× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η φρίκη στα μάτια τους…

Ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μιλά για μία -και μόνο- επιβεβαιωμένη νεκρή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/9/2019

Η φρίκη στα μάτια τους…

Αυτόπτης μάρτυρας ενός συγκλονιστικού περιστατικού, καλύπτοντας το ρεπορτάζ με την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας έγινε το «Ν» το βράδυ της Κυριακής. Ας σημειωθεί ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Λευτέρη Οικονόμου, η Αστυνομία επιβεβαιώνει μόνο μία νεκρή και επισημαίνει ότι προχωρούν οι έρευνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τα πρώτα επεισόδια και την απομάκρυνση της Πυροσβεστικής, αφού είχε ακινητοποιηθεί ένα όχημά της, μετά την εξέγερση και την πυρκαγιά στα διώροφα κοντέινερ, μαζικά οι αιτούντες άσυλο έμπαιναν στα καμένα, κι ενώ είχε βραδιάσει με τους φακούς από το κινητά τους φώτιζαν την περιοχή ψάχνοντας ο,τιδήποτε. Η κάμερα του «Ν» ήταν εκεί: μια ροζ οδοντόβουρτσα, μποτάκια παιδικά έπιαναν με τα χέρια τους μέσα στα αποκαϊδια.

Κι ενώ όλο το προσωπικό είχε αποχωρήσει από το ΚΥΤ Μόριας, ξαφνικά, μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες φωνάζουν και αρχίζουν και τρέχουν προς την έξοδο του καταυλισμού. Το «Ν» βρίσκονταν εκεί. Μπροστά κρατούσε ένας τους μια τυλιγμένη κουβέρτα και όλοι φώναζαν «The Baby!! The baby!!», δηλαδή «το μωρό, το μωρό». Βγαίνοντας έξω από το ΚΥΤ, όπου εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ασθενοφόρο ΕΚΑΒ, το οποίο πιθανότατα είχε αποχωρήσει και κατέρχονταν εκ νέου στο ΚΥΤ αρκετά αργότερα (περί τις 8.15 μμ ήταν στον Καρά- Τεπέ με κατεύθυνση τη Μόρια). Δεν υπήρχε εξωτερικά του ΚΥΤ αστυνομία εκείνη την ώρα, παρά σε μεγάλη απόσταση, και συγκεκριμένα στην περιοχή των «Χυτηρίων Λέσβου» μετά το εκκλησάκι προς την Παναγιούδα.

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για τον αριθμό των νεκρών από τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να βρουν… κάτι! Ζητώντας δικαιοσύνη ως προς τον αριθμό των νεκρών. Το χάος ήταν απερίγραπτο, καθώς από τη μία ζητούσαν δικαιοσύνη για τους νεκρούς τους εκείνοι, και από την άλλη οι άντρες της πυροσβεστικής εξανίσταντο με τις επιθέσεις στα οχήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως η Πυροσβεστική διαψεύδει τις φήμες που διασπείρονται από χτες για υποκίνηση των επεισοδίων ή εμπρησμό, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ενώ εκτιμά ότι το σημείο που έγινε η πυρκαγιά ήταν χώρος μαγειρέματος, χωρίς ωστόσο να σταματά τις έρευνές της.

Πού βρίσκεται το δίκιο;

Έξω από το ΚΥΤ λοιπόν, άνοιξαν την κουβέρτα και το θέαμα ήταν αποκρουστικό, ενώ οι ίδιοι ήταν απελπισμένοι, φωνάζοντας ότι «αυτό το μωρό απανθρακώθηκε»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνέλευση βάσης εργαζομένων ΜΚΟ ενημερώνει για τα γεγονότα της Μόριας:

«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές , η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια . Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Επίσης πολλα άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Από την Αθήνα έρχονται με στρ/κό αεροσκάφος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο υφυπουργός ΠροΠο Οικονόμου και δυο διμοιρίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή