× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρίωρη κόντρα για ένα σχεδιασμό «κατώτερο των περιστάσεων»

Καταψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/3/2022

Τρίωρη κόντρα για ένα σχεδιασμό «κατώτερο των περιστάσεων»

Με ψήφους 28 υπέρ, εννέα κατά και μια λευκή (του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη) εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης που είχε διάρκεια 3,5 ώρες περίπου αναλώθηκε σε ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης εκ των οποίων άλλες είχαν πολιτικό χαρακτήρα και άλλες ζητούσαν απλά διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ενδιαφέρον ότι την εισήγηση υπερψήφισε η παράταξη της πρώην Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με εξαίρεση τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη. Υπέρ του τεχνικού προγράμματος ψήφισε και ο περιφερειακός σύμβουλος Άρης Χατζηκομνηνός, παρότι δεν μετέχει πλέον στην Περιφερειακή Αρχή και εδώ και ενάμιση χρόνο ασκεί έντονη κριτική στον Περιφερειάρχη.

Την εισήγηση που έγινε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφας, καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση, Συμπαράταξη Πολιτών, Άλλος Δρόμος και Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας ανέφερε πως η απορρόφηση των πόρων έφθασε στα 18,2 εκατ. ευρώ (εθνικοί πόροι), ενώ από το ΕΣΠΑ η απορρόφηση έφθασε στα 60 εκατ. ευρώ. Ορισμένα σημαντικά, κατά την Περιφερειακή Αρχή, έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι ο αναδασμός στην Ατσική Λήμνου, η αντιμετώπιση του κινδύνου καταπτώσεων βράχων στους Ταξιάρχες Μυτιλήνης, ο δρόμος Νάπης - Πελόπης, η επισκευή του Γηροκομείου Άντισσας, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του οικοπέδου του Σάρλιτζα κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευχολόγιο το τεχνικό πρόγραμμα»
Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να συζητιέται μαζί με τον προϋπολογισμό υποστήριξε ο Γιάννης Σπιλάνης επικεφαλής της Συμπαράταξη Πολιτών και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια πολιτική εισήγηση που να αποτυπώνει το τί έγινε το 2021 και τι νέο προτείνεται για το 2022 και την αιτιολόγηση των προτεραιοτήτων.

«Όταν βλέπουμε ότι η πορεία υλοποίησης μελετών και έργων (δηλαδή η σχέση μεταξύ προϋπολογισμού και δαπάνης) είναι στο 30% με έργα να «σέρνονται» μέχρι και μια δεκαετία, χωρίς καν στις παρατηρήσεις να αποτυπώνεται η όποια εξέλιξη υπάρχει, η προσθήκη νέων έργων με 1000 ευρώ προϋπολογισμό έτους έχει μόνο πελατειακό και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Μια πρακτική που έχει δεσμεύσει ήδη πολλά εκατομμύρια ευρώ που στο τέλος οπωσδήποτε θα χαθούν» είπε ο κ. Σπιλάνης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΣ που μίλησαν στην συνεδρίαση αναφέρθηκαν στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου και στην ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για την κάλυψη τους. Επίσης υπογράμμισαν την έλλειψη προσωπικού ενώ ανέφεραν πως σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και σε άλλες περιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν έργα με πολύ μικρή πίστωση έτους που δεν υλοποιούνται ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατώτερο των αναγκών»
«Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας συντάσσεται με τον τρόπο που συντάσσονταν πριν από δεκαετίες, δηλαδή με ένα τρόπο που δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες που έχουν οι κοινωνίες των νησιών» υποστήριξε ο επικεφαλής της Ανταρσίας στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης. Στην συνέχεια έκανε λόγο για απουσία έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, κατασκευή αγροτικών δρόμων, αναδασμοί, δίκτυα άρδευσης κλπ. Ανάλογα έργα χρειάζονται και για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης.

Κατά την άποψη του κ. Μανάβη είναι λάθος ιεράρχηση μεγάλα οδικά έργα, όπως ο άξονας Μυτιλήνης - Μανταμάδου, να είναι εκτός προγράμματος και την ίδια στιγμή να προωθείται η κατασκευή δρόμων με μικρή κίνηση μόνο και μόνο για να στηριχτεί ο τομέας του τουρισμού.

Τέλος θύμισε πως η παράταξη του έχει προτείνει στην Περιφερειακή Αρχή με ερώτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα την επισκευή της λιμνοδεξαμενής του Βαφειού και του δικτύου μεταφοράς του νερού από αυτή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή