× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κινητοποίηση των κατοίκων στο Αφεντέλι, έσωσε την παραλία από τα τσιμέντα»

Ο Kαθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Νίκος Μπελαβίλας, μιλά στο «Ν» 99 fm για την παραλία της Σκάλας Ερεσού και δίνει κατευθύνσεις για τη διάσωσή της

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/3/2022

«Η κινητοποίηση των κατοίκων στο Αφεντέλι, έσωσε την παραλία από τα τσιμέντα»

Την επιστημονική του άποψη για την παραλία στο Αφεντέλι και το ενδεχόμενο ανέγερσης στην περιοχή ξενοδοχειακής μονάδας, κατέθεσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ», με το Θράσο Αβραάμ,  ο Kαθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Μπελαβίλας βρίσκεται στη Λέσβο στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο το πρωί στις 11 στο Δημοτικό Σχολείο της Ερεσού για το θέμα της παραλίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η περίπτωση της συγκεκριμένης παραλίας είναι αρκετά περίεργη καθώς όπως είπε έχουμε μία ασυνήθιστη αναδιαμόρφωση των γραμμών του αιγιαλού. «Όπως είδα την περιοχή,  από τα τοπογραφικά, σημειώνει ο κ. Μπελαβίλας,  δεν φαίνεται να είναι μια φυσιολογική αποτύπωση του αιγιαλού. Αυτές οι παραλίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για κάποιο σκοπό δεν υπήρξαν ποτέ κτήματα. Είναι εκεί ο αιγιαλός, το χειμέριο κύμα και όλα αυτά που γνωρίζουμε πως δεν αποτελούσαν ποτέ αντικείμενο αγοραπωλησίας. Είναι λοιπόν περίεργο πως εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας σε αυτά τα σημεία».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μπελαβίλας μπορεί η Δημοτική Ενότητα Ερεσού – Αντίσσης να μην έχει ΣΧΟΟΑΠ, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. «Υπάρχει το χωροταξικό του νησιού που ξεκαθαρίζει ότι η παραλία Αφεντέλι  είναι μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά της δεδομένα. Έχουμε ακόμη έναν θεσμοθετημένο νησιωτικό βιότοπο ακριβώς δίπλα. Ο Δήμος ωστόσο πολύ σωστά πράττει και προχωρά στην εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου, διότι έτσι θα έχει ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του, που θα είναι η αναστολή των αδειών για όσο χρόνο εκπονείται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Μπελαβίλας έδωσε κατευθύνσεις για το πώς θα μπορούσε από εδώ και στο εξής να κινηθεί η Υπηρεσία Δόμησης της Δυτικής Λέσβου ώστε να προστατευτεί η παραλία.

«Η Υπηρεσία δόμησης μπορεί να εκτιμήσει την πλάνη της, δεδομένου του Εθνικού Χωροταξικού και να πει ότι η άδεια δόμησης δόθηκε χωρίς να συνυπολογιστεί ο χαρακτηρισμός της παραλίας από το σχέδιο του νησιού. Αυτό είναι εφικτό να γίνει, δεν κινδυνεύουν από κάτι και θα ήταν μία τίμια διαφυγή.

Ο ιδιοκτήτης μετά την εκπόνηση του Χωροταξικού της περιοχής και με βάση τους περιορισμούς και τις υποδείξεις που θα αποτυπωθούν μπορεί να αποφασίσει τι θα χτίσει στο οικόπεδό του. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να είναι το οικοδόμημα που είδαμε στα σχέδια που υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός είναι μια ακραία περίπτωση, όμως τέτοιες ακραίες περιπτώσεις έχουμε και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.  Το καλό στην περίπτωση της Λέσβου και της παραλίας στο Αφεντέλι είναι ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση η οποία πρόλαβε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη».  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Μπελαβίλα στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.