× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγνωστο πότε θα τελειώσει η πανδημία

Πιθανή μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, αναγκαίος ο εμβολιασμός για την προστασία από τον κορονοϊό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2022

Αγνωστο πότε θα τελειώσει η πανδημία
' χρόνος ανάγνωσης

Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η όψιμη εμφάνιση τις γρίπης δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση και οι συνέπειες αυτού δεν είναι εύκολα προβλέψιμες, με τους επιστήμονες να είναι σε επιφυλακή και να παρακολουθούν την εξέλιξη της ταυτόχρονης κυκλοφορίας στην κοινότητα των δύο ιών.
Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν πιέζεται ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Άγνωστο είναι ακόμη αν η αύξηση των μολύνσεων σηματοδοτήσει και πίεση στα νοσοκομεία.


Ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Α Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο "Ο Ευαγγελισμός", Γιάννης Καλομενίδης, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κυκλοφορία των δύο ιών, γρίπης και SARS-CoV-2, στην κοινότητα για το τι οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, το στέλεχος Όμικρον και την νέα υπο-ομάδα ΒΑ.2, τη σημασία του εμβολιασμού και της ενισχυτικής δόσης, καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Μόνο βραχυχρόνια πρόβλεψη μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία» και «δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε», τονίζει. «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σε επιφυλακή, πάντα χωρίς πανικό. Και η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και να μην εφησυχάζει», επισημαίνει ο κ. Καλομενίδης, σημειώνοντας ότι βασικά μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας.

Η καθυστερημένη εμφάνιση της γρίπης


Συνήθως η εποχική γρίπη έκανε μια κορύφωση μέσα Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου ξεκινούσε η υποχώρηση. Φέτος φαίνεται ότι η γρίπη έρχεται με μία καθυστέρηση, ενώ πέρυσι δεν είχαμε καταγραφή κρουσμάτων. «Οι συνέπειες αυτού δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Ήδη νοσηλεύονται ασθενείς με βαριά γρίπη, που σημαίνει, δεν ξέρουμε πόσο ψηλά θα πάει το κύμα, μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε ισχυρό πρόβλημα και με την γρίπη. Και εννοείται, ο συνδυασμός των δύο ιών δημιουργεί ακόμα πιο ανησυχητική κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που αυτή τι στιγμή δεν το έχουμε δει σε όλη του την εξέλιξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων covid-19


Κατά 37% αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων covid-19 στην επικράτεια και αυτό οφείλεται στην υπο-ομαδα ΒΑ.2 της "Όμικρον" -που είναι πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, και η επικράτηση της εκτιμάται στο 50%-, στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην πιο χαλαρή συμπεριφορά που οδήγησε το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές στους υγιείς ανθρώπους η παραλλαγή "Όμικρον" φαίνεται ότι είναι πιο ήπια, αναφέρει ο κ. Καλομενίδης.


«Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει διότι η υπόθεση εργασίας ήταν από τέλη Φεβρουαρίου να είχαμε μια ύφεση και ενώ αυτό φαινόταν ότι ίσχυε μέχρι αρχές Μαρτίου, βλέπουμε τώρα να παίρνουμε μια ανηφόρα που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Πάντων για την ώρα στα νοσοκομεία δεν υπάρχει η πίεση όπως είχαμε τον Ιανουάριο».

Η πιθανότητα της ομαλής, με κάποιο τρόπο, πορείας προς το Πάσχα, με τα σημερινά δεδομένα αξιολογείται στην πράξη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλομενίδης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πώς θα οδηγηθούν τα πράγματα. «Είμαι υπέρ της λελογισμένης προσοχής, εναντίον του πανικού, του ρόλου της Κασσάνδρας και της αναίτιας χαλάρωσης. Δεν έχουμε ισχυρούς λόγος να φοβηθούμε ότι θα ζήσουμε καταστάσεις όπως πέρσι την άνοιξη που είχαμε βαριά νοσηρότητα και πολλούς θανάτους. Από την άλλη μεριά, είναι άγνωστο ακόμη εάν η αύξηση των μολύνσεων θα σηματοδοτήσει και πίεση στα νοσοκομεία. Σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σχετικά με το ποια μετάλλαξη φέρει ο κάθε ασθενής ο κ. Καλομενίδης διευκρινίζει ότι δεν γίνεται γονοτύπηση σε κάθε ασθενή, άρα με βεβαιότητα δεν γνωρίζουμε αν έχουμε νοσηλείες με την υπο-ομάδα της "Όμικρον", ΒΑ.2.

«Το πιθανότερο είναι ότι η Δέλτα έχει υποχωρήσει σε βαθμό που να είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε νοσηλείες, αλλά αν κάποιος είναι στο νοσοκομείο με πνευμονία από κορονοϊό, αν είναι παραλλαγή Δέλτα, Όμικρον ή κάποια άλλη δεν έχει καμία σημασία. Σε γενικές γραμμές η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσο όπως η Δέλτα, ωστόσο προκαλεί σοβαρή και θανατηφόρα νόσο σε όσους είναι απροστάτευτοι.

Ειδικά όσοι είναι προχωρημένης ηλικίας, έχουν προβλήματα υγείας και κυρίως σε ανασοκαταστολή και είναι ανεμβολίαστοι. Σε έναν υγιή άνθρωπο η Όμικρον έχει σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Αλλά όταν φτάσεις με σοβαρή νόσο στο νοσοκομείο δεν έχει σημασία ποια παραλλαγή έχει προκαλέσει την πνευμονία».


Επιμένουμε στον εμβολιασμό και στην ενισχυτική δόση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουμε να επιμένουμε στην ενισχυτική δόση, για την οποία έχουμε μείνει αρκετά πίσω λόγω χαλάρωσης της κοινωνίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλομενίδης. Εξηγεί ότι για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι αρχές φθινοπώρου και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση υπάρχει θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η τρίτη δόση φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, να επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την προστασία.


Ο κ. Καλομενίδης προσθέτει ότι ναι μεν μειώνεται αναφορικά με τον καιρό η επίδραση του εμβολιασμού, και ειδικά με τις νέες παραλλαγές ακόμη περισσότερο, να προλάβει την μόλυνση, αλλά μειώνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό, «θα έλεγα αμηλητέο», να προλάβει τη σοβαρή νόσο. «Με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα, φαίνεται ότι από την βαριά νόσο συνεχίζει να προστατεύει ο εμβολιασμός».


Ανά πάσα στιγμή πιθανή η ανάδυση μιας νέας παραλλαγής



«Όπως φάνηκε από την παραλλαγή "'Όμικρον" -που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε ανθρώπους που προηγουμένως είχαν μολυνθεί από Δέλτα, σε εμβολιασμένους, αλλά και σε εμβολιασμένους που είχαν νοσήσει-, η ιδέα τού τείχους ανοσίας, της συλλογικής ανοσίας, της ανοσίας τής αγέλης, έχει πάει περίπατο. Είναι κάτι το οποίο δεν περιμένουμε. Θεωρούμε ανά πάσα στιγμή πιθανή την ανάδυση μιας νέας παραλλαγής η οποία θα ξεφεύγει ανοσολογικά», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλομενίδης.


Προσθέτει ότι οι μολύνσεις με "Όμικρον" αφορούν την εξάντληση της δυναμικής της συγκεκριμένης παραλλαγής. «Τώρα τι θα έρθει μετά δεν γνωρίζουμε. Μπορεί κάποια υπολειπόμενη Δέλτα που υπάρχει στην κοινότητα να έρθει και να μολύνει αυτούς που είχαν μολυνθεί από Όμικρον».


Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία


Είχαμε διάφορες υποθέσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Από τον πανικό που δεν ήταν δικαιολογημένος, μέχρι την αντίληψη ότι τελειώνουμε με την πανδημία, δημιουργώντας σύγχυση στην κοινωνία, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Γιάννης Καλομενίδης. «Δεν είναι εύκολο να τελειώσουμε και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνια πρόβλεψη για την πανδημία, μόνο βραχυχρόνια- και η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου