× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια

Δήλωσή του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Μιχαηλίδη

Δημοσίευση 4/5/2022

Ειδικά μέτρα για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια
' χρόνος ανάγνωσης

Την εφαρμογή ειδικής δέσμης μέτρων για τα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ζητά ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης. Στην πρότασή του περιλαμβάνει την ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, την άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της ακρίβειας πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα νησιά, λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές.

Την ίδια ώρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις μετά από μια δεκαετία κρίσης και πανδημίας δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από το μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμμείνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.

Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ  ανεξάρτητα και πέρα από το σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025, και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους - των χρεών της πανδημίας.

Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα.».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο