× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβλήθηκε το Εφετείο του δολοφόνου της Ερατώς

Οργισμένη η μητέρα της, συγκλονισμένος ο πατέρας της, ενώ πλήθος αλληλέγγυων από το πρωί φώναζε συνθήματα έξω από το Δικαστήριο της Μυτιλήνης- Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του γυναικοκτόνου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/3/2022

Αναβλήθηκε το Εφετείο του δολοφόνου της Ερατώς
Φωτογραφίες Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2022 το Εφετείο του γυναικοκτόνου που άφησε ορφανή την ίδια του την κόρη, δολοφονώντας την εν διαστάσει σύζυγό του στις 23 Μαϊου 2019 στο σπίτι της στη Μυτιλήνη. Η υπόθεση εισήχθη σήμερα, Δευτέρα για πρώτη φορά κατ' έφεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη με τον δολοφόνο της 24χρονης Ερατώς να έχει κριθεί πρωτόδικα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ισόβια κάθειρξη και για παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη μεταγωγή του γυναικοκτόνου από τη δικαστική αίθουσα έως την αστυνομική κλούβα, με άνδρες της Αστυνομίας να έχουν παραταχτεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από νωρίς το πρωί η μητέρα της Ερατώς, Ελένη Κρεμαστιώτη και ο πατέρας της Λευτέρης Μανωλακέλλης μαζί με τον αδερφό της, συγγενείς και φίλους της Ερατώς από την Αθήνα, το Λεωνίδειο και τους δικηγόρους Δημήτρη Κουζινόγλου και Χρήστο Ντιβανίδης έδιναν αγώνα προκειμένου να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, αφού συνάντησαν για δεύτερη φορά τον δολοφόνο του παιδιού τους, μετά τη Χίο όπου είχε εκδικαστεί το 2019 η γυναικοκτονία. Θυμίζουμε ότι οι γονείς της Ερατώς έχουν αναλάβει από κοινού την επιμέλεια της εγγονής τους, σήμερα 5 ετών, την ίδια ώρα που είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε αυτή την τραυματική εμπειρία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά για να μετακινούνται στα δικαστήρια, αλλά και για τα δικαστικά έξοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, από τις 8.30 το πρωί βρέθηκαν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι από φεμινιστικές κινήσεις, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών των Σπουδών Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου φωνάζοντας συνθήματα μέχρι το μεσημέρι: «Δεν είναι έγκλημα πάθους η γυναικοκτονία, το χέρι το οπλίζει η πατριαρχία», κρατώντας πανό «Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δολοφόνος της Ερατώς ζήτησε αναβολή του Εφετείου λόγω κωλύματος του νέου δικηγόρου του να παρευρεθεί, καθώς δίκαζε εκτός Μυτιλήνης. Μετά την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ανακοίνωσε την αναβολή της υπόθεσης για τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι γονείς της Ερατώς έβγαιναν από τα δικαστήρια στο προαύλιο εν μέσω συνθημάτων «Είμαστε πολλά, είμαστε εδώ, λύσσα και οργή για την Ερατώ», αλλά και ονομαστικά κατά του γυναικοκτόνου ζητώντας Δικαιοσύνη. Η μητέρα της δολοφονημένης προσέγγισε πολλές φορές τα αλληλέγγυα άτομα, δεν δίστασε κι εκείνη να μπει πίσω από τα πανό, να φωνάξει συνθήματα μαζί τους, ευχαριστώντας τα ουκ ολίγες φορές «Σας ευχαριστώ για το παιδί μου, καμία άλλη δολοφονημένη. Σας ευχαριστώ και μπράβο σας και όσοι είστε άντρες μαζί». Εξάλλου η ίδια το τόνισε και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πατριαρχία». 

Ο πατέρας της Ερατώς ήταν συνεχώς δακρυσμένος και στάθηκε στα πανό, τα φωτογράφισε κρατώντας στιγμές αλληλεγγύης στο προσωπικό του δράμα, ενώ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργή ξέσπασε όταν ο γυναικοκτόνος βγήκε στο προαύλιο του δικαστηρίου συνοδεία της Αστυνομίας για να μεταβεί στην κλούβα και στη συνέχεια να οδηγηθεί στις φυλακές της Χίου όπου κρατείται από το 2019. Η μητέρα της Ερατώς ανέβηκε στα κάγκελα, ενώ τη βαστούσε η αδερφή της, ενώ μπουκαλάκια νερού πετάχτηκαν κατά του δολοφόνου και αλληλέγγυοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές, με την ένταση να επικρατεί για λίγα λεπτά στον δρόμο έξω από το δικαστήριο.

Η Στέλλα-Μαρίνα Κακαρούνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σ έχει εκπονήσει έρευνα με θέμα Το φαινομενο της γυναικοκτονιας στην Ελλαδα. Η τραγικη καταληξη της εμφυλης βιας στη χωρα και βρέθηκε πίσω από τα πανό αλληλεγγύης: «Η Ερατώ ήταν ακόμα θύμα γυναικοκτονίας και πατριαρχίας, μιας τοξικής κατάστασης που διαποτίζει ανθρώπους από την παιδική τους ηλικία. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι, μπορεί να συμβεί σε όλες μας». Από την πλευρά της η δικηγόρος της Διοτίμας και μέλος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών, Θεοδώρα Γκόγκα τόνισε: «Η έφυγε από το σπίτι, έφυγε και προσπάθησε για ένα νέο ξεκίνημα και βλέπουμε ότι έμεινε απροστάτευτη, με τον δράστη να τη θεωρεί κτήμα του σαν να του ανήκει και τη δολοφόνησε στο σπίτι της, ενώ κοιμόταν το παιδί τους στο διπλανό δωμάτιο».

Μπορείτε να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη της Ελένης Κρεμαστιώτη, της μητέρας της Ερατώς για τη νύχτα της γυναικοκτονίας, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κλιμάκωση αντιδράσεων για τις πειθαρχικές διώξεις στην εκπαίδευση

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Απριλίου στην ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου με αιχμή τη δυνητική αργία Χοτζόγλου και την υπόθεση Χαρτζουλάκη
Κλιμάκωση αντιδράσεων για τις πειθαρχικές διώξεις στην εκπαίδευση
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

1.756 έλεγχοι για κράνος στο βόρειο Αιγαίου

13 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
1.756 έλεγχοι για κράνος στο βόρειο Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Μονεμβασιά μαθητές 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μολάων με σταθμούς σε Μυστρά, Διρό και Ναύπλιο
Στη Μονεμβασιά μαθητές 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χειροπέδες σε 69χρονη

Κατηγορείται για απάτη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Χειροπέδες σε 69χρονη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Λέσβου

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου στην Καλλονή
Αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Δυτικής Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νεκρός 60χρονος στην Αγρα

Εξετάζονται παθολογικά αίτια
Νεκρός 60χρονος στην Αγρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις και στο Γεωπάρκο
Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Συνολικά υπηρετούν πλέον στην Υπηρεσία πέντε μόνιμοι υπάλληλοι
Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σφοδρή κριτική του Συλλόγου ΔΕΠ
Εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χιλιόμετρα δράσης για την ανακύκλωση στη Χίο

Η «Ανακύκλωση Αιγαίου» φέρνει την ενημέρωση κοντά στη σχολική κοινότητα σε κάθε γωνιά του νησιού
Χιλιόμετρα δράσης για την ανακύκλωση στη Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου