× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το παιδί και το θέατρο...το θέατρο και το παιδί

Γράφει η Φάνια Βαλάση

Δημοσίευση 10/2/2019

Το παιδί και το θέατρο...το θέατρο και το παιδί

Με λένε Φάνια Βαλάση και οι μεγαλύτερες αγάπες στη ζωή μου είναι δυο, τα παιδιά και το θέατρο. Όσο και για όσο θα μπορώ να ασχολούμαι με αυτά και να προσφέρω σε αυτά, δε θα σταματήσω ποτέ να το κάνω. Γι' αυτό το λόγο με πολλή χαρά αναλαμβάνω να γράφω γι’ αυτές τις αγάπες στο «Νησί»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι λοιπόν μανούλες και μπαμπάδες, μέσα από αυτή τη στήλη, θα «τα λέμε» και θα είμαι κοντά σας σε ό,τι σας ενδιαφέρει, σας χαροποιεί, σας συγκινεί, σας προβληματίζει και γενικότερα σε ό,τι θα θέλατε να μάθετε. Εύχομαι από τη μεριά μου, τα θέματα που θα διαλέγω, να σας αρέσουν και να σας βοηθούν.

Εγκαινιάζοντας αυτή τη στήλη θα ήθελα να σας γράψω κάτι για το οποίο τόσο οι γνώσεις όσο και η εμπειρία μου ως τώρα, με έχουν κάνει να πιστεύω βαθιά. Πόσο σημαντικό είναι το θέατρο στο παιδί και τι καλό μπορεί να του κάνει, είτε από τη θέση του θεατή είτε του ηθοποιού. Άλλωστε κάθε παιδάκι ξεκινά να παίζει ρόλους από πολύ μικρή ηλικία και να μπαίνει ελεύθερα με τη φαντασία του σε κόσμους μαγικούς και αυτό είναι υπέροχο!

«Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι επτά ηλικίες του» μας είπε κάποτε ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ κι έτσι είναι. Ο άνθρωπος ξεκινά να μπαίνει σε ρόλους, συνειδητά, από την ηλικία των δυο, περίπου, ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσες φορές έχετε δει ή ακούσει το παιδί σας να παριστάνει κάποιον άλλο ή να αυτοσχεδιάζει με τα παιχνίδια του; Πόσες φορές έχει μιμηθεί κουβέντες ή και συμπεριφορές που του έχουν κάνει εντύπωση, καλές ή κακές;

Το θέατρο είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή μορφή διασκέδασης. Μέσα από αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους και καλλιεργούν την κριτική τους ματιά. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει τη δύναμη να συμβάλει θετικά στην πνευματική, συναισθηματική και γνωστική καλλιέργεια του παιδιού, να προβάλλει τις υψηλές αξίες και να δημιουργεί σωστά πρότυπα. Μέσα από το θέατρο λοιπόν το παιδί 1. Ψυχαγωγείται 2. Μαθαίνει να συγκεντρώνεται 3. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του 4. Απελευθερώνει τη φαντασία του 5. Αποκτά με τον καιρό κριτικό πνεύμα 6. Κοινωνικοποιείται.

Μη διστάζετε να πηγαίνετε το παιδί σας στο θέατρο. Ακόμα κι αν εσείς δεν είστε τόσο «μαθημένοι» σ’ αυτό. Από την ηλικία των 2 χρόνων και με τη σωστή καθοδήγηση, το παιδί μπορεί να δει μια παράσταση. Κι αν έχει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του έργου, να του τις απαντάτε. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρει. Κι αν δεν αντέξει να το δει όλο ή φοβηθεί με κάτι μην το κρατήσετε εκεί παρά τη θέλησή του. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα...σας το υπόσχομαι...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή