× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους»

Σφοδρή κριτική της Θεανώς Φωτίου στο νομοσχέδιο, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2022

«Μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους»
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων, εξαπέλυσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεανώ Φωτίου τονίζοντας ότι με ευθύνη της κυβέρνησης το κράτος αποποιείται των ευθυνών του στα ασυνόδευτα ανήλικα, καταπατά τα δικαιώματά τους διότι τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα και τα εξαιρεί από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας του κράτους.

Η ίδια, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να απαλλαγεί από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και συγχρόνως να φιλοτεχνήσει το «φιλόστοργο προφίλ του κ. Μητσοτάκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, συνεχίζοντας την κριτική της στο ν/σ έκανε λόγο για συνονθύλευμα διατάξεων χωρίς συνοχή, συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενων, που «είναι βέβαιο ότι θα φέρουν χαώδη κατάσταση στην επιτροπεία», και στην υποδοχή, τακτοποίηση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, το οποίο θα οδηγήσει στον να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία.

Επιπλέον, η Θ. Φωτίου επεσήμανε ότι το ν/σ «εισάγει νέες διακρίσεις, σε άστεγα και στεγασμένα, εκτός της άθλιας του νόμου Χρυσοχοΐδη των άνω και κάτω των 15 ετών, για να μπορεί να απελαύνει τα άνω των 15 σε δήθεν ασφαλείς χώρες με διαδικασίες fast-track γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 85%, είναι άνω των 14 και αγόρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στήνει «άλλο ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε ημετέρους».

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση, η Θ. Φωτίου υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν ανατίθεται στο ΕΚΚΑ, ο οποίος αποτελεί δημόσιο φορέα με εμπειρία στην παιδική προστασία, «αλλά σε πλήθος φορέων κάθε λογής όπως σωματεία ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ, τους οποίους ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας (ΦΠΥΕ). Σημειώνεται ότι για τους ΦΠΥΕ δεν απαιτείται ούτε προηγούμενη πείρα ούτε εξειδικευμένο προσωπικό.

«Οι ΠΦΥΕ αναθέτουν σε υπαλλήλους τους, την επιτροπεία των παιδιών, τους οποίους ονομάζουν εντεταλμένους επιτροπείας. Σε άλλους υπαλλήλους τους, τους οποίους ονομάζουν συντονιστές, αναθέτουν το συντονισμό των εντεταλμένων επιτροπείας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο παιδιών που μπορεί να αναλάβει ένας ΦΠΥΕ» επισημαίνει η Θ. Φωτίου και προσθέτει ότι οι ΦΠΥΕ θα ενημερώνουν το κράτος 2 φορές το χρόνο, ώστε το κράτος να μην έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των ασυνόδευτων παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παράλληλα δημιουργείται κι άλλο κύκλωμα, πάλι από πλήθος φορέων και ΜΚΟ, των συνοδών των ασυνόδευτων ανηλίκων αυτή τη φορά. Συγχρόνως το κράτος αναθέτει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών και σε άτομα από συγγενικό περιβάλλον ή φιλικό. Η συγκυρία μας βάζει σε πολύ ανοίκειες σκέψεις για το ποιος μπορεί να δηλωθεί ως φίλος του ασυνόδευτου ανηλίκου», προειδοποιεί η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ, με το παρόν νομοσχέδιο, δεν θέλει να ξέρει το κράτος τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, ούτε και να παρεμβαίνει αν κάτι τους συμβεί. Διότι παιδιά φεύγουν από τις δομές ή από τα hot spots καθημερινά. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο χωρίζει τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα», σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των παιδιών αυτών καταγραφόταν από το ΕΚΚΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήταν από 900 έως 1.000. Επειδή το νούμερο ήταν μεγάλο και έχουμε κατηγορηθεί για αυτό ως χώρα, εξαφάνισαν το σχετικό πεδίο του αρχείου από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Επιπλέον, η Θ,. Φωτίου επεσήμανε ότι «στη θέση του πεδίου των χαμένων ασυνόδευτων ανηλίκων σήμερα εμφανίζονται οι κλήσεις από μία τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε ΜΚΟ για «παιδιά που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες», κάτι που δεν αφορά βέβαια μόνο τους ΑΑ και εισάγουν την “Αναγγελία επιτροπείας”. Δηλαδή να μπορούν και ιδιωτικοί φορείς να μετέχουν σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, δηλαδή να καταγγέλλουν στις αρχές ότι βρήκαν ασυνόδευτο ανήλικο που είναι άστεγο ή διαμένον σε επισφαλείς συνθήκες».

«Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς τις εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε όλες τις φάσεις (επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών, τηλ. Γραμμή για τα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες). Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα

Με πολύ χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί
Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο δυναμικό του ιδρύματος εντάσσονται δύο νοσηλευτές, μία μαία και μία εργαζόμενη στον κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων
Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο οικογενειάρχης βρέθηκε νεκρός στο αγρόκτημά του
Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Φυλλάδια στη Λέσβο, ομιλίες στη Χίο και ημερίδες σε Ικαρία και Φούρνους
Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΑΤΡΟ

«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία που έφερε άφθονο γέλιο και σημαντικό δίδαγμα στο κοινό της Μυτιλήνης
«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε  στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών

Ο ΣΕΔΥ Αιγαίου ζητά την άμεση ένταξή τους στους δικαιούχους με αναδρομική ισχύ από το 2024
Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους

Η 36η βράβευση του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Δελφίνι» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922
Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους