× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο πληθωρισμός ροκανίζει το 1/5 του βασικού μισθού των εργαζομένων»

Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας και στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ο οικονομολόγος και στέλεχος του κόμματος Αντώνης Παπαζαχαρίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/6/2022

«Ο πληθωρισμός ροκανίζει το  1/5 του βασικού μισθού των εργαζομένων»
' χρόνος ανάγνωσης

Τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία, σχολίασε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Παπαζαχαρίου.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ο κ.Παπαζαχαρίου ότι το τελευταίο εξάμηνο παρατηρείται ένα ράλι αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, στα καύσιμα και στην ενέργεια, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι τραγική για τα νοικοκυριά της χώρας τα οποία αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε αυτή τη λαίλαπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει τους πολίτες και την κοινωνία η μόνης της έγνοια είναι να μην στενοχωρήσει τους ισχυρούς και τις εταιρίες πώλησης και παραγωγής ηλεκτρικής ρεύματος. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της, έχει οδηγήσει το 99% των αυξήσεων του ρεύματος στη χονδρική να περνάνε στον καταναλωτή. Σε αυτό είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί. Οι αυξήσεις στο ρεύμα στην Ελλάδα είναι 80% όταν στην Ευρώπη οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 30%».

Όπως σημείωσε ο κος Παπαζαχαρίου, η επιλογή της κυβέρνησης να εξαρτηθούμε απόλυτα από το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με μία  βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς μέριμνα για σταδιακή μετάβαση στη νέα κατάσταση, ήταν λανθασμένη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια αστάθεια στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεση βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος, ώστε με τα χρήματα αυτά να στηρίξει τα νοικοκυριά, με βάση την κατανάλωσή τους, και όχι πότε εκδόθηκαν οι λογαριασμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο κόστος όλων αυτών των αυξήσεων και στις επιπτώσεις που έχουν στο μέσο εργαζόμενο και σε αυτόν που πληρώνεται με το βασικό μισθό, ο Αντώνης Παπαζαχαρίου επισήμανε πως σύμφωνα με έρευνα τις ΓΣΕΕ οι άνθρωποι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν απολέσει αγοραστική δύναμη 18%, σχεδόν το 1/5.

«Οι εργαζόμενοι  δε με το μισθό της μερικής απασχόλησης έχουν απολέσει το 28% της αγοραστικής δύναμης. Αυτό συμβαίνει διότι όσο πιο χαμηλός είναι ο μισθός ενός πολίτη τόσο περισσότερο επηρεάζεται από τον πληθωρισμό».

Από εκεί και πέρα σημείωσε ο Αντώνης Παπαζαχαρίου, όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση υπάρχει δέσμευση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ότι ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 800 ευρώ το μήνα και θα επιστρέψουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις που χάθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων θα έπρεπε να υπάρχει μία ισχυρή Επιθεώρηση Εργασίας η οποία θα ελέγχει τις επιχειρήσεις και θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων. Όπως τόνισε σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν ατέλειωτες ώρες σε συνθήκες γαλέρας για ένα κομμάτι ψωμί, πολλές φορές ανασφάλιστοι και στριμωγμένοι σε άθλια καταλύματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής