Ο ίδιος ο κ. Ιορδάνης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μαύρου αναφέρει: «θέλω να πιστεύω ότι 60 περίπου χρόνια αφ' ότου και στη χώρα μας άρχισαν οι έρευνες, μελέτες, κ.λπ. για την αξιοποίηση της γεωθερμίας ηλεκτρενεργειακά θα δημιουργηθεί και η πρώτη γεωθερμο - ηλεκτροπαραγωγική μονάδα. Τούτο δε στο νησί μας πράγμα που θα δώσει στήριξη στην σ' αυτό ηλεκτροπαραγωγή με μια μονάδα Ισχύος 8.000 kW.
Ας ελπίσουμε ότι οι σκοπούμενες γεωτρήσεις θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα κάνουν εφικτό την εγκατάσταση της μονάδος των 8 ΜW».