× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλέξης Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές πριν αφήσει ο Μητσοτάκης συντρίμμια

«Μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας ο Μητσοτάκης φαίνεται τα βρήκε τα λεφτόδεντρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στον Alpha

Δημοσίευση 4/5/2022

Αλέξης Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές πριν αφήσει ο Μητσοτάκης συντρίμμια
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη αλλαγή πορείας της χώρας με προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος σημείωσε ότι μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τα βρήκε τα λεφτόδεντρα. Παράλληλα τόνισε ότι η ΔΕΗ μοιράζει μπόνους 16 εκατ. ευρώ ενώ ρημάζει τα νοικοκυριά ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαιτήσει στις ΗΠΑ να μη δώσουν F16 στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα κόψει τα «κλεφτόδεντρα» ο Μητσοτάκης;

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος, απάντησε:

«Αν είναι μεγάλο το πακέτο αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά. Γιατί 9 μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε ‘πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;'. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα. Ας δούμε τι θα φέρουν κι ας δούμε ποια θα είναι η λογική των μέτρων. Ό,τι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα το λέμε εδώ και 9 μήνες, δεν το λέμε χτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που παίρνει 400 ευρώ σύνταξη να έρχεται ο λογαριασμός 600, δεν μπορεί ένας μισθωτός με 1.200 ευρώ και δύο παιδιά να πληρώνει 800 και 1000 ευρώ λογαριασμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε  ότι «το κρίσιμο είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα "λεφτόδεντρα" -άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι-, ή θα κόψει τα "κλεφτόδεντρα", δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει το δεύτερο, δηλαδή «να μειώσει αυτή την αισχροκέρδεια». Είπε ακόμη να υπάρξει συνδυασμός «αυτού που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου βάζοντας είτε και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών». Σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν έχουν διαψευστεί από τη ΡΑΕ που θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος 9 μήνες τώρα», υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερκέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς αν στην πρόσφατη συνάντησή τους η ΡΑΕ επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική, 9 μήνες τώρα και να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία ενώ θα έπρεπε κάθε εβδομάδα να δίνουν στοιχεία».

Θα επαναφέρουμε την ΔΕΗ στο δημόσιο με κόφτη στα κέρδη

Μιλώντας για τη ΔΕΗ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Στάσση, ανέφερε ότι η ΔΕΗ από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό την άνοδο της κερδοφορίας και τους προκλητικούς μισθούς των στελεχών της.

«Είχαμε αφήσει μία εταιρεία που δεν είχε αυξήσει ούτε 1 ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος. Ήταν σε λειτουργική κερδοφορία το 2019. Θέλουμε να είναι μία ιδιωτική εταιρεία που τα golden boys χτίζουν φαραωνικά σπίτια σε νησιά του Αιγαίου; Ή μία δημόσια επιχείρηση που να λειτουργεί με γνώμονα το κοινωνικό όφελος;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, το «Δ». Όπως είπε, θα ξαναλειτουργήσει με κριτήριο το κοινωνικό όφελος. «Το μείζον είναι να αλλάξει το στρατηγικό σχέδιο. Η ΔΕΗ θα έχει έναν κοινωνικό ρόλο. Κόφτη στα κέρδη και της ΔΕΗ και στα κέρδη των άλλων παρόχων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory