× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι πάρκο αναψυχής στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης σε επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή θέτει σειρά τεχνικών προβλημάτων στο χώρο της Παλιάς χωματερής στην Αγία Κυριακή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2022

«Όχι πάρκο αναψυχής στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης»
' χρόνος ανάγνωσης

Να επανεξετάσει την χωροθέτηση του Πάρκου Αναψυχής στην παλιά χωματερή της Αγίας Κυριακής, ζητά από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ο πρόεδρος του παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης. 

Σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν με την κατασκευή του Πάρκου αναψυχής και προτείνει στη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει το ζήτημα και να αναζητήσει άλλο χώρο για την κατασκευή του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η  επιστολή του Στρατή Μανωλακέλλη προέδρου του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου 

«Με την παρούσα επιστολή ως ο πρώτος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας  θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, αναφορικά με το έργο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής στη Θέση Αγίας Κυριακής στη Παλαιά Χωματερή»

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω έργου είναι σε μία αποκατεστημένη  Ανενεργού Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων  (ΧΑΔΑ) του Δήμου Μυτιλήνης.

Από την Τεχνική Έκθεση που έχετε καταθέσει προβλέπεται μέσα στο χώρο αυτό, μεταξύ όλων των άλλων, γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, όπως και κτίρια συνολικής κάλυψης και δόμησης 275,83 μ², ενώ κατασκευάζεται υπόγειο 347,48μ² για βοηθητικές χρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π4641/232/2006 (ΦΕΚ 168Β’) στην παρ.3.4.3.2 «Νέες χρήσεις»   σελ.2041 αναφέρει:

«Εντός της βλάστησης, είναι δυνατό να διαμορφώνονται δρόμοι προσπέλασης, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και ελαφρές κατασκευές χρήσεων κοινού. Αποφεύγονται κτίρια από σκυρόδεμα, πολυώροφα κτίρια’.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνο Χαλβαδάκη, στο βιβλίο του «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», αναφέρει ότι ‘Ο κύριος λόγος του μεγάλου κόστους που παρουσιάζει η οποιαδήποτε μορφή δόμησης στους χώρους διάθεσης, είναι η μικρή φέρουσα ικανότητα του’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Δήμαρχε,

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου σας προτρέπει να επαναπροσεγγίσετε τη μελέτη σας, πιθανώς σε άλλη τοποθεσία, αφού θα πρέπει πρώτα, να παρθεί έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τόσο για την Λειτουργικότητά του, όσο και για τον καθορισμό ειδικών όρων Δόμησης (μετά από έγκριση του ΣΥΠΟΘΑ Α’), και αφού εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη, μιας και οι διαφορικές  καθιζήσεις που θα προκύψουν στο έδαφος θα είναι μη αναστρέψιμες, σε περίπτωση που τοποθετήσετε τόσο τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όσο και να θεμελιώσετε τα κτίρια, αφού

      I.        Τα χαλαρά  υλικά, συμπιέζονται ακόμα περισσότερο με το βάρος του κτιρίου.

    II.        Στα ογκώδη απορρίμματα δημιουργούνται κενά. Τα λεπτόκοκκα υλικά που τα περιβάλλουν με τη  δράση του νερού, των δονήσεων κλπ εισχωρούν μέσα στα κενά προκαλώντας μετακινήσεις των ογκωδών απορριμμάτων.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετασθεί είναι η ευστάθεια των  πρανών που σχηματίζουν τα απορρίμματα. Αν και τα απορρίμματα αυτά καθ’ αυτά, είναι ελαφρά, το έδαφος επικάλυψης είναι βαρύτερο με αποτέλεσμα να έχουμε ολισθήσεις και καταπτώσεις.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, η Δ.Ε. του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, θεωρεί ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την δημιουργία τέτοιων κατασκευών στην εν λόγω περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αυξημένη πιθανότητα αστοχίας των κατασκευών, όσο και τη σωματική υγεία των παρευρισκομένων εκεί ενηλίκων & παιδιών». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς