× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ψαράδες Ικαρίας – Φούρνων»

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/9/2022

«Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ψαράδες Ικαρίας – Φούρνων»

Μέτρα προστασίας των παράκτιων αλιέων της Ικαρίας και των Φούρνων ζητά με ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την ερώτηση, αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων έρχεται να προστεθεί στα διαχρονικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς της Ικαρίας και των Φούρνων.

Οι ψαράδες των συγκεκριμένων νησιών είναι αναγκασμένοι κάθε 15 ημέρες να μετακινούνται έως 16 ναυτικά μίλια (περίπου 5 ώρες για μετάβαση και επιστροφή) για να φτάσουν στο Καρλόβασι της Σάμου, ώστε να προμηθευτούν αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Οι αλιείς με μικρότερα σκάφη που είναι αναγκασμένοι να εφοδιάζονται το πετρέλαιο κίνησης από τα βενζινάδικα των δυο νησιών, απαλλάσσονται αρχικά μόνο από τον ΦΠΑ, προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ (0,41 ευρώ/λίτρο), τον οποίο θα πάρουν πίσω μετά από 2-3 μήνες αφού πρώτα υποστούν την ταλαιπωρία μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας ενώ επιβαρύνονται και περίπου με 0,10–0,15 ευρώ/λίτρο (κέρδος βενζινοπώλη, μεταφορικά κλπ.).

Την παραπάνω οδύσσεια υφίστανται οι περισσότεροι ψαράδες της νησιωτικής Ελλάδας, που δεν έχουν στα νησιά τους άμεση πρόσβαση σε αφορολόγητο (ναυτιλιακό) καύσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών εργαλείων των ψαράδων από θαλάσσια θηλαστικά (φώκιες και δελφίνια), ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των συγκεκριμένων ζημιών. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, η μείωση των αλιευμάτων λόγω της υπεραλίευσης και της αυξημένης παρουσίας τα τελευταία χρόνια θαλάσσιων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, συμπιέζει συνεχώς το εισόδημα των ψαράδων, οι οποίοι επιπλέον έχουν να ανταγωνιστούν με άνισους όρους (χαμηλότερο κόστος, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΕΕ στην παράκτια αλιεία κλπ.) και τα τούρκικα αλιευτικά.

Τέλος, οι παράκτιοι αλιείς της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων και άλλων νησιών αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω, τα οποία έχουν οδηγήσει τους παράκτιους ψαράδες σε απόγνωση, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αλιέων της Ικαρίας και των Φούρνων όπως:

- Η μείωση του κόστους των καυσίμων με τη διευκόλυνση του εφοδιασμού τους απευθείας με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο στα νησιά τους και με τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης απέναντι στο αυξημένο κόστος καυσίμων.

- Η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια θηλαστικά και τα καιρικά φαινόμενα.

- Η άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία