× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγιάσο φτιάχνει η ΝΔ

Προς διάθεση σε αιτούντες άσυλο το κτήριο που είχε παραχωρηθεί από το «Θεομήτωρ» στο υπουργείο Εργασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2019

Δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγιάσο φτιάχνει η ΝΔ

Τη διάθεση του κτηρίου όπου παλιά φιλοξενούνταν οι τρόφιμοι του «Θεομήτωρ» προς φιλοξενία αιτούντων άσυλο ενεργοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκπληξη προκαλεί η μη αντίδραση ως τώρα του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη όταν τα αθηναϊκά ΜΜΕ δημοσιεύουν τα περί της Αγιάσου φιλοξενίας από το πρωί. Θυμίζουμε ότι στην υπόνοια μόνο της μονιμοποίησης της προσωρινής δομής της Συκαμιάς, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος έστειλε έμεσα επιστολές στα αρμόδια υπουργεία. Ο κ. Κύτελης γνωρίζει δια την υπόθεση;

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το «Ν» μίλησε με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, Κατερίνα Βόλτσιου (σ.σ. του Ιδρύματος «Θεoμήτωρ») η οποία υπενθύμισε ότι το εν λόγω κτήριο είχε παραχωρηθεί από τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου του 2017 στο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε χρησιμοποιήσει τον χώρο, ενώ μαίνονταν και τοπικές αντιδράσεις στην πιθανότητα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Πρόκειται για το κτήριο που βρίσκεται στην Αγιάσο δίπλα στο γήπεδο, και το οποίο φιλοξενούσε τους τρόφιμους του «Θεομήτωρ» πριν εγκατασταθούν στο ανακαινισμένο κτήριο του πρώην Σανατορίου και το οποίο ήταν κενό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραχώρηση από πλευράς Κέντρου στο υπουργείο Εργασίας έγινε για πέντε χρόνια. Προφανώς λόγω της έντασης των προσφυγικών ροών, και στο πλαίσιο πανελλαδικής αναζήτησης χώρων- δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση «διευκολύνουν» το υπουργείο Άμυνας στην Αγιάσο παραχωρώντας τον χώρο. Ωστόσο κανείς από την τοπική κοινότητα δεν γνωρίζει ούτε έχει ερωτηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αρμόδιο για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή οποιασδήποτε άλλης άδειας που απαιτείται για τη διεξαγωγή των εργασιών, για τη σύναψη των συμβάσεων εκτέλεσης έργων με τρίτους και για την προμήθεια εξοπλισμού. Την υλοποίηση όλων των διαδικασιών για την ανακαίνιση των παραπάνω κτιρίων έχει αναλάβει η «206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών», που έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση πάσης φύσεως αεροπορικών υποδομών (στρατιωτικών και κοινής χρήσης) συμπεριλαμβανομένων ζωτικών επιχειρησιακών εστρωμμένων επιφανειών (διαδρόμων αποπροσγείωσης, τροχοδρόμων, δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων και οδικών δικτύων), οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών και τηλεπικοινωνιακών έργων, έργων οδοποιίας και δικτύων ευκολιών.

Εκτός 3 ακινήτων, με βάση την ΚΥΑ του Δεκεμβρίου 2017, προορίζονται να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας με την τεχνική συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τα ακόλουθα κτίρια της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Διώροφο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους 175 στον Δήμο Πειραιά, συνολικής επιφάνειας 224,16 τ.μ.

• Τρία ακίνητα από το συγκρότημα είκοσι συνολικά κτιρίων της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» που βρίσκεται στην περιοχή Αγριάς στον Δήμο Βόλου, νομού Μαγνησίας.

• Δύο πτέρυγες κτιρίων στο συγκρότημα διώροφων κτιρίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία Βόλου, στον δήμο Βόλου.

Διώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα στη θέση «Καμπούδι» στον Δήμο Αγιάσου, στον νομό Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Εντός του 2024 ολοκληρώνεται το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου

Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει κατασκευαστεί η νέα ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δήλωσε ο Διοικητής της 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός
ΧΩΡΙΑ

Συζήτηση για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές ενστάσεις για το έργο εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης