× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μποναμάς» 2.000.000 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Διπλάσια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» σε σχέση με τον Δήμο Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 18/9/2019

«Μποναμάς» 2.000.000 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Ν» σε σχέση με την επιπλέον χρηματοδότηση που γράψαμε ότι θα λάβει ο νεοσύστατος Δήμος Δυτικής Λέσβου μετά τις προσπάθειες του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με 2.000.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης με 1.000.000 ευρώ. Εκτός από τους δυο Δήμους του νησιού προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν και οι υπόλοιποι 10 Δήμοι της χώρας που προέκυψαν από διάσπαση μεγάλων Δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν φαίνεται πως προσμετρήθηκαν επιμέρους κριτήρια για την επιλογή του ποσού της χρηματοδότησης των Δήμων που διασπάστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Βελβεντού με 3.360 κατοίκους λαμβάνει χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ την ίδια με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που έχει πληθυσμό 28.564 κατοίκους και καταλαμβάνει το 65% της έκτασης του νησιού.

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών σχολίαζαν ότι για τους Δήμους που προϋπήρχαν και είχαν υποδομές, μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό που δεν έπρεπε να μετακινηθεί κτλ. όπως π.χ. ο Δήμος Μυτιλήνης θα μπορούσαν να λάβουν λιγότερη χρηματοδότηση ή και καθόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ίσχυε αυτό τότε όλα τα χρήματα του προγράμματος να πήγαιναν στους Δήμους που στήνονται αυτή τη στιγμή από το μηδέν και έχουν τεράστιες ανάγκες. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιλέγει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς τις διασπάσεις των Δήμων έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση με τα δικά της κριτήρια. Έτσι λοιπόν προτιμήθηκε να γίνει ομαδοποίηση των Δήμων σε δυο κατηγορίες σε αυτούς που θα λάβουν 1.000.000 ευρώ και σ εκείνους που θα λάβουν 2.000.000 ευρώ.

Τι είναι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»;

Ο «ΦιλόΔημος» είναι ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει ζωτικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Δεκέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ο ν.4509/2017 και τον Φεβρουάριο του 2018 ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες Προσκλήσεις. Ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και σήμερα τα ποσά που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν επιβαρύνουν καθόλου τους ΟΤΑ, αφού καλύπτονται στο ακέραιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι Προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου» δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας φακέλου υποβολής από αυτές του ΕΣΠΑ. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ. Δεν εντάσσονται έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, αλλά αντιθέτως εντάσσονται έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας.

Πρόκειται για πρόσθετους πόρους  που δίνουν  τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να υλοποιήσουν βασικές υποδομές από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία και από τα σχολικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τίμησαν τον Γιάννη Χατζηβασιλείου οι Αγιασώτες της Αθήνας

Ξεχωριστή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών και την πολυετή προσφορά του Λέσβιου πνευματικού ανθρώπου
Τίμησαν τον Γιάννη Χατζηβασιλείου οι Αγιασώτες της Αθήνας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής

Επίσκεψη στο Λεπέτυμνο και την Φάρμα Καριοφύλλη πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ανεπαρκείς οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη δηλώνει ο Δουδωνής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Βίκυ Κουτσκουδή

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου – Την Κυριακή 3 Μαΐου η εξόδιος ακολουθία στη Μυτιλήνη
Έφυγε από τη ζωή η αρχιτέκτονας Βίκυ Κουτσκουδή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βοριάδες έως και 9 μποφόρ την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης προς ναυτιλομένους, αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών για ασφαλή πρόσδεση και αποφυγή άσκοπης παραμονής στα λιμάνια
Ισχυροί βοριάδες έως και 9 μποφόρ την Κυριακή στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά υλοποίησης ο ηλεκτροφωτισμός σε Μεσαγρό και δρόμο προς Παπάδο

Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε η διακήρυξη του έργου από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα – Οι προσφορές κατατίθενται έως τις 19 Μαΐου
Σε τροχιά υλοποίησης ο ηλεκτροφωτισμός σε Μεσαγρό και δρόμο προς Παπάδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου θα βρεθεί στη Χίο για υπηρεσιακές συναντήσεις
Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Χίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαΐου με αυστηρές οδηγίες προς τους πολίτες

Το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί σε αυξημένη επαγρύπνηση για πρόληψη πυρκαγιών, καθαρισμό οικοπέδων και άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση καπνού ή φωτιάς
Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαΐου με αυστηρές οδηγίες προς τους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;