× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Παναγιώτης Χριστόφας

Ποσοστά, έδρες των δύο «μονομάχων» και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/5/2019

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Παναγιώτης Χριστόφας

Μεγάλοι νικητές των Περιφερειακών Εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο είναι η Χριστιάνα Καλογήρου και ο Κώστας Μουτζούρης, που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και προκρίνονται στο Β’ Γύρο, ωστόσο αναμφίβολα εκείνος που κατέχει το ρόλο του ρυθμιστή των εκλογικών εξελίξεων δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Χριστόφα, που αποσπά ένα ποσοστό κοντά στο 20%, ικανό να «κλειδώσει» πλειοψηφία για έναν από τους δύο συνδυασμούς που θα κερδίσουν εν τέλει την Περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ενσωμάτωση αποτελεσμάτων σχεδόν 94% στο Βόρειο Αιγαίο, η Χριστιάνα Καλογήρου και ο συνδυασμός της «Εμείς για το Αιγαίο» συγκεντρώνουν 30,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 13 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Ο δεύτερος συνδυασμός του Κώστα Μουτζούρη, «Άλμα Ανάπτυξης», με 24,39% κερδίζει 10 έδρες, ενώ ο Παναγιώτης Χριστόφας και το «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» με ποσοστό 19,37% θα έχει 8 συμβούλους. Από 4 έδρες κερδίζουν ο Σταύρος Τάσσος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο» (10,65%) και ο Γιάννης Σπιλάνης με τη «Συμπαράταξη Πολιτών για το Βόρειο Αιγαίο» (10,47%) και τέλος μία έδρα κατακτούν τόσο ο «Άλλος δρόμος» του Στράτου Γεωργούλα (2,90%) όσο και η «Ανταρσία στο Αιγαίο» του Νίκου Μανάβη (1,62%).

Οι έδρες

Τι θα συμβεί όμως την επόμενη μέρα, ενόψει της δεύτερης εκλογικής μάχης την προσεχή Κυριακή; Με μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα για τη Χριστιάνα Καλογήρου, που με τις 13 έδρες της αναζητά ακόμα 8 έδρες για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Και από τη στιγμή που τόσες διαθέτει ο Παναγιώτης Χριστόφας, πολλοί μπορούν να θεωρήσουν ότι μια μετεκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο συνδυασμών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, εφόσον την Κυριακή η νυν περιφερειάρχης ανανεώσει τη θητεία της, για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του προγράμματός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν λοιπόν για την Χριστιάνα Καλογήρου η κατάσταση δείχνει να «ξεμπλέκει» στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, δε συμβαίνει το ίδιο με τον Κώστα Μουτζούρη που σίγουρα, με απλά μαθηματικά, δεν του αρκεί μια μετεκλογική συνεργασία με τον Παναγιώτη Χριστόφα για να αποκτήσει την πλειοψηφία και το «μαγικό» αριθμό των 21 εδρών. Για τον συνδυασμό «Άλμα Ανάπτυξης» η μάχη των συνεργασιών είναι πολύπλευρη, αφού ακόμα κι αν –θεωρητικά-συμπλεύσει με το «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», θα χρειαστεί η ενίσχυση εδρών και από ακόμα έναν συνδυασμό για να επέλθει η πολυπόθητη πλειοψηφία. Δεδομένου ότι παραδοσιακά υπάρχουν πολιτικοί χώροι που δεν συνηθίζεται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «συνεργασίες», πολύ δύσκολα θα μπορεί να προσβλέπει ο ίδιος σε συμπόρευση με τους περιφερειακούς συμβούλους των συνδυασμών του Σταύρου Τάσσου, του Στράτου Γεωργούλα ή του Νίκου Μανάβη, οπότε η μόνη πιθανή εναλλακτική «δεξαμενή» συμβούλων είναι οι 4 έδρες που θα κατέχει ο Γιάννης Σπιλάνης και η «Συμπαράταξη Πολιτών». Πόσο πιθανό ή απίθανο είναι τέτοιο σενάριο θα φανεί πολύ σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται αντιληπτό λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα της περιφερειακής κάλπης, είναι ότι άπαντες εποφθαλμιούν το ο ποσοστό του Παναγιώτη Χριστόφα και τους περιφερειακούς του συμβούλους, που αναπόφευκτα θα ρυθμίσουν το τοπίο στην επόμενη μέρα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Και αν κάποιος προσπαθήσει να αναγνώσει πίσω από τις λέξεις της δημόσιας τοποθέτησής του πριν λίγες ώρες, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η παρουσία μας θα είναι εποικοδομητική και ενεργητική με γνώμονα το συμφέρον αυτού που θα πρέπει όλοι μας να υπηρετούμε ως τελικό «νικητή», τον τόπο μας.», εικάζει ότι ο ίδιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του θα αποφασίσουν τελικώς όντως να συνεργαστούν, όμως στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προδικάσει εξελίξεις για τον τρόπο που θα μπορεί να συμβεί αυτό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή