× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ – Κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό»

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο Ικαρίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2022

«Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ – Κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό»
' χρόνος ανάγνωσης

Το Γενικό Νοσοκομείο της Ικαρίας επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκεί όπου συζήτησε με εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό», ήταν το βασικό μήνυμά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «εικόνα εγκατάλειψης» με βάση όσα του μετέφεραν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σημείωσαν ως μεγαλύτερο το πρόβλημα βασικών ελλείψεων σε κομβικές ειδικότητες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ως προς τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο ιατρικό προσωπικό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμα του τη θέση για εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ανεβάσει το μισθολόγιο αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Κακά τα ψέματα. Όταν ένας γιατρός κάνει την ειδικότητα, γνωρίζει ότι θα πάει στην Αγγλία και θα πάρει 6.000 και 7.000 ή αντίστοιχα στην Κύπρο. Γιατί να κάτσει εδώ να πάρει 800 ευρώ», είπε για τους γιατρούς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό. Τόνισε ότι, όμως «η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή την στιγμή, η “άλλη” αντίληψη για το κοινωνικό κράτος είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλά δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε και τα ιδιωτικά». «Η κατεύθυνση είναι η απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά τώρα δεν μιλάμε για απαξίωση, μιλάμε για κατάρρευση του ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ, είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει παθολόγος, ότι υπάρχει χειρουργός αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, οπότε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία και ότι σε έναν μήνα έγιναν 7 διακομιδές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων περιέγραψε την κατάσταση αναφέροντας:
«Αν ήσασταν κάτοικος εδώ στο νησί θα περιμένατε για συνταγογράφηση πολύ καιρό. Στα επείγοντα θα σας εξυπηρετούσε ανειδίκευτος αγροτικός γιατρός. Οι μισές βάρδιες το μήνα δεν έχουν αξονικό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να πληρώσει. Και τέλος, αν είχατε παιδί δεν θα είχατε παιδίατρο εδώ να το βλέπει».

Άλλοι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα «η μονάδα τεχνητού νεφρού να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς του νησιού». «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι με μια επικουρική νοσηλεύτρια μετακινούμενη από το νοσοκομείο της Βούλας. Οι άλλες δύο νοσηλεύτριες που ήρθαν τώρα δεν είναι εκπαιδευμένες. Υπάρχει τεράστια πίεση από 15 άτομα που χρειάζονται αιμοκάθαρση και δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω λόγω προσωπικού», τόνισε ο νεφρολόγος Σταύρος Σταθάκης, κατά τις ίδιες πηγές.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος λέει για δύο νοσηλευτές ανά βάρδια, όμως δεν υπάρχει και ότι προβλέπει δυο γιατρούς, όμως δεν υπάρχουν. «Τώρα εργαζόμαστε με έναν νοσηλευτή ανά βάρδια και έχω μια εκπαιδευόμενη που έχω άγχος συνέχεια μην γίνει κάποιο λάθος και θα πρέπει να είμαι συνεχώς από πάνω της. Και μιλάμε για δημόσιο νοσοκομείο που έχει κι άλλες ανάγκες. Δηλαδή μια κλήση στα επείγοντα. Περιστατικά στην παθολογική όπου δεν έχουμε παθολόγο. Ορθοπεδικός καλύπτει την θέση. Ό,τι έχει να κάνει με μια σειρά από περιστατικά ποιον θα φωνάξει; Αυτόν που είναι πιο κοντά στην παθολογική. Δεκαπέντε ασθενείς δεν μπορούν να καλυφθούν με τρία μηχανήματα τα οποία γίνονται παράτυπα 4», συνέχισε. Επιπλέον, εκπρόσωποι νοσηλευτών ανέφεραν ότι κατά την πανδημία το νοσοκομείο της Ικαρίας, χωρίς να είναι νοσοκομείο αναφοράς, εξυπηρετούσε και προχωρούσε στην νοσηλεία περιστατικών. «Χωρίς αξονικό, χωρίς pcr, με rapid test, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να ξεφύγει ο κορονοϊός μέσα στο νοσοκομείο και να μολυνθούν γιατροί, προσωπικό και συγγενείς ασθενών», ανέφεραν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο