× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κινητοποίηση των κατοίκων στο Αφεντέλι, έσωσε την παραλία από τα τσιμέντα»

Ο Kαθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Νίκος Μπελαβίλας, μιλά στο «Ν» 99 fm για την παραλία της Σκάλας Ερεσού και δίνει κατευθύνσεις για τη διάσωσή της

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/3/2022

«Η κινητοποίηση των κατοίκων στο Αφεντέλι, έσωσε την παραλία από τα τσιμέντα»
' χρόνος ανάγνωσης

Την επιστημονική του άποψη για την παραλία στο Αφεντέλι και το ενδεχόμενο ανέγερσης στην περιοχή ξενοδοχειακής μονάδας, κατέθεσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ», με το Θράσο Αβραάμ,  ο Kαθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

Ο κ.Μπελαβίλας βρίσκεται στη Λέσβο στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο το πρωί στις 11 στο Δημοτικό Σχολείο της Ερεσού για το θέμα της παραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο ίδιος η περίπτωση της συγκεκριμένης παραλίας είναι αρκετά περίεργη καθώς όπως είπε έχουμε μία ασυνήθιστη αναδιαμόρφωση των γραμμών του αιγιαλού. «Όπως είδα την περιοχή,  από τα τοπογραφικά, σημειώνει ο κ. Μπελαβίλας,  δεν φαίνεται να είναι μια φυσιολογική αποτύπωση του αιγιαλού. Αυτές οι παραλίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για κάποιο σκοπό δεν υπήρξαν ποτέ κτήματα. Είναι εκεί ο αιγιαλός, το χειμέριο κύμα και όλα αυτά που γνωρίζουμε πως δεν αποτελούσαν ποτέ αντικείμενο αγοραπωλησίας. Είναι λοιπόν περίεργο πως εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας σε αυτά τα σημεία».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μπελαβίλας μπορεί η Δημοτική Ενότητα Ερεσού – Αντίσσης να μην έχει ΣΧΟΟΑΠ, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. «Υπάρχει το χωροταξικό του νησιού που ξεκαθαρίζει ότι η παραλία Αφεντέλι  είναι μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά της δεδομένα. Έχουμε ακόμη έναν θεσμοθετημένο νησιωτικό βιότοπο ακριβώς δίπλα. Ο Δήμος ωστόσο πολύ σωστά πράττει και προχωρά στην εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου, διότι έτσι θα έχει ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του, που θα είναι η αναστολή των αδειών για όσο χρόνο εκπονείται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Μπελαβίλας έδωσε κατευθύνσεις για το πώς θα μπορούσε από εδώ και στο εξής να κινηθεί η Υπηρεσία Δόμησης της Δυτικής Λέσβου ώστε να προστατευτεί η παραλία.

«Η Υπηρεσία δόμησης μπορεί να εκτιμήσει την πλάνη της, δεδομένου του Εθνικού Χωροταξικού και να πει ότι η άδεια δόμησης δόθηκε χωρίς να συνυπολογιστεί ο χαρακτηρισμός της παραλίας από το σχέδιο του νησιού. Αυτό είναι εφικτό να γίνει, δεν κινδυνεύουν από κάτι και θα ήταν μία τίμια διαφυγή.

Ο ιδιοκτήτης μετά την εκπόνηση του Χωροταξικού της περιοχής και με βάση τους περιορισμούς και τις υποδείξεις που θα αποτυπωθούν μπορεί να αποφασίσει τι θα χτίσει στο οικόπεδό του. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν θα μπορούσε να είναι το οικοδόμημα που είδαμε στα σχέδια που υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός είναι μια ακραία περίπτωση, όμως τέτοιες ακραίες περιπτώσεις έχουμε και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.  Το καλό στην περίπτωση της Λέσβου και της παραλίας στο Αφεντέλι είναι ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση η οποία πρόλαβε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη».  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Μπελαβίλα στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Στηρίξτε τη Λέσβο» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου για την κτηνοτροφία και τις ευρωπαϊκές πολιτικές
«Στηρίξτε τη Λέσβο» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τι θα κάνετε για τους κτηνοτρόφους;» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση

Στο επίκεντρο της λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου θέτει τα μέτρα στήριξης
«Τι θα κάνετε για τους κτηνοτρόφους;» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση Παρασκευαΐδη για το Νοσοκομείο Λήμνου

Eπαναφέρει το θέμα της υποστελέχωσης και ζητά άμεσες λύσεις
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση Παρασκευαΐδη για το Νοσοκομείο Λήμνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης υποκλοπών

«Πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην εμπιστοσύνη των πολιτών», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής
Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης υποκλοπών
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά αναβάθμισης το Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου

Υπογραφή σύμβασης για πυρασφάλεια και εκσυγχρονισμό με στόχο την πλήρη αδειοδότηση της δομής
Σε τροχιά αναβάθμισης το Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου
ΧΩΡΙΑ

Η Παναγιούδα τιμά τον Αγιο Εφραίμ με διήμερη πανήγυρη

Κάλεσμα σε πιστούς για εσπερινό και θεία λειτουργία με παραδοσιακό φαγητό μετά το πέρας των εκδηλώσεων
Η Παναγιούδα τιμά τον Αγιο Εφραίμ με διήμερη πανήγυρη
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απαλλαγή από τα τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για πληγέντες κτηνοτρόφους

Η ανακοίνωση Νίκου Σπανού και η ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον των κοινωνικών δομών σε Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου
Απαλλαγή από τα τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για πληγέντες κτηνοτρόφους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΝΣΕΤΕ: 17,3% πάνω οι αεροπορικές θέσεις προς Μυτιλήνη

Σημαντική ενίσχυση του ενδιαφέροντος από την Ολλανδική τουριστική αγορά
ΙΝΣΕΤΕ: 17,3% πάνω οι αεροπορικές θέσεις προς Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη

Θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο της Αγίας
Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου

Αίτημα για ένταξη των τελειοφοίτων σε ειδική κατηγορία εισαγωγής λόγω αφθώδους πυρετού. Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου