× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια

Δήλωσή του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Μιχαηλίδη

Δημοσίευση 4/5/2022

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια

Την εφαρμογή ειδικής δέσμης μέτρων για τα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ζητά ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης. Στην πρότασή του περιλαμβάνει την ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, την άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της ακρίβειας πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα νησιά, λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές.

Την ίδια ώρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις μετά από μια δεκαετία κρίσης και πανδημίας δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από το μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμμείνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.

Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ  ανεξάρτητα και πέρα από το σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025, και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους - των χρεών της πανδημίας.

Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα.».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασε η Μαρίνα Σάττι, 11η στη Eurovision

To Νέμο από την Ελβετία έσπασε τα κοντέρ του διαγωνισμού καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 591 βαθμούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ώρα εμφανίζεται η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να ρίξει το «Ζάρι» της για την Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΕΛΛΑΔΑ

Η στιγμή που ο πατέρας πετάει στα σκουπίδια το βρέφος

Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας