× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» καλλιεργεί με αγρο-οικολογικές μεθόδους γηγενείς ποικιλίες οινοποιίσιμων σταφυλιών, σε ηφαιστειογενείς άνυδρους αμπελώνες στον κάμπο της Ανεμώτιας

Δημοσίευση 30/11/2023

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο

Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» έρχεται σήμερα να επικυρώσει την μακρά οινοποιητική παράδοση της Λέσβου και να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση του Λεσβιακού αμπελώνα αλλά και στην ανάδειξη του ως στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καλλιεργητικές πρακτικές του Ηφαιστείου έχουν οικολογικό και «αειφόρο» χαρακτήρα με στόχο τη βελτιστοποίηση των κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Καλλονιάτικο καθώς και των λοιπών ποικιλιών (Φωκιανό, Γκτούρα, Μαύρο Μοσχάτο, Αθήρι κλπ), με προσαρμογή των παραμέτρων του ηφαιστειογενούς εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος της καλδέρας.

Η συνεργατική καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με αγρο-οικολογικές μεθόδους, με χειρωνακτική εργασία, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων. Οι αμπελώνες του Συνεταιρισμού είναι άνυδροι (Dry Farming), οπότε εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ για τη θρέψη χρησιμοποιείται οργανική και αιγοπρόβια κοπριά. Πρόκειται για μεθόδους καλλιέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τελικά, την υγεία όλων μας.

Τα προϊόντα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπουρο
Το Τσίπουρο Ανεμώτιας παράγεται παραδοσιακά στο Μικρό Αποσταγματοποιείο του Συνεταιρισμού.Με απόσταξη στέμφυλων των τοπικών ποικιλιών Καλλονιάτικο, Φωκιανό και Κουντούρα.Από καλλιέργειες σε άνυδρους αμπελώνες, στο ηφαιστειογενές έδαφος της καλδέρας του Ηφαιστείου Ανεμώτιας.Έχει ιδιαίτερα και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Κόκκινες Κορυφές
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Μανδηλαριά

Το ρουμπινί χρώμα του εκπλήσσει και προδιαθέτει. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με καλή δομή και στρόγγυλο σώμα.Ισορροπημένη οξύτητα με μαλακές και στρογγυλεμένες τανίνες που χαρίζουν μακρά ορυκτώδη επίγευση.
Αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους όπως το βύσσινο και το μαύρο μούρο αντιπαραβάλλονται με εκείνα των μπαχαρικών και του μελιού.
Συνοδεύει πιάτα ψητών και μαγειρευτών κρεατικών, αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ήπια τυριά. Απολαύστε το στους 16 – 18 οC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυρραίος Οίνος
Ποικιλίες: Μανδηλαριά και Φωκιανό

Βαθύ κόκκινο χρώμα και πυκνά δάκρια στο ποτήρι, με καλή δομή και γεμάτο σώμα, με ατίθασες στιβαρές τανίνες και εξισορροπητική οξύτητα.

Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας, αφήνοντας στο τελείωμα της μια ορυκτώδη νύξη, απόρροια των ηφαιστειογενών χωμάτων της περιοχής.
Οι συμπυκνωμένοι αρωματικοί χαρακτήρες υπερώριμων φρούτων βύσσινου, μαύρου μούρου και βατόμουρο, αντιπαραβάλλονται με εκείνους των μπαχαρικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εντυπωσιακό κρασί, έτοιμο να ανταμείψει πλουσιοπάροχα όσους έχουν την υπομονή να το παλαιώσουν στο κελάρι τους. Συνοδεύει ψητά κρέατα στη σχάρα, αλλαντικά και παλαιωμένα τυριά. Απολαύστε το στους 16–18 °C.


Σαπφώ η Ερέσια
Ποικιλίες: Αθήρι και Ασύρτικο

Κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, ερεθιστικό στόμα, με δροσερή γλυκιά επίγευση μεσαίας διάρκειας και απαλή οξύτητα.
Ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών όπως το κίτρο, το άνθος λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού αναδεικνύουν τις εξαιρετικές νησιωτικές ποικιλίες.
Ένα φινετσάτο και κομψό κρασί που αφήνει ένα παιχνιδιάρικο χάδι στον ουρανίσκο.Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή, σαλάτες, λευκά κρέατα και φρούτα. Σερβίρεται στους 10–12°C.

Λάπιθος
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Ασύρτικο

Το Καλλονιάτικο επιβεβαιώνει την πολυδυναμικότητά του, δίνοντας εκτός από κόκκινα και εξαιρετικά ροζέ κρασιά, όταν παντρεύεται με άλλες νησιώτικες λευκές ποικιλίες.
Ένα φινετσάτο κρασί με ζωηρό και έντονο χρώμα ροδιού, αρώματα φρούτων του δάσους και κόκκινου τριαντάφυλλου.
Καλοδομημένη οξύτητα, πλούσια γεύση και μακρά αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει ιδανικά πιάτα θαλασσινών όπως γαριδομακαρονάδα, σαγανάκι, λαδερά, τυριά, φρούτα και κρεμώδη γλυκά. Σερβίρεται στους 10–12°C.

Αχερώνιος
Ποικιλίες: Αθήρι, Ασύρτικο και Σαββατιανό
Μέσα από τα ηφαιστειογενή και άνυδρα χώματα της Βορειοδυτικής Λέσβου ξεπροβάλλει ο Αχερώνιος!
Έναν κρασί με αχυροκίτρινο χρώμα, ισορροπημένη γεύση μεσαίας διάρκειας και δροσερή οξύτητα.
Στο στόμα ξεπροβάλλουν ευχάριστα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων όπως αχλαδιού και ροδάκινου, που συνυπάρχουν αρμονικά με αρώματα εσπεριδοειδών όπως είναι του κίτρου και του λεμονανθού.
Συνοδεύει ιδανικά πελαγίσια ψάρια, πουλερικά, ριζότο με μανιτάρια, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και πράσινες σαλάτες με γλυκόξινες σάλτσες. Σερβίρεται στους 8–12°C.

Ανεμόλιθος
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Μοσχάτο
Ποικιλιακός οίνος με ζωηρό ρουμπινί χρώμα και ελαφρύ σώμα.
Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους όπως το κεράσι και το ρόδι εναλλάσσονται με διακριτικές νότες από άνθη τριαντάφυλλου.
Στο στόμα γλυκιά επίγευση μεσαίας διάρκειας, με μαλακές τανίνες και απαλή δροσερή οξύτητα.
Ένα κομψό κρασί ικανό να συνοδέψει μεγάλη γκάμα εδεσμάτων και πιάτα με ελαφριές σάλτσες. Απολαύστε το στους 16–18°C.

Λαβαterra
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Ασύρτικο
Πλούσια αρωματική έκφραση με ένα ιδιαίτερα δικό του ανάλαφρο στυλ.

Λαβαdulce
Ποικιλίες: Μαύρο Μοσχάτο

Ποικιλιακός οίνος με χρώμα κόκκινο και ιωδίζουσες ανταύγειες.
Κυριαρχούν αρώματα από μαρμελάδα, μέλι και κεράσι που εμπλέκονται με το άρωμα του τριαντάφυλλου.


Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά στο site του Συνεταιρισμού: https://ifestio-anemotias.com/

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αποκριές με πάρτι για μικρούς και μεγάλους στον Δήμο Μυτιλήνης

Διασκέδαση για καρναβαλιστές και μη υπόσχεται η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη- Πάνω από 15 πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στο Απολιθωμένο Δάσος

Γνωριμία με τα μοναδικά απολιθώματα και την ανθοφορία της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων

Από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στο Γενικό Λύκειο Καλλονής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αποκριάτικο πάρτι του 5ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης

Με χορό, μουσική, λιχουδιές και κλήρωση 70 δώρων
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διατροφή, υγιεινή, κίνηση, ψυχολογία και... Πανελλήνιες

Με χαμόγελο και ενσυναίσθηση διεξήχθη το Σάββατο η ημερίδα για τη διαχείριση του άγχους στην αίθουσα τελετών των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο λάκκο της Κουκούγας

Εξερευνώντας τον καταρράκτη του Σκουτάρου-Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΓΟΥΡΝΙΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολα τα «SOS» των πανελλαδικών εξετάσεων σε μία εκδήλωση

Αγχος και διαχείρισή του για τους υποψήφιους και τους γονείς τους, στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνουν Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ενωση Γονέων, λέει η ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μαθήματα Συριακής κουζίνας στη Συνύπαρξη

To πρώτο μάθημα θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζητούν να μη χαθούν άλλες εκδρομές για τα παιδιά τους

Βρέθηκε λύση για τα δημοτικά σχολεία, αλλά όχι για τα νηπιαγωγεία- Τι μας λένε εκπρόσωποι των Γονέων Βαρειάς και Ταξιαρχών και της Ενωσης Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μαρτάκια… για παιδάκια!

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έκοψε την πίτα της η ΕΔΙΛ

Μεγάλη συμμετοχή μελών και αθλητών του Συλλόγου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου