× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το μήνυμα Ντουρουντού στους αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονται

«Σας καταλαβαίνουμε και προσπαθούμε»- Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/10/2019

Το μήνυμα Ντουρουντού στους αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονται
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Μεγάλη πορεία αιτούντων άσυλο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το ΚΥΤ Μόριας. Αίτημά τους ήταν η άμεση μετακίνηση τους στην Αθήνα, ενώ ζητούσαν δικαιοσύνη αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών κατά την πυρκαγιά την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν μπλόκο στα 300 μέτρα περίπου από τον καταυλισμό της Μόριας, τοποθετώντας κάθετα κλούβα της αστυνομίας ώστε η πορεία να μη συνεχιστεί προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Μπροστάρισσες γυναίκες αιτούσες άσυλο με παιδιά σε καθιστική διαμαρτυρία και από πίσω ακόμα 500 περίπου άτομα φώναζαν «Moria no Good» και ζητούσαν να φύγουν άμεσα.

Όπως και στη χτεσινή, μικρότερη απογευματινή διαμαρτυρία, παρών ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος, Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο οποίος και στις δύο περιπτώσεις καθησύχασε τους διαδηλωτές, ζητώντας τους υπομονή για τον μήνα Οκτώβριο και δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.

Ένας δημοσιογράφος, αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν βοήθησε στη διερμηνεία, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα του κ. Ντουρουντού.

«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα. Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας.

Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας». Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, «είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία». Επίσης ανέφερε ότι «με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες». Και κατέληξε ότι για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας.

«Οι συνθήκες είναι τραγικές μέσα στον καταυλισμό της Μόριας» δήλωσαν οι Αφγανοί επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη και αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ