× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γεμίζει» ξανά το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Στους 1505 έφτασαν οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, στους 1202 σε όλα τα άλλα νησιά, μόλις 285 στην εκλογική περιφέρεια του Νότη Μηταράκη!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2022

«Γεμίζει» ξανά το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Πριν από 20 μέρες το «Ν» είχε κρούσει τον κώδωνα διαπιστώνοντας πως εδώ και ένα σχεδόν μήνα είναι σχεδόν μηδενικές οι αναχωρήσεις προσφύγων από τη Μυτιλήνη. Πρόσφυγες που σύμφωνα με δηλώσεις επίσημων πηγών θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από το νησί εδώ και μήνες αλλά για άγνωστους λόγους, μερικοί μιλάνε και για μικροσυμφέροντα από τη λειτουργία του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα οι αφίξεις νέων αιτούντων άσυλο αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των αλλοδαπών που ζουν στο νησί.Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι προχθές Τετάρτη 3 Αυγούστου στο λεγόμενο προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ που οι φιλοξενούμενοι είχαν πέσει στα τέλη Ιουνίου κάτω από 900 σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να ζουν 1347 άτομα. Άλλα δυο κρατούνταν από την Αστυνομία. Ενώ 156 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες περί των οποίων φαίνεται να μη γίνεται καμία προσπάθεια μετακίνησης τους από τις δομές στη Μυτιλήνη.

Συνολικά στη Λέσβο την περασμένη Τετάρτη ζούσαν 1505 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Χίο, εκλογική περιφέρεια του Υπουργού μετανάστευσης και ασύλου, παρά τις αφίξεις, οι αριθμοί κρατούνται πολύ χαμηλά, μόλις στα 285 άτομα. Συνολικά στα άλλα νησιά του Αιγαίου με Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης διαμένουν 1202 άτομα. Αριθμός δηλαδή συνολικά μικρότερος απ’ ότι στη Λέσβο. (285 στη Χίο, 500 στη Σάμο, 216 στη Λέρο, 217 στην Κω και τέσσερις σε άλλα νησιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι η πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ αλλοδαπών αντιμετωπίζεται με ηχηρή σιωπή από το Δήμο Μυτιλήνης και την πάλαι ποτέ λαλίστατη Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Η δημοτική αρχή σιωπά απόλυτα προσδεμένη στο κυβερνητικό αφήγημα για το προσφυγικό πρόβλημα. Η δε Περιφέρεια «ξέχασε» το όλο ζήτημα ευελπιστώντας σε μια στήριξη στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές από το κυβερνητικό κόμμα. Οπότε ας πάει και το «παλιάμπελο» των 1505 πλέον προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή