× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να ληφθούν μέτρα για να αρθεί η επικινδυνότητα στη Βρίσα

Κοινή επιστολή του Τοπικού Συμβουλίου και των μαζικών φορέων της Βρίσας προς τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2022

Να ληφθούν μέτρα για να αρθεί η επικινδυνότητα στη Βρίσα

Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017 το Τοπικό Συμβούλιο και οι μαζικοί φορείς της Βρίσας ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως επικίνδυνου του χωριού της Βρίσας. Στην επιστολή που έστειλαν τονίζουν πως το χωριό αργοσβήνει καθώς οι αρμόδιες κρατικές αρχές δεν προχωρούν στις αναγκαίες ενέργειες για να επανέλθει η ζωή στο χωριό σε κανονικούς ρυθμούς.



Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: «Είναι γνωστό πως ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 προκάλεσε τεράστια καταστροφή όχι μόνο στον οικιστικό αλλά και στον κοινωνικό ιστό της Βρίσας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και, λόγω της κήρυξης του χωριού σε κατάσταση επικινδυνότητας, σταμάτησε και κάθε μορφή κοινοτικής ζωής. Έκτοτε έχουν περάσει πέντε χρόνια και η Βρίσα είναι ακόμα επισήμως σε κατάσταση επικινδυνότητας, παρόλο που αρκετά σπίτια έχουν κτιστεί ή επισκευαστεί και σε ακόμα περισσότερα οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η πυρκαγιά του φετινού Ιουλίου έδωσε ένα ακόμα πλήγμα στη ζωή του χωριού, καθώς, εκτός από περιβαλλοντική η καταστροφή είναι και οικονομική, με την απώλεια ενός μεγάλου μέρους του ελαιώνα του χωριού.



Μετά τον σεισμό και την πυρκαγιά, η κατάσταση επικινδυνότητας στην οποία βρίσκεται κηρυγμένη η Βρίσα δημιουργεί συνθήκες εγκατάλειψης του οικισμού και επιδεινώνει περαιτέρω τη δυνατότητα του χωριού να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας και να ξαναζωντανέψει ως κοινότητα. Καταρχάς, όσοι έχουν, επισκευάζουν ή ανακατασκευάζουν τα σπίτια τους στη Βρίσα, εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν, δεν βλέπουν καμία δυνατότητα συνεύρεσης σε έναν κοινό χώρο, όπως ήταν παλιότερα οι εκκλησίες, τα καφενεία ή τα δημόσια κτίρια, όπου υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης και για τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας. Ακόμα, η απουσία καταστημάτων εντός του οικισμού αποτελεί πραγματικό γολγοθά για τους ηλικιωμένους.



Παράλληλα, πολλοί που έχουν μετοικήσει σε άλλες περιοχές, αν συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση, θα αναζητήσουν εκεί εργασία, θα δημιουργήσουν νέο κοινωνικό περίγυρο και το πιθανότερο είναι να επιδιώξουν εκεί μόνιμη εγκατάσταση. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαμένουν εκτός Βρίσας λόγω της επικινδυνότητας, υποβάλλονται σε επιπλέον κόπο και έξοδα σε καύσιμα για τις εργασίες τους στο χωριό. Μεγάλο μέρος νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να κατοικήσουν στη Βρίσα που ξανακτίζεται δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν επαρκώς επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες και το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν αλλού καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες.  Αυτή η πληθυσμιακή αιμορραγία θα οδηγήσει και στην παντελή εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Πλήγμα αποτελεί η απουσία κοινωνικής ζωής και για τον τουρισμό, καθώς το χωριό, με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, ήταν πόλος έλξης για ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών. Φυσικά, ούτε η αποκατάσταση της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας ούτε άλλα παρεμφερή σχέδια μπορεί να προχωρήσουν. Θα μπορούσαμε να απαριθήσουμε πολλά ακόμα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη ευαισθησία μπορεί να τα υποθέσει.



Στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την υπόθεση της Βρίσας και δεν έχει δρομολογηθεί κάποια μορφή συνεργασίας ή συντονισμού μεταξύ τους, ώστε να βρεθεί λύση, παρόλο που η ΔΑΕΚΦ είχε εισηγηθεί την άρση της επικινδυνότητας. Πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, η κατάσταση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη και δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε αντέχουμε να την υποστούμε περαιτέρω. Ως πρώτο βήμα, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια είναι τα πραγματικά εμπόδια και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε, ώστε να αρθεί επιτέλους η επικινδυνότητα στη Βρίσα.



Το χωριό μας ήδη έχει πληγεί από δύο μεγάλα δεινά: τον σεισμό και την πυρκαγιά. Η ολιγωρία των υπηρεσιών εξελίσσεται σε ένα τρίτο δεινό, που είναι δική σας ευθύνη αν συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι «οι καιροί ου μενετοί» και ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει δοθεί οριστική λύση.



Σας ενημερώνουμε ότι τόσο η παρούσα επιστολή όσο και η δική σας ανταπόκριση για τα παραπάνω θέματα θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να γνωρίζουν οι συγχωριανοί μας πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Φυσικά, από τη δική μας πλευρά θα προχωρήσουμε σε όποιες ενέργειες και με όποια μέσα απαιτούνται, ώστε να ξαναζωντανέψουμε το χωριό μας».



Την επιστολή υπογράφουν το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βρίσας, ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Βρισας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βρίσας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024

Για την Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και το Υδάτινο Περιβάλλον
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Σπυρόπουλος στη Μυτιλήνη

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία την Τρίτη 14 Μαΐου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Mουτζούρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ραχμί Κοτς στην Τουρκία

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επίσης είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, έτρεξαν για τη ζωή

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lesvos Runners και ο Δήμος Μυτιλήνης στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής