× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωταπριλιά δημοσιεύτηκε,αλλά... ήταν αλήθεια!

Σε συνάντηση με την επικεφαλής της Task Force Μπεάτε Γκμίντερ είχε προτείνει τη μονιμοποίηση της δομής στον Καρά Τεπέ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2022

Πρωταπριλιά δημοσιεύτηκε,αλλά... ήταν αλήθεια!

Γέλασαν πολλοί και άλλοι απλά προσπέρασαν σαν «πρωταπριλιάτικο» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Περιφερειάρχης προτείνει την περιτείχιση του Καρά Τεπέ και τη μονιμοποίηση της εκεί δομής ως κλειστό κέντρο καταγραφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως πριν έξι μόλις μήνες το πρωταπριλιάτικο του «Ν» ήταν η πρόταση του Περιφερειάρχη στην επικεφαλής της Task Force Μπεάτε Γκμίντερ.

Όπως διαβάζουμε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στο «Ν» https://www.stonisi.gr/post/20197/nai-ston-kara-tepe-alla-me-fraxth «ο κ. Μουτζούρης βλέποντας το αδιέξοδο της κ. Γκμίντερ και του όλου «πλαισίου» που συμβολίζει (Task Force, Ευρωπαϊκή Ένωση) προσέθεσε: ‘Αφού θέλετε ένα μικρό κέντρο καταγραφής, ας παραμείνει ο Καρά Τεπές και ας μπει περιμετρικά φράχτης, ώστε να μην υπάρχει και πρόβλημα στους διαμένοντες με τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες»!

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Μουτζούρης συνδέεται με τη δημιουργία του καταυλισμού στην Καρά Τεπέ. Όπως έχει διαρρεύσει και ΟΥΔΕΠΟΤΕ διαψεύστηκε η λειτουργία καταυλισμού σε συνθήκες κρίσης που προκάλεσε η φωτιά στη Μόρια ήταν πρόταση του στενού συνεργάτη του Κώστα Μουτζούρη μέχρι και σήμερα Λευτέρη Παπαιωάννου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «μεταμορφώσεις» του Κώστα Μουτζούρη
Πέραν της σημερινής στάσης του Κώστα Μουτζούρη σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα που περικλείεται στη φράση «καμιά δομή στα νησιά πουθενά» τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο κ. Μουτζούρης έχει αλλάξει συχνά άποψη συμπαρασύροντας συχνά την τοπική κοινωνία με τις «μεταμορφώσεις» του αυτές, σε διχασμούς. Στις 23/11/2019 μιλώντας στο «Ν» (https://www.stonisi.gr/post/5333/kwstas-moytzoyrhs-nai-sthn-kleisth-domh-afoy-kleisei-h-moria) ο κ. Μουτζούρης τάχθηκε υπέρ των κλειστών δομών ορίζοντας μάλιστα και τα αριθμητικά όρια που πρέπει αυτές να έχουν.

«Πιστεύω πως με τις κλειστές δομές θα μειωθούν οι ροές, αφού θα σταματήσει να υπάρχει δέλεαρ - δηλαδή τώρα μπορούν οι μετανάστες να πάνε στις πόλεις βόλτα ανενόχλητοι, δημιουργούνται φασαρίες και προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, τους παρέχεται χρηματική βοήθεια, μπορούν να βρουν δουλειά ή ακόμα να μείνουν και σε ξενοδοχεία και το κυριότερο οι ΜΚΟ τους προσφέρουν τα πάντα.Ωστόσο παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας κλειστών δομών (φυσικά το διευκρινίζω ξανά αφού πρώτα κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο.) πρέπει να αναφέρω πως έχω ενστάσεις σχετικά με την δυναμικότητα των νέων κλειστών κέντρων. Είναι καταφανώς άδικος ο ορισμός ίσων δυναμικοτήτων για τις εξαγγελθείσες από την Κυβέρνηση νέες κλειστές δομές στη Λέσβο, Χίο και Σάμο.Με βάση τον πληθυσμό των τριών νήσων και με την υπόθεση των 5.000 μεταναστών στη Λέσβο, θα έπρεπε στη Χίο η δυναμικότητα να είναι 2.700 και στη Σάμο 1.700. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της χωρητικότητας και να την προσαρμόσει σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού των νησιών» είχε πει.

Δυο μήνες πριν, στις 4/9/2019 μιλώντας στη Χίο (https://www.politischios.gr/aytodioikisi/ta-7-metra-pou-apophasisan-oi-nesiotes-demarkhoi-kai-o-periphereiarkhes-kostas-moutzoures) ο Κώστας Μουτζούρης είχε υποστηρίζει «την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ των κυβερνητικών μέτρων για τις νέες δομές είχε ταχθεί ο κ. Μουτζούρης και μάλιστα αναφανδόν. Στις 21.11.2019 διαβάζουμε (https://newpost.gr/ellada/5dd63106c76e399f6a8596bd/metanasteytiko-sta-kagkela-oi-dimarhoi-gia-ta-kleista-kentra-sta-nisia-toys-ekthetei-o-petsas-to-shedio-itan-katopin-synennoisis-mazi-toys).«Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα, ο κ. Μουτζούρης είπε πως το κλίμα στη Λέσβο είναι θετικό μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων, καθώς ‘εν μέρει δημιουργούν ασφάλεια, γιατί λένε ότι οι δομές θα γίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές».

Στις 28/11/2019 ο κ. Μουτζούρης δηλώνει ξανά υπέρ του κυβερμνητικού σχεδιασμού για τις κλειστές δομές. (https://www.enikos.gr/society/moutzouris-ston-realfm-i-moria-echei-ginei-defteri-poli-tis-lesvo/1347084/).Διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο που λέει ότι οι ανοικτές δομές θα αντικατασταθούν με κλειστές. Όταν μας ανακοινώθηκε, πρώτος είπα ότι η ύπαρξη κλειστών δομών είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις : να μηδενιστεί ή να μειωθεί δραστικά η άφιξη μεταναστών. Αν συνεχιστούν οι ρυθμοί που έχουμε τώρα -μέσα σε τρεις ώρες ήταν 150 μόνο στη Λέσβο, πριν από τρεις μέρες ήταν 680 σε όλο το βόρειο Αιγαίο – όσες δομές και να κάνουμε, θα γεμίσουν. Δεύτερη προϋπόθεση ήταν η όποια θέση επιλεγεί για την κλειστή δομή αυτή να είναι με την αποδοχή, τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δεν επιβάλλονται αυτά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών