× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανοιχτό κάλεσμα σε εργαζόμενους και ανέργους

Την επόμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Χατζηδήμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/6/2022

Ανοιχτό κάλεσμα σε εργαζόμενους και ανέργους
' χρόνος ανάγνωσης

Ανοιχτό κάλεσμα σε ανέργους και εργαζόμενους από ανθρώπους της εργασίας πραγματοποιείται την επόμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Χατζηδήμου στη Μυτιλήνης. 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, από την πανδημία μέχρι την σύγχρονη πολεμική απειλή και την εντεινόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες διαβίωσης, εμφανίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την αξιοποίηση αυτών ακριβώς των κρίσεων από το κεφάλαιο και την  κυβέρνηση ΝΔ, με τέτοιο τρόπο ώστε να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο η ανένδοτη εκμετάλλευση και φτωχοποίηση του λαού αφενός, αλλά και για την προώθηση ολοένα και πιο αντιδημοκρατικών πολιτικών αφετέρου. Το ζητούμενο μοιάζει να είναι επιτακτικά περισσότερη και εντατικότερη δουλειά,  εργασιακή επισφάλεια και δουλειές του ποδαριού, με ταυτόχρονη  καθήλωση των μισθών σε πενιχρά επίπεδα. Το αποτέλεσμα; Με απλά λόγια ο λαός-εσείς κι εμείς- δεν μπορούμε πλέον να τα βγάλουμε πέρα με το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλούς από μας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  όσον αφορά τους χώρους δουλειάς έρχεται ο νόμος Χατζηδάκη που μεταξύ άλλων ουσιαστικά καταργεί το κατεκτημένο με αίμα 8ωρο και φακελώνει σωματεία και συνδικαλιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα η νεολαία μας ως άλλο πειραματόζωο έγινε βήμα για εισαγωγή νέων μορφών εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία. Έχοντας να αντιμετωπίσουν και την νέα επίθεση στην εκπαίδευση, που εισάγει ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς και προφάσεις  αναγκαιότητας της επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου,   οι νέοι σήμερα αναγκάζονται  είτε να βγουν κατευθείαν στην αγορά εργασίας με μηδενικά δικαιώματα, είτε να δουλέψουν με όρους σκλαβιάς (πχ σεζόν) για να μπορέσουν να τελειώσουν μια σχολή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αγοράς ενώ ταυτόχρονα η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι παρούσα, έτοιμη να  χτυπήσει όποιον/α σηκώσει κεφάλι ή εκφέρει λόγο απέναντι σε όλα αυτά.

Οι μόνες ανάσες που πήραμε τα τελευταία χρόνια ενάντια στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και το κλίμα αυταρχισμού ήρθε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτές στα νοσοκομεία, στην COSCO και στην efood, από τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων, το σπάσιμο των απαγορεύσεων στις επετείους του πολυτεχνείου και της πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις κατοίκων σε πλατείες των γειτονιών κόντρα στην αστυνομοκρατία.

Η ανάγκη για μια ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος προβάλλει πιο επιτακτικά. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!  

Γι ‘αυτό λοιπόν ως εργαζόμενοι/ες στην τοπική κοινωνία της Λέσβου αναγνωρίζουμε την ανάγκη για την ύπαρξη και την ενίσχυση ενός συντονισμού εργαζομένων/ανέργων/νεολαίας που θα μιλά για τα εργατικά συμφέροντα και θα σχεδιάζει για την διεκδίκηση τους. Ενός συντονισμού, που θα τροφοδοτείται από τις τοποθετήσεις των μελών του για τα ειδικά προβλήματα στους χώρους δουλειάς - και γιατί όχι και σπουδών και γειτονιάς - και συζητώντας ισότιμα και πολιτικά πάνω σ' αυτά, θα μπορεί να ανατροφοδοτεί τα σωματεία και τις κινήσεις εργαζομένων με πολιτική λογική και σχέδιο δράσης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και συντονισμένα με τα πανελλαδικά κινηματικά και απεργιακά ραντεβού να παλεύουν για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους/ες, δουλειά με δικαιώματα.
  • Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη που περιορίζει το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία
  • Εξάλειψη της κρατική παρέμβασης στα σωματεία
  • Συντονισμός πρωτοβάθμιων ταξικών σωματείων για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και ειδική μέριμνα για τα δικαιώματα των γυναικών, λοατκια ατόμων, προσφύγων/μεταναστών μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
  • Μόρφωση, υγεία για όλους. Όχι στην ακρίβεια. Μείωση τιμών σε ενέργεια, ακτοπλοϊκά και είδη πρώτης ανάγκης.
  • Καμία εμπλοκή στους πολέμους των ΗΠΑ/ΕΕ/Ρωσίας. Έξω από το ΝΑΤΟ να φύγουν οι βάσεις. Όχι στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα ιμπεριαλιστών και ντόπιου κεφαλαίου».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη