Μέλι ανθέων με πολλές γευστικές διακρίσεις
Συνεχίζονται οι βραβεύσεις για το Lesvos honey του Στρατή Κοντού που αγάπησε τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2022
Το «Lesvos Honey», γευστικότατο μέλι ανθέων του Στρατή Κοντού λαμβάνει συνεχώς διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης ανάμεσα σε εταιρείες- κολοσσούς.Το «Lesvos-Honey» με το που έσταξε μέλι, λοιπόν, το 2019 πήρε ασημένιο βραβείο γεύσης, ανάμεσα σε 200 ελληνικές επιχειρήσεις και 700 προϊόντα. Ήταν η δεύτερη σημαντική διάκριση ώστε ο Στρατής Κοντός να συνεχίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και ταυτόχρονα να ανοίγεται στην τοπική κοινωνία. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 μέτρησε εφτά διακρίσεις, με δύο από αυτές να απονέμονται στο Λονδίνο, σε διεθνή διαγωνισμό τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Στρατής Κοντός από τον Σκουτάρο μαγεύτηκε από τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, όταν ένας καλός φίλος του, του χάρισε το πρώτο του μελίσσι. Δεν άργησε να μάθει τη βασίλισσα του μελισσιού και πολύ γρήγορα, ανοίγοντας κάθε κυψέλη ήξερε τι είχε συμβεί και σε ποια φάση οργάνωσης βρίσκεται! Και δεν σταματά να εντυπωσιάζεται, να μαθαίνει και να απορεί τι έκανε πριν τη μελισσοκομία. Πλέον είναι οικογενειακή η επιχείρησή του, επεκτάθηκε. Κι αυτό ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους τον ρωτούσαν τι νόμιζε ότι θα καταφέρει, μαζί με το χαμόγελό του, και φυσικά το μέλι Ανθέων του.
Τo Lesvos Honey το βρίσκουμε πλέον σε όλο το νησί, από την Πέτρα, τον Μόλυβο, την Άναξο, έως την Ερεσό, την Άντισσα και το Πλωμάρι. Στις 15 Ιουλίου θα είναι και στο Lesvos Food Festival του Μολύβου.
Το νέκταρ των Θεών
Το «νέκταρ των θεών», το μέλι, δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι, είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο.
Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, άρωμα και αναλογία συστατικών. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως. Τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, των ανθέων, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών, του ηλίανθου και της ερεικής.
Τα κύρια διατροφικά συστατικά του είναι οι υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), οι πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μία κουταλιά, που ισοδυναμεί με περίπου 21 γρ., δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες.