× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» καλλιεργεί με αγρο-οικολογικές μεθόδους γηγενείς ποικιλίες οινοποιίσιμων σταφυλιών, σε ηφαιστειογενείς άνυδρους αμπελώνες στον κάμπο της Ανεμώτιας

Δημοσίευση 13/10/2024

Εκλεκτά κρασιά και μοναδικό τσίπουρο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» έρχεται να επικυρώσει την μακρά οινοποιητική παράδοση της Λέσβου και να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση του Λεσβιακού αμπελώνα αλλά και στην ανάδειξη του ως στοιχείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές του Ηφαιστείου έχουν οικολογικό και «αειφόρο» χαρακτήρα με στόχο τη βελτιστοποίηση των κρασιών της γηγενούς ποικιλίας Καλλονιάτικο καθώς και των λοιπών ποικιλιών (Φωκιανό, Γκτούρα, Μαύρο Μοσχάτο, Αθήρι κλπ), με προσαρμογή των παραμέτρων του ηφαιστειογενούς εδάφους και του φυσικού περιβάλλοντος της καλδέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεργατική καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με αγρο-οικολογικές μεθόδους, με χειρωνακτική εργασία, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων. Οι αμπελώνες του Συνεταιρισμού είναι άνυδροι (Dry Farming), οπότε εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ για τη θρέψη χρησιμοποιείται οργανική και αιγοπρόβια κοπριά. Πρόκειται για μεθόδους καλλιέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τελικά, την υγεία όλων μας.

Τα προϊόντα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπουρο
Το Τσίπουρο Ανεμώτιας παράγεται παραδοσιακά στο Μικρό Αποσταγματοποιείο του Συνεταιρισμού.Με απόσταξη στέμφυλων των τοπικών ποικιλιών Καλλονιάτικο, Φωκιανό και Κουντούρα.Από καλλιέργειες σε άνυδρους αμπελώνες, στο ηφαιστειογενές έδαφος της καλδέρας του Ηφαιστείου Ανεμώτιας.Έχει ιδιαίτερα και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Κόκκινες Κορυφές
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Μανδηλαριά

Το ρουμπινί χρώμα του εκπλήσσει και προδιαθέτει. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με καλή δομή και στρόγγυλο σώμα.Ισορροπημένη οξύτητα με μαλακές και στρογγυλεμένες τανίνες που χαρίζουν μακρά ορυκτώδη επίγευση.
Αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους όπως το βύσσινο και το μαύρο μούρο αντιπαραβάλλονται με εκείνα των μπαχαρικών και του μελιού.
Συνοδεύει πιάτα ψητών και μαγειρευτών κρεατικών, αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ήπια τυριά. Απολαύστε το στους 16 – 18 οC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυρραίος Οίνος
Ποικιλίες: Μανδηλαριά και Φωκιανό

Βαθύ κόκκινο χρώμα και πυκνά δάκρια στο ποτήρι, με καλή δομή και γεμάτο σώμα, με ατίθασες στιβαρές τανίνες και εξισορροπητική οξύτητα.

Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας, αφήνοντας στο τελείωμα της μια ορυκτώδη νύξη, απόρροια των ηφαιστειογενών χωμάτων της περιοχής.
Οι συμπυκνωμένοι αρωματικοί χαρακτήρες υπερώριμων φρούτων βύσσινου, μαύρου μούρου και βατόμουρο, αντιπαραβάλλονται με εκείνους των μπαχαρικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εντυπωσιακό κρασί, έτοιμο να ανταμείψει πλουσιοπάροχα όσους έχουν την υπομονή να το παλαιώσουν στο κελάρι τους. Συνοδεύει ψητά κρέατα στη σχάρα, αλλαντικά και παλαιωμένα τυριά. Απολαύστε το στους 16–18 °C.


Σαπφώ η Ερέσια
Ποικιλίες: Αθήρι και Ασύρτικο

Κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, ερεθιστικό στόμα, με δροσερή γλυκιά επίγευση μεσαίας διάρκειας και απαλή οξύτητα.
Ευχάριστα αρώματα εσπεριδοειδών όπως το κίτρο, το άνθος λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού αναδεικνύουν τις εξαιρετικές νησιωτικές ποικιλίες.
Ένα φινετσάτο και κομψό κρασί που αφήνει ένα παιχνιδιάρικο χάδι στον ουρανίσκο.Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή, σαλάτες, λευκά κρέατα και φρούτα. Σερβίρεται στους 10–12°C.

Λάπιθος
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Ασύρτικο

Το Καλλονιάτικο επιβεβαιώνει την πολυδυναμικότητά του, δίνοντας εκτός από κόκκινα και εξαιρετικά ροζέ κρασιά, όταν παντρεύεται με άλλες νησιώτικες λευκές ποικιλίες.
Ένα φινετσάτο κρασί με ζωηρό και έντονο χρώμα ροδιού, αρώματα φρούτων του δάσους και κόκκινου τριαντάφυλλου.
Καλοδομημένη οξύτητα, πλούσια γεύση και μακρά αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει ιδανικά πιάτα θαλασσινών όπως γαριδομακαρονάδα, σαγανάκι, λαδερά, τυριά, φρούτα και κρεμώδη γλυκά. Σερβίρεται στους 10–12°C.

Αχερώνιος
Ποικιλίες: Αθήρι, Ασύρτικο και Σαββατιανό
Μέσα από τα ηφαιστειογενή και άνυδρα χώματα της Βορειοδυτικής Λέσβου ξεπροβάλλει ο Αχερώνιος!
Έναν κρασί με αχυροκίτρινο χρώμα, ισορροπημένη γεύση μεσαίας διάρκειας και δροσερή οξύτητα.
Στο στόμα ξεπροβάλλουν ευχάριστα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων όπως αχλαδιού και ροδάκινου, που συνυπάρχουν αρμονικά με αρώματα εσπεριδοειδών όπως είναι του κίτρου και του λεμονανθού.
Συνοδεύει ιδανικά πελαγίσια ψάρια, πουλερικά, ριζότο με μανιτάρια, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και πράσινες σαλάτες με γλυκόξινες σάλτσες. Σερβίρεται στους 8–12°C.

Ανεμόλιθος
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Μοσχάτο
Ποικιλιακός οίνος με ζωηρό ρουμπινί χρώμα και ελαφρύ σώμα.
Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους όπως το κεράσι και το ρόδι εναλλάσσονται με διακριτικές νότες από άνθη τριαντάφυλλου.
Στο στόμα γλυκιά επίγευση μεσαίας διάρκειας, με μαλακές τανίνες και απαλή δροσερή οξύτητα.
Ένα κομψό κρασί ικανό να συνοδέψει μεγάλη γκάμα εδεσμάτων και πιάτα με ελαφριές σάλτσες. Απολαύστε το στους 16–18°C.

Λαβαterra
Ποικιλίες: Καλλονιάτικο και Ασύρτικο
Πλούσια αρωματική έκφραση με ένα ιδιαίτερα δικό του ανάλαφρο στυλ.

Λαβαdulce
Ποικιλίες: Μαύρο Μοσχάτο

Ποικιλιακός οίνος με χρώμα κόκκινο και ιωδίζουσες ανταύγειες.
Κυριαρχούν αρώματα από μαρμελάδα, μέλι και κεράσι που εμπλέκονται με το άρωμα του τριαντάφυλλου.


Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά στο site του Συνεταιρισμού: https://ifestio-anemotias.com/

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επαναλειτουργούν τα τμήματα κολύμβησης και πόλο του ΝΟΜ

Την προσπάθεια του Συλλόγου συνδράμουν ιστορικές μορφές του υγρού στίβου της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta έφτασε στο Πλωμάρι

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομίας και το νησιώτικο γλέντι στην πλατεία του χωριού της νότιας Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο 15ος «Γαβαθώνιος» ένωσε και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Αύγουστο του 2026. Και τότε, όλοι μαζί, θα ξαναφωνάξουν: «Πλάλω τσι Ξιπατώθκα!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λήμνος πρωταγωνίστρια στην 24η Aegean Regatta

Η Δήμαρχος του νησιού Ελεονώρα Γεώργα χαρακτήρισε την τελετή έναρξη των αγώνων «γεγονός με έντονους συμβολισμούς» που αναδεικνύει τη σημασία του ναυταθλητισμού για την τοπική ανάπτυξη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Λέσβος παίζει… επιτραπέζια αντισφαίριση

Τουρνουά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποσχέσεις για δωρεάν μετακίνηση των νησιωτικών αθλητικών σωματείων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση το μέτρο θα ισχύσει για τα επιδοτούμενα πλοία στις 77 άγονες γραμμές
ΓΕΥΣΗ

Η γαστρονομία της Λέσβου στην αρχαιότητα

Στο τραπέζι κυριαρχούσαν τα θαλασσινά, αρωματισμένο ψωμί με βότανα, το τυρί, το ελαιόλαδο και φυσικά το φημισμένο στα πέρατα της γης, Λεσβιακό κρασί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ