× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα πρωτιά της Ελλάδας στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος

Η τιμή της μεγαβατώρας ξεπερνά τα 500 ευρώ με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/9/2022

Νέα πρωτιά της Ελλάδας στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος
' χρόνος ανάγνωσης

Σε δυσθεώρητα επίπεδα και με... πρωτιά έκανε ποδαρικό ο Σεπτέμβριος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η τιμή ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.


Ειδικότερα χθες, 1η Σεπτεμβρίου, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 582,94 ευρώ/μεγαβατώρα. Για σήμερα, αν και η τιμή είναι μειωμένη ελαφρώς (-6,79%) στα 543,37 ευρώ, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση με την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της τις: Ελβετία (530,26 ευρώ), Ιταλία (524,34), Σερβία (517,68), Γαλλία (516,69) και Σλοβενία (504,21). Οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν χονδρεμπορικές τιμές κάτω από τα 500 ευρώ, ενώ τη χαμηλότερη τιμή έχουν Ισπανία και Πορτογαλία με 152,14 ευρώ/μεγαβατώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με νέο ρεκόρ ο Αύγουστος
Άλλωστε, με χονδρεμπορικές τιμές εκτός κάθε πραγματικότητας και καταρρίπτοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ, έκλεισε ο Αύγουστος για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, με τη μέση τιμή της βασικής αγοράς (επόμενης ημέρας) να διαμορφώνεται εντέλει σε 436,53 ευρώ/μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη κατά 29% από την αντίστοιχη του Ιουλίου (338,14 ευρώ) και κατά 81,51% από αυτή του Ιουνίου (240,49 ευρώ).

Πρόκειται για τον ακριβότερο, μέχρι σήμερα, μήνα, αφού μετά τα υψηλά του Ιουλίου ο πιο τσουχτερός μήνας ήταν ο περασμένος Μάρτιος, με 272,8 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή που δεν συγκρίνεται με τα σημερινά επίπεδα. Σε σχέση δε με τον περσινό Αύγουστο η τιμή είναι αυξημένη κατά 258,6%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Θυμίζουμε ότι η «χωρίς ρήτρα» οικιακή κιλοβατώρα βάσει του νέου συστήματος της ανακοίνωσης των λιανικών τιμών από τους προμηθευτές και εν συνεχεία της κάλυψής τους από επιδοτήσεις διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο από 48,6 έως 67 λεπτά, δηλαδή 5-6 φορές πάνω από τις προηγούμενες ονομαστικές τιμές (π.χ. των 11 λεπτών του κυμαινόμενου βασικού τιμολογίου της ΔΕΗ), χωρίς να συνυπολογιστούν οι αυξήσεις των παγίων.

Βαρύ φθινόπωρο
Πάντως, οι εκτός ελέγχου τιμές των τελευταίων ημερών στην εγχώρια αγορά, μετά το ρεκόρ της 29ης Αυγούστου όταν βρέθηκε μια ανάσα πριν τα 700 ευρώ/μεγαβατώρα (697,25), δεν προϊδεάζουν για αποκλιμάκωση εντός του Σεπτεμβρίου, μάλλον το αντίθετο. Άλλωστε οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ήδη πολύ υψηλές τιμές λιανικής για τον Σεπτέμβριο, που κινούνται κοντά στα 80 λεπτά/κιλοβατώρα.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά, που πάντως δεν εκτροχιάστηκε εκ νέου, όπως αναμενόταν χθες λόγω του τριήμερου κλεισίματος της ροής ρωσικού αερίου μέσω του βόρειου αγωγού Nord Stream. Χθες διαμορφώθηκε κοντά στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα, σε πολύ υψηλά επίπεδα μεν, αλλά μακριά από το ρεκόρ των 346 ευρώ της περασμένης Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται πως η ανεξέλεγκτη πορεία του ενεργειακού κόστους κινητοποίησε, αν και πολύ καθυστερημένα, την Ε.Ε., που πλέον μιλά και για έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, για μείωση της ζήτησης και φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών. Παράλληλα εξετάζονται αλλαγές, μια αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως το πλέον ενδεδειγμένο...

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν τα θέματα αυτά και οι προτάσεις των κρατών-μελών στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 14, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις περί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά από ποτέ η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη‑Βόλος

Ήδη μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά για τη γραμμή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ