× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση για την «τουριστική προβολή» της Περιφέρειας

Καταγγελίες για τοπική λίστα Πέτσα με χιλιάδες ευρώ που δίνονται με απευθείας αναθέσεις για τις δημόσιες σχέσεις της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη-Χριστόφα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/6/2022

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση για την «τουριστική προβολή» της Περιφέρειας

Με οριακή πλειοψηφία 16 υπέρ και 13 κατά πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουνίου η αύξηση του προϋπολογισμού του φετινού προγράμματος τουριστικής προβολής. Την εισήγηση υπερψήφισαν οι παρατάξεις Μουτζούρη και Χριστόφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απότην παράταξης της  κ. Καλογήρου καταψήφισαν την εισήγηση οι Στρατής Κυρατζής Πόπη Γόμου και ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.Η κ. Καλογήρου είχε δηλώσει στον πρόεδρο πως υπερψηφίζει την εισήγηση, ωστόσο η ψήφος της δεν μετρήθηκε καθώς απουσίασε την στιγμή της ψηφοφορίας. Την αύξηση του προϋπολογισμού καταψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣ που συμμετείχαν στην συνεδρίαση (Αγλαϊα Κυρίτση και Γιώργος Αμπατζής), οι παρόντες περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών (Αγλαϊα Αργυρούδη, Μαρία Νικολάρα και Μανώλης Κάρλας), του Άλλου δρόμου (Στράτος Γεωργούλας) και της Ανταρσία στο Αιγαίο (Νίκος Μανάβης). Αρνητική ήταν και η ψήφους του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας Άρη Χατζηκομνηνού.

 Συγκεκριμένη αποφασίσθηκε η αύξηση των πιστώσεων στα 700.000 ευρώ από 500.000 ευρώ. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νυκτάς ανέφερε πως ήδη έχουν εγκριθεί δαπάνες 255.144 ευρώ, ενώ έχουν προγραμματισθεί αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί δαπάνες 268.000 ευρώ. Τέλος υπό εξέταση είναι δαπάνες 29.600 ευρώ. Ακόμη ο κ. Νύκτας ανέφερε πως το 2021 οι δαπάνες του προγράμματος τουριστικής προβολής ήταν 617.000 ευρώ. Από 700.000 ευρώ του προγράμματος τουριστικής προβολής του 2022 τα 600.000 ευρώ θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2022 και τα 100.000 ευρώ τον προϋπολογισμό του 2023.

 
Η αύξηση των πιστώσεων του προγράμματος τουριστικής προβολής ήταν το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ωστόσο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης απουσίαζαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι Αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Αντωνέλλη και Πανάγος Κουφέλος. Η πρόφαση για την απουσία τους ήταν πως εκείνη την ώρα επισκέπτονταν τον Περιφερειάρχη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νυκτας υποστήριξε πως δουλεύει ο ίδιος και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας εργάζονται καθημερινά για την προβολή των νησιών και υπεραμύνθηκε όλων των δράσεων της Περιφέρειας. Ακόμη και τα καλλιστεία σκύλων που έγιναν στην Χίο κατά την εκτίμηση του θα συμβάλουν στην έλευση τουριστών. Επίσης θεώρησε μηδενιστική την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

  Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

 Την κριτική στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής άνοιξε η Αγλαϊα Κυρίτση. Μίλησε για σπασμωδικές κινήσεις, για αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων την ώρα που είναι άλλες οι ανάγκες. Επίσης έκανε κριτική στην περιφερειακή αρχή πως δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπισθεί το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το οποίο κάνει απαγορευτικό το ταξίδι ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν σπίτι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 Γόμου: 100.000 για κοινωνική πολιτική 700.000 για προβολή
 
H Πόπη Γόμου υπογράμμισε πως είναι παρά πολλά τα 700.000 ευρώ για την τουριστική προβολή και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή η Περιφέρεια για κοινωνική πολιτική (σ.σ. εννοεί το κοινωνικό παντοπωλείο) δίνει μόλις 100.000 ευρώ. Επίσης τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβάλει τα νησιά και τις φυσικές ομορφιές των νησιών. Τέλος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει τον τρόπο προβολής των νησιών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει καθένα από αυτά.  
 Κυρατζής: Δράσεις χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο

Από την πλευρά του ο Στρατής Κυρατζής σημείωσε πως στην Οικονομική Επιτροπή μπαίνουν αιτήματα για πληρωμή δράσεων, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο. Κι αυτό που στην ουσία γίνεται - είπε ο κ. Κυρατζής - είναι δημόσιες σχέσεις του Περιφερειάρχη και συγγενών του, αλλά και επιχορήγηση φίλων τόσο από τους πόρους της Περιφέρειας όσο και από το Περιφερειακό Ταμείο.


 Χατζηκομνηνός: Τεράστια σπατάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άρης Χατζηκομνηνός μίλησε για αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής στην τουριστική προβολή. Επίσης έκανε μίλησε για «σπατάλη τεράστιων χρηματικών ποσών». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «πολλά πράγματα δεν είναι τουριστική προβολή σου τα φυτεύουν και δυστυχώς φίλε Νίκο (σ.σ. εννοούσε τον αντιπεριφερειάχη κ. Νύκτα) τα υπογράφεις και τα εισηγήσε. Είναι σκέψεις του Περιφερειάρχη και πιθανώς της συζύγου του». Στην συνέχεια ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε στον κ. Νύκτα να καλέσει τους φορείς του τουριστικού τομέα και μαζί να σχεδιάσουν το πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

 Νικολάρα: Στραβά αρμενίζει η Περιφέρεια

Η Μαρία Νικολάρα σημείωσε: «εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η κοινωνία βλέπει ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς και την ύπαρξη ενός σχεδίου που δεν εξυπηρετεί τον τουρισμό αλλά τις δικές σας (σ.σ. εννοεί την Περιφερειακή Αρχή) ανάγκες και επιδιώξεις προβολής». Σε άλλο σημείο της τοποθέτηση της σημείωσε πως θύμισε πως η Συμπαράταξη Πολιτών από το Νοέμβριο του 2019 είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την τουριστική προβολή προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν αγνοηθεί. Η πραγματικότητα του τουρισμού είναι οι ματαιώσεις τσάρτερ και αεροπλάνα φθάνουν μισοάδεια στα νησιά μας την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια οργανώνει γεύματα με την κ. Μπαρμπαρίγου επεσήμανε η κ. Νικολάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 Μανάβης: Δώστε τα 700.000 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

Ο Νίκος Μανάβης επικεφαλής της παράταξης Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά υπογράμμισε πως είναι πρόκληση να δίνονται 700.000 ευρώ για τουριστική προβολή την ώρα που το Βόρειο Αιγαίο έχει περισσότερους από 18.000 ανέργους. Κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να ακυρώσει το πρόγραμμα και να δώσει τα χρήματα αυτά τους 10.000 μακροχρόνια ανέργους του Βορείου Αιγαίου για να μπορέσουν κι αυτοί να κάνουν λίγες μέρες διακοπών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την χρηματοδότηση των 181.000 ευρώ που αφορούν τα τοπικά ΜΜΕ. Όπως είπε αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά να προβάλλονται τα δελτία τύπου της Περιφερειακής Αρχής. Η δραστηριότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευση τυγχάνει σχεδόν μηδενικής προβολή. Ακόμη καυτηρίασε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων που ακολουθείται από την Περιφέρεια.

 Γεωργούλας: Τοπική λίστα Πέτσα

Ο Στράτος Γεωργούλας  επικεφαλής της παράταξης Άλλος δρόμος τόνισε πως το Βόρειο Αιγαίο είναι ουραγός στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες. Και κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για έλλειψη πολιτικής παρέμβασης για τον τουρισμό. Όσο για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής σημείωσε πως στην πραγματικότητα είναι πρόγραμμα πολιτικής προβολής της Περιφερειακής Αρχής. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο χαρακτήρισε τις χρηματοδοτήσεις για τα ΜΜΕ που δίνονται από την Περιφέρειας ως την τοπική λίστα Πέτσα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ