× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eπίσημη πρώτη για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ψηφίστηκε η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 1/9/2019

Eπίσημη πρώτη για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέμα την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε η εκλογή του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από τις προτάσεις των παρατάξεων. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου επιλέχτηκε με πρόταση του Περιφερειάρχη ο Κώστας Αρώνης. Από την παράταξης της Χριστιάνας Καλογήρου με πρόταση της επιλέχτηκε ως Αντιπρόεδρος του Π.Σ. ο Παντελής Μπουρνίας. Για τη θέση της Γραμματέως του Π.Σ. με πρόταση του Παναγιώτη Χριστόφα επιλέχτηκε η Μαγδαληνή Τούφου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία της εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία, που ψήφισε η Κυβέρνηση. Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία καθώς διαφωνεί με το «αντιδημοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η διαδικασία της εκλογής το οποίο καθιερώθηκε τόσο με τον Κλεισθένη όσο και με τις τελευταίες ρυθμίσεις που πέρασαν με την νέα Κυβέρνηση». Ομοίως  και ο περιφερειακός σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας αποχώρησε από την διαδικασία. Ο κ.Μουτζούρης παίρνοντας τον λόγο όρισε τα τρία από τα εννιά μέλη της Οικονομικής που σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία ορίζονται από τον Περιφερειάρχη. Εκτός από τον ίδιο όρισε την Αναστασία Αντωνέλλη και τον Παντελή Βρουλή. Επίσης πρότεινε ως υποψηφίους για μέλη της Επιτροπής τον Άρη Χατζηκομνηνό, τον Νικόλαο Νύκτα, τον Άγγελο Βλαττά- Λαμπρινό και τον Δημήτρη Κουρσουμπα. Ακολούθως οι επικεφαλείς των τριών πρώτων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης πρότειναν και αυτοί με τη σειρά τους υποψηφίους για μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Η παράταξη του Γιάννη Σπιλάνη με τοποθέτηση που έκανε η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα επεσήμανε ότι ο Νόμος δίνει το δικαίωμα και στην παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών  να κατεβάσει ψηφοδέλτιο για την Οικονομική Επιτροπή, έστω αν αυτό ακυρωθεί αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία προχώρησε κανονικά.Από την ψηφοφορία που ακολούθησε και από τους 38 περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν βρέθηκαν 35 έγκυρα και 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εκλέχτηκαν οι κάτωθι: Άρης Χατζηκομνηνός, Άγγελος Βλαττάς- Λαμπρινός, Στρατής Κυρατζής, Λεωνίδας Αθηνάδης, Παναγιώτης Χριστόφας και Γεώργιος Αμπατζής.Μαζί με τους Κώστα Μουτζούρη, Αναστασία Αντωνέλλη και Παντελή Βρουλή αποτελούν την νέα 9μελή Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με το πέρας της διαδικασίας ο κ.Μουτζούρης πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για να πραγματοποιούνται οι τακτικές συνεδριάσεις του εκ περιτροπής στα νησιά της Περιφέρειας καθώς αυτό είναι «σωστό, δίκαιο και ισοπολιτευτικό». Επίσης ο Περιφερειάρχης πρότεινε να υπάρξει σχετική μέριμνα προκειμένου να απομαγνητοφωνούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων καθώς κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Απαντώντας στην πρόταση αυτή του κ.Μουτζούρη η κ.Καλογήρου επεσήμανε ότι όταν εκείνη ανέλαβε περιφερειάρχης δεν μπορούσε να γίνει η ανάθεση απομαγνητοφώνησης πρακτικών καθώς δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα με την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου θα εξετασθεί εκ νέου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ