× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πράξη λογοκρισίας που πλήττει την Ευρώπη, η φίμωση των Ρωσικών ΜΜΕ»

Συνέντευξη του συντοπίτη μας Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργου Πλειού στην εκπομπή Καλημέρα ΣΤΟ ΝΗΣΙ του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Λέσβου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/3/2022

«Πράξη λογοκρισίας που πλήττει την Ευρώπη, η φίμωση των Ρωσικών ΜΜΕ»

Ως πράξη λογοκρισίας που στερείται νομιμότητας χαρακτηρίζει το κλείσιμο των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης που λειτουργούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως το sputniknews.gr , ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Πλειός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Θράσο Αβραάμ σχολίασε τις εξελίξεις και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι σε αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν μείνει άνεργοι επισημαίνοντας ότι η μοναδική αιτιολογία από πλευράς Ε.Ε. για το κλείσιμο είναι ότι χρηματοδοτούνται από τη Ρωσική πλευρά και μεταφέρουν τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας αυτής για τον πόλεμο, μονομερώς.

«Το 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου, να θυμίσουμε, όταν Αγγλία για Αμερική είχαν επιτεθεί στο Ιράκ που είχε εισβάλει στο Κουβέιτ, κανείς δεν έθεσε θέμα να μην μεταδίδονται το BBC και το CNN τα οποία βέβαια κάλυπταν και τις θέσεις και απόψεις της Ιρακινής κυβέρνησης. 

Τώρα και ενώ η Ευρώπη δεν εμπλέκεται στον πόλεμο αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο. Δεν είναι ότι απλά απαγορεύσαμε να ακούγεται η άποψη των Ρώσων, αλλά επλήγη μια βασική αρχή εντός των χωρών της Ένωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό βέβαια αν συνδιαστεί με τις διώξεις Ρώσων πολιτών παίρνει τη μορφή ενός πογκρομ απέναντι σε όλους τους ανθρώπους της χώρας αυτής, ανεξαρτήτως με τι έχουν κανει ή αν διαφωνούν ή συμφωνούν με τον πόλεμο». 

Όπως σημειώνει ο κ.Πλειος τα γεγονότα αυτά δεν πλήττουν ιδιαίτερα τη Ρωσία αλλά κυρίως την Ευρώπη και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει βάση για διώξεις οποιουδήποτε ατόμου διαφωνεί με την πολιτική της. «Αυτό εξάλλου διαφαίνεται και με τις αποφάσεις που παίρνει για το διαδίκτυο και την περίφημη οδηγία  1808, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο Πέτσα - Λιβανή. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο  κ. Πλειός τόνισε, πως μέχρι σήμερα δεν διαφαίνονται αντιδράσεις από την πλευρά των διαφόρων φορέων και οργανώσεων του Τύπου για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη φίμωση των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, αφού όπως είπε είτε  χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε δεν επιθυμούν να έρθουν απέναντι στην επίσημη θέση της Ευρώπης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο κ. Πλειος στις ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις που διακινούνται από ΜΜΕ επεσήμανε ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πληροφοριακό υλικό.

«Οι παραποιημένες ειδήσεις που υποστηρίζουν την Ουκρανική πλευρά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι όλες με βίντεο.Δεύτερο προβάλουν πάντα ότι θίγεται η πλευρά των αμάχων.Αυτά συνηπάρχουν δίπλα στα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά των παραποιημένων ειδήσεων, ο καλός από εδώ, ο κακός από εκεί.Μεταδίδονται από ένα μέσο που δεν γίνεται γνωστή η ταυτότητα του μη αναφέροντας την πηγή.Επίσης δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο συντάκτης του.Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί να τα κρατήσουν οι πολίτες προκειμένου να διακρίνουν τις παραποιημένες και ψευδείς ειδήσεις από τις αληθινές».

Ακούστε ολόκληρη  τη συνέντευξη του Γιώργου Πλειου 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.