× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Power Pass: Ανοίγει την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Δημοσίευση 11/6/2022

Power Pass: Ανοίγει την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα είναι ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν

4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass.

- Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

- Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

- Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

- Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

- Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

- Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

- Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

- Που θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

- Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Τι θα γίνει με την μισθωμένη κατοικία που σπουδάζουν

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν. Ειδικότερα:

1. Αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, τα οποία καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει.

2. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

3. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον πληροφορίες

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 - 31.5.2022.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πως θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

- Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

- Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

- Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

- Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

- Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα

Η παραγωγή της μαστίχας Χίου, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, απειλείται από χωροθέτηση αιολικών πάρκων
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Η 51χρονη καταγγέλλει ότι την εξανάγκασε τέσσερις φορές σε γενετήσιες πράξεις, τη βιντεοσκοπούσε χωρίς τη συγκατάθεσή της και την απειλούσε
Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη

Ο δράστης φέρεται να περίμενε την 45χρονη έξω από πολυκατοικία, να την πυροβόλησε θανάσιμα και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε
Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet

Η νέα έκθεση της ΕΕΤΤ αποκαλύπτει δύο διαφορετικές ψηφιακές πραγματικότητες για τα νησιά, τα οποία βρίσκονται ψηλά στις ταχύτητες κινητής αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται στις σταθερές συνδέσεις
Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του κόμματος αποδίδει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στις ελλείψεις του οδικού δικτύου και ζητά πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων
Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Κώστας Μουτζούρης επιστρέφει εσπευσμένα στη Μυτιλήνη. Αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής στην επικείμενη μεταφορά μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας
Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Στη «χαμηλή» τουριστική περίοδο κατευθύνεται το 71% των αιτήσεων – Ακολουθεί η κλήρωση, με στόχο την ενεργοποίηση των ψηφιακών καρτών στις αρχές Σεπτεμβρίου
Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου

Περισσότεροι από 4,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας και μητρότητας
Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο

Οι παραγωγοί από τις περιοχές Θάνους και Πλατέως καλούνται στο Δημαρχείο στις 24 και 25 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει αίτημα στον ΕΛΓΑ για καταγραφή και αποζημιώσεις
Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά

70 σκάφη και εκατοντάδες ιστιοπλόοι στη διαδρομή Χίος–Φούρνοι–Αγαθονήσι–Σάμος
Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια κάτοικοι και επισκέπτες – Έξι αεροσκάφη και πρόσθετες δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση
Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο

Οι δύο χειριστές βγήκαν μόνοι τους στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και δήλωσαν καλά στην υγεία τους
Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο