× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρίωρη κόντρα για ένα σχεδιασμό «κατώτερο των περιστάσεων»

Καταψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/3/2022

Τρίωρη κόντρα για ένα σχεδιασμό «κατώτερο των περιστάσεων»
' χρόνος ανάγνωσης

Με ψήφους 28 υπέρ, εννέα κατά και μια λευκή (του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη) εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης που είχε διάρκεια 3,5 ώρες περίπου αναλώθηκε σε ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης εκ των οποίων άλλες είχαν πολιτικό χαρακτήρα και άλλες ζητούσαν απλά διευκρινίσεις.

Έχει ενδιαφέρον ότι την εισήγηση υπερψήφισε η παράταξη της πρώην Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με εξαίρεση τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη. Υπέρ του τεχνικού προγράμματος ψήφισε και ο περιφερειακός σύμβουλος Άρης Χατζηκομνηνός, παρότι δεν μετέχει πλέον στην Περιφερειακή Αρχή και εδώ και ενάμιση χρόνο ασκεί έντονη κριτική στον Περιφερειάρχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εισήγηση που έγινε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφας, καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση, Συμπαράταξη Πολιτών, Άλλος Δρόμος και Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας ανέφερε πως η απορρόφηση των πόρων έφθασε στα 18,2 εκατ. ευρώ (εθνικοί πόροι), ενώ από το ΕΣΠΑ η απορρόφηση έφθασε στα 60 εκατ. ευρώ. Ορισμένα σημαντικά, κατά την Περιφερειακή Αρχή, έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι ο αναδασμός στην Ατσική Λήμνου, η αντιμετώπιση του κινδύνου καταπτώσεων βράχων στους Ταξιάρχες Μυτιλήνης, ο δρόμος Νάπης - Πελόπης, η επισκευή του Γηροκομείου Άντισσας, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του οικοπέδου του Σάρλιτζα κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευχολόγιο το τεχνικό πρόγραμμα»
Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να συζητιέται μαζί με τον προϋπολογισμό υποστήριξε ο Γιάννης Σπιλάνης επικεφαλής της Συμπαράταξη Πολιτών και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια πολιτική εισήγηση που να αποτυπώνει το τί έγινε το 2021 και τι νέο προτείνεται για το 2022 και την αιτιολόγηση των προτεραιοτήτων.

«Όταν βλέπουμε ότι η πορεία υλοποίησης μελετών και έργων (δηλαδή η σχέση μεταξύ προϋπολογισμού και δαπάνης) είναι στο 30% με έργα να «σέρνονται» μέχρι και μια δεκαετία, χωρίς καν στις παρατηρήσεις να αποτυπώνεται η όποια εξέλιξη υπάρχει, η προσθήκη νέων έργων με 1000 ευρώ προϋπολογισμό έτους έχει μόνο πελατειακό και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Μια πρακτική που έχει δεσμεύσει ήδη πολλά εκατομμύρια ευρώ που στο τέλος οπωσδήποτε θα χαθούν» είπε ο κ. Σπιλάνης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΣ που μίλησαν στην συνεδρίαση αναφέρθηκαν στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου και στην ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για την κάλυψη τους. Επίσης υπογράμμισαν την έλλειψη προσωπικού ενώ ανέφεραν πως σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και σε άλλες περιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν έργα με πολύ μικρή πίστωση έτους που δεν υλοποιούνται ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατώτερο των αναγκών»
«Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας συντάσσεται με τον τρόπο που συντάσσονταν πριν από δεκαετίες, δηλαδή με ένα τρόπο που δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες που έχουν οι κοινωνίες των νησιών» υποστήριξε ο επικεφαλής της Ανταρσίας στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης. Στην συνέχεια έκανε λόγο για απουσία έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, κατασκευή αγροτικών δρόμων, αναδασμοί, δίκτυα άρδευσης κλπ. Ανάλογα έργα χρειάζονται και για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης.

Κατά την άποψη του κ. Μανάβη είναι λάθος ιεράρχηση μεγάλα οδικά έργα, όπως ο άξονας Μυτιλήνης - Μανταμάδου, να είναι εκτός προγράμματος και την ίδια στιγμή να προωθείται η κατασκευή δρόμων με μικρή κίνηση μόνο και μόνο για να στηριχτεί ο τομέας του τουρισμού.

Τέλος θύμισε πως η παράταξη του έχει προτείνει στην Περιφερειακή Αρχή με ερώτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα την επισκευή της λιμνοδεξαμενής του Βαφειού και του δικτύου μεταφοράς του νερού από αυτή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης