× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Λήμνο το 2004 το καταδρομικό «Μόσχα» που βύθισαν οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα

Όταν η εμβληματική ναυαρχίδα του Ρωσικού στόλου επισκέπτονταν το βόρειο Αιγαίο στα πλαίσια εκδηλώσεων «Ρωσο - Ελληνικής φιλίας». «Είχε πυραύλους που μπορούσαν από τη Λήμνο να χτυπήσουν στόχους στην κεντρική Ασία» θυμάται ο τότε Νομάρχης Παύλος Βογιατζής

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 15/4/2022

Στη Λήμνο το 2004 το καταδρομικό «Μόσχα» που βύθισαν οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Παύλος Βογιατζής και Λημνιοί αυτοδιοικητικοί με ανώτατους Ρώσους αξιωματικούς στο κατάστρωμα του καταδρομικού «Μόχα» το Σεπτέμβριο του 2004

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βύθιση πριν λίγες ώρες (από Ουκρανική επίθεση ή από έκρηξη πυρομαχικών) της εμβληματικής ναυαρχίδας του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Moskva» («Μόσχα») θύμισε την επίσκεψη του πλοίου στη Λήμνο.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 και το εμβληματικό καράβι μπήκε επικεφαλής μιας προσπάθειας «πολιτιστικής και ιστορικής εισβολής» των Ρώσων στο βόρειο Αιγαίο με αφορμή αληθινά ή μη ιστορικά περιστατικά δεν έχει σημασία. Στη Λήμνο οργανώθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις των ημερών Ρωσο - Ελληνικής φιλίας που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 25 - 28 Σεπτεμβρίου.

«Το Ρωσικό πλοίο, θυμάται ο Παύλος Βογιατζής, νομάρχης τότε Λέσβου, είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Λήμνο. Το είχα επισκεφθεί και θυμάμαι ότι οι ναύαρχοι που με ξενάγησαν μου είχαν δείξει τους πυραύλους που διέθετε το πλοίο. Εντυπωσιάστηκαν από το ότι μπορούσαν όπως είχαν πει να χτυπήσουν με πυραύλους  από την Λήμνο, στόχους στην κεντρική Ασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη επίσκεψη του Παύλου Βογιατζή στο καταδρομικό στις 27 Σεπτεμβρίου 2004, δηλαδή πριν 18 περίπου χρόνια, εκτός από αυτοδιοικητικούς της Λήμνου επέβαιναν οι τότε Αντιπρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου Σ. Μπατούριν, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα A. Bδόδιν, ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος,  Βηκάριος του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιου ΙΙ, ο Αρχηγός του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχος B. Mασόριν και ο Αρχηγός του Σώματος Koζάκ του Kουμπάν B. Γκρομόβ.

Στο κατάστρωμα του καταδρομικού ο Νομάρχης Λέσβου με τον τότε Αρχηγό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχο B. Mασόριν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του Αναμνηστικού Σταυρού στο Καζάκικο νεκροταφείο στο Πορτιανού και αργότερα στο Μούδρο είχε γίνει κατάθεση λουλουδιών στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, στον τάφο των Ρώσων οι οποίοι απεβίωσαν στα συμμαχικά πλοία κατά τη  μεταφορά τους από το Νοβοροσσίσκ στη Λήμνο το 1920 και τρισάγιο από το Ρώσο Αρχιεπίσκοπο Αλέξιο. Ακολούθως, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Μούδρου.

Ποιο ήταν το σοβιετικής καταγωγής καταδρομικό «Moskva»

Το «Moskva», οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, επί Σοβιετικής Ενωσης, με την ονομασία «Slava» («Δόξα»). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετονομάσθηκε σε «Moskva» τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

...και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων 

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το «Moskva» είχε συμμετάσχει σε τρεις πολέμους.

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Moskva» συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκα οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει την ανταλλαγή αιχμαλώτων το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προσευχόμαστε για ειρήνευση σημειώνει στο μήνυμα του μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΕΛΛΑΔΑ

Mεγάλη καθυστέρηση καταγγέλλει η οικογένεια της Κυριακής στις έρευνες για την ΕΛ.ΑΣ

Ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, αφού ο δράστης έφερε μαχαίρι
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο