× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Βρετανία

Ο Λευκός Οίκος βάζει μπλόκο στην εισαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία - Τι ανακοίνωσε η Βρετανία

Δημοσίευση 8/3/2022

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Βρετανία

Tην απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Λίγο αργότερα αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας ενώ συμπλήρωσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας.

«Θα υπάρχει κόστος και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν μίλησα για πρώτη φορά (σ.σ. για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας), δήλωσα ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας έχει κόστος. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί βουλευτές το καταλαβαίνουν» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι συμφωνούν στην απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν βλάπτει ήδη τις αμερικανικές οικογένειες» αναφορικά με τις τιμές τις βενζίνης. Παράλληλα επεσήμανε ότι από τότε τα οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 75 λεπτά του δολαρίου και προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών» στις ΗΠΑ δεσμεύτηκε ο ίδιος, ενώ σύμφωνα με το CNN απευθυνόμενος στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του δεν αποτελούν «δικαιολογία για υπερβολικές αυξήσεις τιμών».

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κοστίζει όλους. Και δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για το ότι δεν θα το ανεχτούμε», ξεκαθάρισε ο Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα καταφέρει να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία αν και «φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του εκστρατεία ανεξάρτητα από το κόστος».

«Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την προέλασή της, αλλά αυτό να είναι ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει ποτέ νίκη για τον Πούτιν. Ο Β. Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά δε θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα» επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια σε σχέση με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίνακας του CNN
Πίνακας του CNN με την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Μόσχα (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα)

Τι ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Τη σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει ότι έως το τέλος του 2022 θα σταματήσουν οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

«Σε ένα άλλο οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν, μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενος στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως επισημαίνει το BBC αυτή η περίοδος μετάβασης (έως το τέλος του έτους) θα δώσει αρκετό χρόνο στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στις αλυσίδες εφοδιασμού ώστε να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 8% για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.