× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Θα με στοιχειώνει το “δεν ξέρω” του φονιά της μέχρι να πεθάνω»

Η μαμά της Ερατώς μιλά στο «Ν» εν όψει του Εφετείου του γυναικοκτόνου που άφησε ορφανό το εγγόνι της και την έντυσε στα μαύρα- «Την καταπίεζε να μη δουλεύει» λέει η εργοδότριά της

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/3/2022

«Θα με στοιχειώνει το “δεν ξέρω” του φονιά της μέχρι να πεθάνω»
Κάμερα- βίντεο Θράσος Αβραάμ

Ντυμένη στα μαύρα από τον Μάιο του 2019 όταν δολοφονήθηκε η 24χρονη κόρη της Ερατώ στη Μυτιλήνη, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, η Ελένη Κρεμαστιώτη δίνει καθημερινό αγώνα για δικαιοσύνη, για να μη χαθεί καμία άλλη γυναίκα όπως η κόρη της. Αυτές τις ημέρες είναι στη Μυτιλήνη γιατί αύριο, Δευτέρα εκδικάζεται το Εφετείο του γυναικοκτόνου της Ερατώς και θα παρασταθεί στη δίκη. Ο δολοφόνος ζητά μείωση της ποινής του, η μητέρα ζητά Δικαιοσύνη και να τηρηθεί η ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κόρη της Ερατώς που βρίσκονταν στο διπλανό δωμάτιο τη νύχτα της 24ης Μαϊου του 2019, ήταν 2,5 ετών και ξύπνησε από το μπαμ της καραμπίνας που την άφησε για πάντα ορφανή. Σήμερα, 5 ετών μεγαλώνει με τη γιαγιά της και τον παππού της και τη βοήθεια ειδικών γνωρίζοντας ότι η μητέρα της «πέθανε από κάτι πολύ κακό», και ότι ο πατέρας της κρατείται στις φυλακές της Χίου, «επειδή έκανε κάτι πολύ κακό. Δεν γνωρίζει ακόμα ότι ήταν ο δολοφόνος της μητέρας της, που την εκτέλεσε εν ψυχρώ».

Φεμινιστικές κινήσεις, οργανώσεις και αλληλέγγυοι καλούν το πρωί της Δευτέρας 14 Μαρτίου στις 9 το πρωί έξω από το Δικαστήριο της Μυτιλήνης και στις 15 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς σε πορεία ενάντια στην πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού, με σύνθημα «Καμιά άλλη δολοφονημένη».

Η Ελένη Κρεμαστιώτη παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα του «Ν» για τον Γολογοθά της, για την κόρη της Ερατώς, το δικαστήριο, ενώ δηλώσεις έκανε και η εργοδότρια της Ερατώς, Άννα Δαβή ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού «Ντο Ρε Μι» όπου η Ερατώ εργάζονταν ως βοηθός βρεφονηπιοκόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν η δεύτερη δουλειά της Ερατώς για να τα βγάλει πέρα οικονομικά και να επιβιώσει με την κόρη της. Μεγάλωσε στον Πειραιά με τους γονείς της και βρέθηκε στη Μυτιλήνη μαζί τους, αφού σπούδασε βοηθός βρεφονηπιοκόμου στη Θεσσαλονίκη. Πρόσχαρη, φιλότιμη και εργατική. Η μητέρα της μας εξηγεί ότι ήταν η πρώτη της σχέση με τον μετέπειτα γυναικοκτόνο. «Χώριζαν, τα ξανάφτιαχναν, όπως συνέβαινε με τους εφηβικούς έρωτες, ήταν 16,5 ετών τότε». Μέχρι που λίγα χρόνια μετά έμεινε έγκυος. «Ήξερε αυτός ότι η Ερατώ δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει έκτρωση».

Οι μήνες κυλούσαν μέχρι που τους επισκέφτηκε η μητέρα της στη Μυτιλήνη και είδε σπασμένη την πόρτα του μπάνιου: «Δεν πιστεύω να κάνεις τίποτα τέτοιο στο παιδί μου» του είπε και εκείνος τη διαβεβαίωνε ότι έριξε τη μπουνιά στην πόρτα του μπάνιου για να μη τη ρίξει στο πρόσωπό της.

Η Ερατώ ήθελε να τα βγάλουν πέρα για την κόρη τους. «Εκείνος δεν ήθελε να δουλεύει, την ήθελε μέσα στο σπίτι, κλειδωμένη, χωρίς να μιλά στους φίλους της και τους δικούς της» μας λέει η εργοδότριά της στον παιδικό σταθμό. Τον Φλεβάρη του 2019 έπιασε δουλειά η Ερατώ στο «Ντο Ρε Μι» όπου πήγαινε και το δικό της παιδί. «Το λάτρευε, όπως και όλα τα παιδιά τα πρόσεχε πολύ, ήταν φιλότιμη και εργατική. Ακόμα και ένα χειρουργείο που είχε κάνει μου έλεγε να μην ανησυχώ γιατί θα στηρίξει εκείνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η Ερατώ είπε στην εργοδότριά της ότι θέλει να χωρίσει εκείνη την απέτρεψε. «Δεν είχα ιδέα τι περνούσε, όταν έμαθα της είπα ότι έπρεπε να φύγει… χτες». Θυμάται χαρακτηριστικά ότι πριν από εκείνο το Πάσχα του 2019 την είχε πάρει τηλέφωνο η Ερατώ ότι θα απουσιάσει από τη δουλειά λόγω γαστρεντερίτιδας και την άκουγε κλαμένη, καταλαβαίνοντας ότι δεν έφταιγε η… γαστρεντερίτιδα.

Η Ελένη Κρεμαστιώτη, η μητέρα της ήρθε ξανά στη Μυτιλήνη για να βοηθήσει την Ερατώ να μετακομίσει. «Δεν τη ρώτησα ποτέ γιατί να χωρίσει ήταν δική της η ζωή, εμένα με ένοιαζε να είναι καλά εκείνη και το παιδί της». Η Ά. Δαβή από την άλλη θυμάται πόσο πιο ήρεμη και ανακουφισμένη ήταν η Ερατώ όταν μετακόμισε και μάλιστα κοντά στον σταθμό και συνδύαζε δύο δουλειές για να συντηρήσει το νέο σπίτι, σε διάσταση από τον σύζυγό της.

Η εν ψυχρώ δολοφονία όπως την έχει διηγηθεί η μητέρα της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Ερατώ βρισκόταν στο σπίτι με έναν φίλο της. Ο εν διαστάσει σύζυγός της την παρακολουθούσε Τη συγκεκριμένη νύχτα χτύπησε το κουδούνι και η Ερατώ άνοιξε. Στο σπίτι ο γυναικοκτόνος βρέθηκε με πρόφαση ότι χρειάζονταν κάτι που κατά λάθος είχε εκείνη από τη μετακόμιση. Ο φίλος της Ερατώς έμεινε για μισή ώρα ακόμη, αλλά όλο αυτό το διάστημα έβλεπαν απέξω τον σύζυγο να παρακολουθεί το σπίτι.

Οταν έμεινε μόνη, με την κόρη της να κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο, πήρε τηλέφωνο τον κολλητό της, Γιώργο, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Ξαφνικά ακούστηκε η εξώπορτα δυνατά και μετά κάποιος χτυπούσε την πόρτα. Ο φίλος της από το τηλέφωνο τη συμβούλεψε να μην ανοίξει, εκείνη φοβήθηκε πως θα ανησυχούσαν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας και το μωρό. Τελικά δεν του άνοιξε, αλλά εκείνος παραβίασε την μπαλκονόπορτα και μπήκε μέσα στο σπίτι κρατώντας την καραμπίνα που είχε πάει να πάρει από το σπίτι του στα Λουτρά. Τη ρώτησε με ποιον μιλούσε και της ζήτησε να βάλει σε ανοιχτή ακρόαση τον κολλητό της φίλο. Η Ερατώ αναρωτήθηκε γιατί είχε το όπλο μαζί του και τότε εκείνος άρχισε να τη χτυπάει. Ο Γιώργος από την άλλη άκρη της γραμμής φώναξε ότι θα καλέσει την Αστυνομία και τον πατέρα της. “Αν κλείσεις το τηλέφωνο θα της τη φυτέψω” ήταν τα λόγια του δολοφόνου. Ο Γιώργος φοβήθηκε και δεν έκλεισε το τηλέφωνο. Εκείνος συνέχισε να τη χτυπάει, αλλά η Ερατώ δεν φώναζε γιατί κοιμόταν το μωρό. Ούτε εκείνος φώναζε, μέχρι που της ζήτησε να ξαπλώσει στο κρεβάτι. Στη συνέχεια ο Γιώργος άκουσε τον πυροβολισμό. Ζήτησε από τον δολοφόνο να του πει πώς είναι η Ερατώ και να του τη δώσει να μιλήσει μαζί της, αλλά εκείνος με ένα “όλα καλά” το έκλεισε. Το ίδιο έκανε και στο επόμενο τηλεφώνημα του Γιώργου που αναζητούσε την Ερατώ, μέχρι που ο Παναγιώτης απενεργοποίησε το τηλέφωνο. Στη συνέχεια η Αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του.

Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Χίου, όπου ο γυναοικοκτόνος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον τριών χρόνων για παράνομη οπλοχρησία, όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, απάντησε «Δεν ξέρω»

«Αυτό το δεν ξέρω του φονιά της θα με στοιχειώνει για πάντα» λέει η μητέρα της που βιώνει με άλλες μητέρες που έχασαν πάλι από γυναικοκτονία τις κόρες τους έναν αβάσταχτο πόνο και όλες μαζί ζητούν δικαιοσύνη, τήρηση της ισόβιας κάθειρξης, νομική αναγνώριση της γυναικτονίας και να μη δολοφονηθούν άλλες γυναίκες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει την επιμέλεια της εγγονής της μαζί με τον παππού της με κοινή συνεπιμέλεια.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής