× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβλήθηκε το Εφετείο του δολοφόνου της Ερατώς

Οργισμένη η μητέρα της, συγκλονισμένος ο πατέρας της, ενώ πλήθος αλληλέγγυων από το πρωί φώναζε συνθήματα έξω από το Δικαστήριο της Μυτιλήνης- Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του γυναικοκτόνου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/3/2022

Αναβλήθηκε το Εφετείο του δολοφόνου της Ερατώς
Φωτογραφίες Παναγιώτης Μπαλάσκας

Αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2022 το Εφετείο του γυναικοκτόνου που άφησε ορφανή την ίδια του την κόρη, δολοφονώντας την εν διαστάσει σύζυγό του στις 23 Μαϊου 2019 στο σπίτι της στη Μυτιλήνη. Η υπόθεση εισήχθη σήμερα, Δευτέρα για πρώτη φορά κατ' έφεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη με τον δολοφόνο της 24χρονης Ερατώς να έχει κριθεί πρωτόδικα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ισόβια κάθειρξη και για παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη μεταγωγή του γυναικοκτόνου από τη δικαστική αίθουσα έως την αστυνομική κλούβα, με άνδρες της Αστυνομίας να έχουν παραταχτεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από νωρίς το πρωί η μητέρα της Ερατώς, Ελένη Κρεμαστιώτη και ο πατέρας της Λευτέρης Μανωλακέλλης μαζί με τον αδερφό της, συγγενείς και φίλους της Ερατώς από την Αθήνα, το Λεωνίδειο και τους δικηγόρους Δημήτρη Κουζινόγλου και Χρήστο Ντιβανίδης έδιναν αγώνα προκειμένου να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, αφού συνάντησαν για δεύτερη φορά τον δολοφόνο του παιδιού τους, μετά τη Χίο όπου είχε εκδικαστεί το 2019 η γυναικοκτονία. Θυμίζουμε ότι οι γονείς της Ερατώς έχουν αναλάβει από κοινού την επιμέλεια της εγγονής τους, σήμερα 5 ετών, την ίδια ώρα που είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε αυτή την τραυματική εμπειρία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά για να μετακινούνται στα δικαστήρια, αλλά και για τα δικαστικά έξοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, από τις 8.30 το πρωί βρέθηκαν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι από φεμινιστικές κινήσεις, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών των Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου φωνάζοντας συνθήματα μέχρι το μεσημέρι: «Δεν είναι έγκλημα πάθους η γυναικοκτονία, το χέρι το οπλίζει η πατριαρχία», κρατώντας πανό «Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δολοφόνος της Ερατώς ζήτησε αναβολή του Εφετείου λόγω κωλύματος του νέου δικηγόρου του να παρευρεθεί, καθώς δίκαζε εκτός Μυτιλήνης. Μετά την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ανακοίνωσε την αναβολή της υπόθεσης για τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι γονείς της Ερατώς έβγαιναν από τα δικαστήρια στο προαύλιο εν μέσω συνθημάτων «Είμαστε πολλά, είμαστε εδώ, λύσσα και οργή για την Ερατώ», αλλά και ονομαστικά κατά του γυναικοκτόνου ζητώντας Δικαιοσύνη. Η μητέρα της δολοφονημένης προσέγγισε πολλές φορές τα αλληλέγγυα άτομα, δεν δίστασε κι εκείνη να μπει πίσω από τα πανό, να φωνάξει συνθήματα μαζί τους, ευχαριστώντας τα ουκ ολίγες φορές «Σας ευχαριστώ για το παιδί μου, καμία άλλη δολοφονημένη. Σας ευχαριστώ και μπράβο σας και όσοι είστε άντρες μαζί». Εξάλλου η ίδια το τόνισε και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πατριαρχία». 

Ο πατέρας της Ερατώς ήταν συνεχώς δακρυσμένος και στάθηκε στα πανό, τα φωτογράφισε κρατώντας στιγμές αλληλεγγύης στο προσωπικό του δράμα, ενώ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργή ξέσπασε όταν ο γυναικοκτόνος βγήκε στο προαύλιο του δικαστηρίου συνοδεία της Αστυνομίας για να μεταβεί στην κλούβα και στη συνέχεια να οδηγηθεί στις φυλακές της Χίου όπου κρατείται από το 2019. Η μητέρα της Ερατώς ανέβηκε στα κάγκελα, ενώ τη βαστούσε η αδερφή της, ενώ μπουκαλάκια νερού πετάχτηκαν κατά του δολοφόνου και αλληλέγγυοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές, με την ένταση να επικρατεί για λίγα λεπτά στον δρόμο έξω από το δικαστήριο.

Η Στέλλα-Μαρίνα Κακαρούνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σ έχει εκπονήσει έρευνα με θέμα Το φαινομενο της γυναικοκτονιας στην Ελλαδα. Η τραγικη καταληξη της εμφυλης βιας στη χωρα και βρέθηκε πίσω από τα πανό αλληλεγγύης: «Η Ερατώ ήταν ακόμα θύμα γυναικοκτονίας και πατριαρχίας, μιας τοξικής κατάστασης που διαποτίζει ανθρώπους από την παιδική τους ηλικία. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι, μπορεί να συμβεί σε όλες μας». Από την πλευρά της η δικηγόρος της Διοτίμας και μέλος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών, Θεοδώρα Γκόγκα τόνισε: «Η έφυγε από το σπίτι, έφυγε και προσπάθησε για ένα νέο ξεκίνημα και βλέπουμε ότι έμεινε απροστάτευτη, με τον δράστη να τη θεωρεί κτήμα του σαν να του ανήκει και τη δολοφόνησε στο σπίτι της, ενώ κοιμόταν το παιδί τους στο διπλανό δωμάτιο».

Μπορείτε να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη της Ελένης Κρεμαστιώτη, της μητέρας της Ερατώς για τη νύχτα της γυναικοκτονίας, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής