× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προχωρούν κανονικά τα ΚΥΤ της Λέσβου και της Χίου

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή της νέας δομής. Κανονικά εκτελούνται οι εργασίες στη Βάστρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2022

Προχωρούν κανονικά τα ΚΥΤ της Λέσβου και της Χίου
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή της κλειστής ελεγχόμενης δομής στο νησί, από το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  ανακοίνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Απορρίφθηκε από το  5ο Τμήμα του  Συμβουλίου της Επικρατείας  με την απόφασή 1383/2022, η   αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής στο νησί.

Οι λόγοι απόρριψης που αναφέρονται στην απόφαση του ΣτΕ είναι  οι εξής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Διότι αρμοδίως το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου έχει εκδώσει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου 

  2. Διότι το έργο δεν αναμένεται να υποβαθμίσει και να βλάψει την ακεραιότητα των κοντινών περιοχών Natura αλλά και των περιοχών Παντουκιός και Συκιάδα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται σε απόσταση από το έργο 

  3. Διότι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Δημάρχου Χίου για εξεύρεση άλλης θέσης, δεδομένου ότι η εγκατάσταση της ΒΙΑΛ πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Χίου. 

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Διότι νομίμως η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε την απόφαση, με την οποία ενέκρινε την χωροθέτηση της δομής εντός του αρχαιολογικού χώρου κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). 

  2. Διότι η αρχαία αγροικία στο Ρημόκαστρο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ στο χώρο δε βρέθηκαν αρχαιότητες έπειτα από αυτοψία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου. 

  3. Διότι δεν παραβιάστηκαν οι αρχές της καλής λειτουργίας της διοίκησης, αφού η Διοίκηση έλαβε μέτρα προς ελάφρυνση ορισμένων ακριτικών νησιών, στις οποίες ανήκει η Χίος, όπως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με τη λειτουργία 28 δομών φιλοξενίας σε διάφορους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδος, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. και η ρύθμιση που προβλέπει την απόδοση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενιαίο τέλος ανά διαμένοντα σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας στους οικείους δήμους. 

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  4. Διότι η επίλυση της αμφισβήτησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης έκτασης ανήκει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων, κατά το Σύνταγμα, Πολιτικών Δικαστηρίων.  

Επίσης με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου τον Απρίλιο  απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου και η πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου καθώς το Πρωτοδικείο Χίου έκρινε πως από τα όλα έγγραφα που προσκομίστηκαν, αποδεικνύεται πως το εππίμαχο  γεωτεμάχιο, που πρόκειται να εγκατασταθεί η δομή, ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, για την ευρύτερη έκταση που ο Δήμος ισχυρίζεται πως του ανήκει, το Δικαστήριο έκρινε πως κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ιδιοκτησιακό δεν προσκομίστηκε.

Στην απόφασητου ΣτΕ, καθώς και σε πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με ανάλογες προσφυγές έγινε αποδεκτό  ότι οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι ορθή συνταγματικά διαδικασία, για δομές με χωρητικότητα έως 3 χιλιάδες διαμένοντες. Για δομές μεγαλύτερου μεγέθους, το ΣτΕ ζητά να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Σε συμμόρφωση με την ως άνω νομολογία, αναφορικά με την υπό κατασκευή Δομή στην θέση «Πλάτη – Βάστρια» της Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις επόμενες ημέρες η εν λόγω Μελέτη θα δημοσιευθεί για Δημόσια Διαβούλευση. 

Μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο προχωρά ως προς την υλοποίηση Φάσης Α, χωρητικότητας εντός των ορίων τροποποιημένης ΚΥΑ και ΠΠΔ, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου, οι εργασίες προχωράνε κανονικά λαμβάνοντας υπόψιν την ανωτέρω τροποποίηση και άρα η αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πλέον αντικείμενο, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγέλλουν περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποσύρουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ μετά τη δικαστική απόφαση, αλλά δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας υποστελέχωση, υπερεργασία και κίνδυνο επιδείνωσης των καθυστερήσεων έως το 2028.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρώτο βραβείο ζωγραφικής στη Σωτηρία Χατζηχρήστου

Η μαθήτρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης απέσπασε το μεγαλύτερη διάκριση στο διαγωνισμό με θέμα «Ζωγραφίζω τη Φιλοξενία» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι στην κινητοποίηση της 1ης Οκτωβρίου

Αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις και σεβασμό στα δικαιώματα
ΥΓΕΙΑ

Στην πανεργατική απεργία της 1ης Οκτωβρίου και η ΔΗΠΑΚ γιατρών

Τα μέλη της παράταξης ανακοινώνουν την ενεργή συμμετοχή τους στην απεργία στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωταγωνιστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πολιτιστικό master plan

Την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τρία Πανεπιστήμια της χώρας για τον σχεδιασμό του πολιτιστικού master plan παρουσίασε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε 100 ευρώ από παγκάρι εκκλησίας στην Αντισσας

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 43χρονης γυναίκας στην υπόθεση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στο γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει δύο εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης στο Γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, τα Σάββατα 4 και 11 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ ως τη 1 μ.μ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Νέο εργαστήρι γονέων από το Κέντρο «Πνοή» στη Μυτιλήνη

Δέκα δωρεάν συναντήσεις για στήριξη και ενδυνάμωση στη σχέση με τα παιδιά
ΥΓΕΙΑ

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξέτασε δεκάδες παιδιά στην Πέτρα

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πέτρας εκδόθηκαν Κάρτες Υγείας Αθλητή για περίπου 60 οικογένειες του χωριού και της γύρω περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

«Η ζωή έχει ήχο, μην χάνετε στιγμές»

Διήμερη εκδήλωση την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου από το Medical Shop Πατερέλλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Αντιβιοτικά, εμβόλια, ηλεκτρονικό τσιγάρο: μύθοι και αλήθειες σε ημερίδα στη Μυτιλήνη

«Στοχεύουμε στην εγγραμματοσύνη υγείας, ώστε να ξέρει ο κόσμος πώς να προστατεύει τον εαυτό του» τόνισε η υπεύθυνη του Γραφείου Λοιμώξεων, Μαίρη Ζαφειρέλλη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ