× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πράξη λογοκρισίας που πλήττει την Ευρώπη, η φίμωση των Ρωσικών ΜΜΕ»

Συνέντευξη του συντοπίτη μας Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργου Πλειού στην εκπομπή Καλημέρα ΣΤΟ ΝΗΣΙ του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Λέσβου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 5/3/2022

«Πράξη λογοκρισίας που πλήττει την Ευρώπη, η φίμωση των Ρωσικών ΜΜΕ»
' χρόνος ανάγνωσης

Ως πράξη λογοκρισίας που στερείται νομιμότητας χαρακτηρίζει το κλείσιμο των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης που λειτουργούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως το sputniknews.gr , ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Καλημέρα στο ΝΗΣΙ». 

Ο κ.Πλειός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Θράσο Αβραάμ σχολίασε τις εξελίξεις και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι σε αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν μείνει άνεργοι επισημαίνοντας ότι η μοναδική αιτιολογία από πλευράς Ε.Ε. για το κλείσιμο είναι ότι χρηματοδοτούνται από τη Ρωσική πλευρά και μεταφέρουν τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας αυτής για τον πόλεμο, μονομερώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου, να θυμίσουμε, όταν Αγγλία για Αμερική είχαν επιτεθεί στο Ιράκ που είχε εισβάλει στο Κουβέιτ, κανείς δεν έθεσε θέμα να μην μεταδίδονται το BBC και το CNN τα οποία βέβαια κάλυπταν και τις θέσεις και απόψεις της Ιρακινής κυβέρνησης. 

Τώρα και ενώ η Ευρώπη δεν εμπλέκεται στον πόλεμο αυτό που γίνεται είναι αδιανόητο. Δεν είναι ότι απλά απαγορεύσαμε να ακούγεται η άποψη των Ρώσων, αλλά επλήγη μια βασική αρχή εντός των χωρών της Ένωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό βέβαια αν συνδιαστεί με τις διώξεις Ρώσων πολιτών παίρνει τη μορφή ενός πογκρομ απέναντι σε όλους τους ανθρώπους της χώρας αυτής, ανεξαρτήτως με τι έχουν κανει ή αν διαφωνούν ή συμφωνούν με τον πόλεμο». 

Όπως σημειώνει ο κ.Πλειος τα γεγονότα αυτά δεν πλήττουν ιδιαίτερα τη Ρωσία αλλά κυρίως την Ευρώπη και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει βάση για διώξεις οποιουδήποτε ατόμου διαφωνεί με την πολιτική της. «Αυτό εξάλλου διαφαίνεται και με τις αποφάσεις που παίρνει για το διαδίκτυο και την περίφημη οδηγία  1808, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο Πέτσα - Λιβανή. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο  κ. Πλειός τόνισε, πως μέχρι σήμερα δεν διαφαίνονται αντιδράσεις από την πλευρά των διαφόρων φορέων και οργανώσεων του Τύπου για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη φίμωση των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, αφού όπως είπε είτε  χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε δεν επιθυμούν να έρθουν απέναντι στην επίσημη θέση της Ευρώπης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο κ. Πλειος στις ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις που διακινούνται από ΜΜΕ επεσήμανε ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πληροφοριακό υλικό.

«Οι παραποιημένες ειδήσεις που υποστηρίζουν την Ουκρανική πλευρά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι όλες με βίντεο.Δεύτερο προβάλουν πάντα ότι θίγεται η πλευρά των αμάχων.Αυτά συνηπάρχουν δίπλα στα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά των παραποιημένων ειδήσεων, ο καλός από εδώ, ο κακός από εκεί.Μεταδίδονται από ένα μέσο που δεν γίνεται γνωστή η ταυτότητα του μη αναφέροντας την πηγή.Επίσης δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο συντάκτης του.Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί να τα κρατήσουν οι πολίτες προκειμένου να διακρίνουν τις παραποιημένες και ψευδείς ειδήσεις από τις αληθινές».

Ακούστε ολόκληρη  τη συνέντευξη του Γιώργου Πλειου 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο