× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ταξιδεύει και…. Διεθνώς!

Σε αναζήτηση του έξω κόσμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2019

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ταξιδεύει και…. Διεθνώς!

Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας οι βιβλιοθήκες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και να συνεργαστούν με καινοτόμες ειδικότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα το κοινό, αλλά και να προσελκύσουν περισσότερους χρήστες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου, 22 και 23 Αυγούστου φέτος, διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Recruiting and Managing the New Generation of Employees to Attract New Markets and Create new Services», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το τμήμα Management and Marketing της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions).

Στο συνέδριο συμμετείχε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης με την εισήγηση: "Introduction of Interactive and Product Design in reshaping the Public Library’s Services Through IC Technologies and Public Engagement: The Case of Mytilene Public Library’s Archives".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές και σύνεδροι από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Σουηδία, Σερβία, Γερμανία, Νορβηγία, Φιλανδία) και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις βιβλιοθήκες και στα προσόντα που καλούνται να διαθέτουν οι βιβλιοθηκονόμοι ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ήταν η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη που συμμετείχε στο συνέδριο, με εισήγηση των Μαρία Γρηγορά (ΠΕ Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης), Φανή Μαρωνίτου (ΤΕ Βιβλιοθηκονόμος, υπάλληλος Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης) και Ελπισία Σπαθάρη (φοιτήτρια Τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε τόσο η βιβλιοθήκη και το έργο της όσο και τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης της φοιτήτριας Ελπισίας Σπαθάρη στη βιβλιοθήκη. Όλα τα προϊόντα (totebags, notebooks, bookmarks, luggagetaglabels κ.λπ) είναι εμπνευσμένα από τις συλλογές τις βιβλιοθήκης, μεγάλο μέρος των οποίων διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή στο ψηφιακό αποθετήριο της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε προϊόν προστέθηκε QRcode, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει δωρεάν, άμεση, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται είτε με το τεκμήριο είτε με τη βιβλιοθήκη και το ψηφιακό της αποθετήριο είτε με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Με τη χρήση QRcode δίνεται επίσης, η επιλογή στον χρήστη, για κοινοποίηση και διάχυση της πληροφορίας μέσω των socialmedia σε ένα ευρύτερο κοινό. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου project είναι η εξοικείωση των χρηστών με τις υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και η επαφή τους με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Τα παραπάνω προϊόντα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά που προβάλουν, μέσα από τις συλλογές της βιβλιοθήκης, το νησί της Λέσβου και την ιστορία του με έναν διαφορετικό και διαδραστικό τρόπο. Η παρουσίαση της βιβλιοθήκης έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό του συνεδρίου, ενώ δόθηκαν ως αναμνηστικά σε όλους τους σύνεδρους κάποια από τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αναζήτηση του έξω κόσμου
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πρακτικές που ακολουθούνται σε βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, τέθηκαν προβληματισμοί και νέες καινοτόμες ιδέες σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των βιβλιοθηκών στις απαιτήσεις των σύγχρονων χρηστών.

Εκεί διαπιστώθηκε πως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, παρά τις όποιες ελλείψεις (έλλειψη προσωπικού, χαμηλή κρατική επιχορήγηση, κτιριακό πρόβλημα), δεν υστερεί σε σχέση με τις αντίστοιχες δημόσιες βιβλιοθήκες του εξωτερικού, καθώς εδώ και δεκαετίες έχει υιοθετήσει και χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (Information and Communication Technologies) τόσο για την εξυπηρέτηση των χρηστών (αναγνωστών και ερευνητών) όσο και για τη διάσωση και προβολή της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λέσβου και της απέναντι μικρασιατικής ακτής έως το 1922.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση μεγάλου μέρους του τοπικού τύπου, κάτι που αντιστοιχεί σε μερικές χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες, που διατίθεται δωρεάν, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφορία σε χρήστες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η βιβλιοθήκη συνεχίζει να παρακολουθεί και να υιοθετεί τις νέες τάσεις που ακολουθούνται από πολιτιστικούς φορείς διεθνώς, σε θέματα τεχνολογίας.

Άξια αναφοράς είναι η συμβολή του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης, που υποστηρίζει ένθερμα και στην πράξη κάθε καινοτόμα ιδέα, που προβάλει τη βιβλιοθήκη και μέσω αυτής την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου ευρύτερα.

Τέλος, στο συνέδριο εκτός από τη Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης που συμμετείχε με εισήγηση, εκπροσωπήθηκε και η Δ.Ι.Β. Χίου δια της προϊσταμένης της κ. Α. Χαζίρη, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου υπήρξε συνάντηση των διευθυντών των τριών Δημοσίων Βιβλιοθηκών του Βορείου Αιγαίου (Μ. Γρηγορά Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης, Α. Χαζίρη Δ.Κ.Ι.Β. Χίου, Ε. Πυργιώτη Δ.Κ.Ι.Β. Σάμου) για περαιτέρω συνεργασία και πραγματοποίηση κοινών δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στη Δ.Ι.Β. Σάμου, στο προσωπικό και ιδιαίτερα στον Διευθυντή της κ. Ε. Πυργιώτη για την άριστη οργάνωση του συνεδρίου, για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τη βιβλιοθήκη και το έργο της σε συνέδρους από όλον τον κόσμο αλλά και στην άψογη υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξε.

*Ψηφιακό αποθετήριο Δ.Κ.Β. Μυτιλήνης «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ»:http://dspace.cplm.gr/

*To παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης