× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Παναθηναϊκός ξεχώρισε ξανά τον Χάρη Γραμμό

Για τα 100 χρόνια του γηπέδου «Απόστολος Νικολαϊδης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2022

Ο Παναθηναϊκός ξεχώρισε ξανά τον Χάρη Γραμμό

Η φετινή φανέλα του Παναθηναϊκού είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια ύπαρξης του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» στο οποίο έπαιξε για πρώτη φορά το τριφύλλι το 1922. Μέσα στη φανέλα είναι γραμμένα τα ονόματα ποδοσφαιριστών που ξεχώρισαν με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσά τους σε κεντρική θέση και εκείνο του Λέσβιου Χάρη Γραμμού, που έπαιξε με τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης κόντρα στον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ. Είναι σημαντική διάκριση για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που ανέδειξε ποτέ η Λέσβος.

Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Γραμμός είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε το 1948.

Αγωνιζόταν στη θέση του ακραίου επιθετικού. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αχιλλέα Μυτιλήνης όπου αγωνίστηκε από το 1959 έως το 1961 και εν συνεχεία στον Αχιλλέα Μυτιλήνης από το 1962 έως το 1966. Κατόπιν αγωνίστηκε για δέκα χρόνια στον Παναθηναϊκό, συμμετέχοντας σε 215 αγώνες της Α΄ Εθνικής σκοράροντας 45 γκολ στο πρωτάθλημα και 11 στο Κύπελλο. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972) και 2 κύπελλα (1967, 1969).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάρης Γραμμός συμμετείχε σε 23 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.Το 1976 αγωνίστηκε για ένα χρόνο στον Ολυμπιακό και το 1977-78 στην Β΄ Εθνική με την Γ.Σ. Καλλιθέα.

Έχει αγωνιστεί στις Εθνικές Νέων (1966: 2 ματς-1 γκολ) και Ελπίδων.

Για την ιστορία, η αναμέτρηση Άγιαξ-Παναθηναϊκού θεωρήθηκε ως ο πιο θορυβώδης τελικός που είχε διεξαχθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία. Κόπηκαν συνολικά 83.179 εισιτήρια, αλλά υπολογίζεται ότι στο «Γουέμπλεϊ» εκείνη τη μέρα βρέθηκαν περίπου 100.000 θεατές, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 25.000 Έλληνες. Μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες της εποχής πραγματοποίησαν 42 πτήσεις για να ικανοποιήσουν τον μεγάλο όγκο των φίλων του ποδοσφαίρου, που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα σε αυτόν τον τελικό την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μυτιλήνη, που την υπεραγαπώ», λέει συγκινημένος και θυμάται πως τα πόδια του, αλλά και των συμπαικτών του, έτρεμαν όταν πάτησαν το χορτάρι του «Γουέμπλεϊ». «Αυτό φάνηκε και από το πόσο μουδιασμένα μπήκαμε στο γήπεδο, στα πρώτα λεπτά του τελικού. Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ στο πεντάλεπτο, αλλά μετά όσο περνούσε η ώρα γινόμασταν πολύ ανταγωνιστικοί.», θυμάται μιλώντας στον Βαγγέλη Παπαντώνη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχασε δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, με τον Χάρη Γραμμό να αναπολεί: «Πρώτα με τον Αντωνιάδη στο 20λεπτο και μετά με τον Καμάρα λίγο πριν το ημίχρονο. Αν είχε μπει εκεί το γκολ, η ψυχολογία θα ήταν υπέρ μας. Τα πάντα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε παράταση στον τελικό. «Αν το σκορ έβγαινε ισόπαλο, τότε θα παίζαμε δεύτερο τελικό ξανά σε αγγλικό γήπεδο, λίγες μέρες αργότερα. Ήταν ένα διαφορετικό σύστημα», σημειώνει.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους