× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η 47χρονη είναι η νικήτρια της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/9/2022

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η 47χρονη Λιζ Τρας είναι η νικήτρια της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύριο θα ανακηρυχθεί και επίσημα πρωθυπουργός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια θα λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ενσωμάτωση των τελικών αποτελεσμάτων της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας στο κόμμα των Τόρις, από τα 141.725 μέλη του κόμματος που ψήφισαν για την εκλογή νέου ηγέτη και πρωθυπουργού της χώρας, η Τρας συγκέντρωσε τις 81.326 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ έλαβε 60.399. Πρόκειται για μία διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά περισσότερων από 20.000 ψήφων, η οποία είναι αρκετή για να «σφραγίσει» την εκλογή του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος των Συντηρητικών τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2024.
Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης της Βρετανίας, οι εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών δεν χρειάστηκε να διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο για το σύνολο του εκλογικού σώματος της χώρας. Δεν απαιτούνται νέες εθνικές εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, υποσχόμενη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει κάποιο σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής.

Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας εξασφάλισε περίπου το 57% των έγκυρων ψήφων, ενώ στην τελική εκλογική διαδικασία σημειώθηκε υψηλό ποσοστό συμμετοχής 82,6%, σύμφωνα με τους ειδικούς σχολιαστές. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι συγκριτικά με το τωρινό αποτέλεσμα, οι προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού των Τόρις απέδιδαν μεγαλύτερο ποσοστό «νομιμοποίησης» από σώμα των μελών. Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συγκεντρώσει 66,4% το 2019, ο Ντέιβιντ Κάμερον 67,6% το 2005 και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ 60,7% το 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίμηνη κούρσα για την αντικατάσταση της πολιτικής ηγεσίας άφησε τη Βρετανία με ένα κενό εξουσίας σε μια εποχή που καταναλωτές, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την κυβερνητική στήριξη για τον περιορισμό του αντικτύπου της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει χάσει τη δικαιοδοσία για λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων από τις 7 Ιουλίου, όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο, διάφορες οργανώσεις προειδοποιούν ότι ένα στα τρία νοικοκυριά θα αντιμετωπίσει ενεργειακή φτώχεια αυτό το χειμώνα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να διαλέξουν μεταξύ της τροφής και της θέρμανσης των νοικοκυριών τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε υψηλό 42 ετών στο 13,3% τον Οκτώβριο, απειλώντας να βυθίσει τη Βρετανία σε παρατεταμένη ύφεση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.