× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

«Πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλουν στην ανακατανομή ροών»

Δημοσίευση 28/2/2022

Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την πρόθεση της χώρας να παράσχει προσωρινή φιλοξενία σε προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.  

Σε ερώτηση για τη διαδικασία εισόδου των Ουκρανών προσφύγων ανέφερε ότι: «Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για μία ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών». Επιπλέον επισήμανε ότι στο ελληνικό δίκαιο προϋπάρχει με το προεδρικό διάταγμα 80 του 2006. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο». 

Ο κ. Μηταράκης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα, επισήμανε ότι «προβλέπεται και το δικαίωμα εργασίας και το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Είναι μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, από τη διαδικασία ασύλου. Το οποίο όμως να σημειώσω, δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, αν κρίνει ότι οι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου αλλά δεν θα χρειαστεί. Η ασφάλεια που παρέχεται από το προεδρικό διάταγμα είναι πλέον του επαρκούς». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων» επισήμανε  ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι τέθηκε από τον ίδιο στο συμβούλιο Υπουργών το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία ανακατανομής προσφυγικών ροών από  την Ουκρανία. 

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα, το είπα χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλουν στην ανακατανομή ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διευκρινίζοντας για τον μηχανισμό διαχείρισης των προσφυγικών τόνισε ότι «μέχρι στιγμής ούτε η Πολωνία, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Ρουμανία, έχουν ζητήσει βοήθεια», προσθέτοντας ότι «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων, τις οποίες βλέπουν με ένα ιδιαίτερο θετικό τρόπο».  

«Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα, είναι η μεγάλη στήριξη που δίνει η Ουκρανική ομογένεια, που υπάρχει σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φιλοξενία φίλων, γνωστών, συγγενών στα σπίτια τους», κατέληξε χαρακτηριστικά. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα

ύο άνδρες και μία γυναίκα φέρονται να εμπλέκονται στις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη ένα άτομο
Τρεις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα
ΚΟΣΜΟΣ

Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Αμερικανικά πλήγματα σε σιδηροδρομικές γέφυρες του Ιράν
Πάγωσε η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι

Live ο ανοιχτός διάλογος των πολιτών με τον Αλέξη Τσίπρα
«Τώρα Μιλάμε» στο Περιστέρι
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο οδηγός του βυτιοφόρου όπου ξέσπασε η φωτιά το πρωί της Πέμπτης στον Ασπρόπυργο Αττικής
Μάχη για την ζωή τους δίνουν οι διασωληνωμένοι εγκαυματίες
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος

Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος
ΕΛΛΑΔΑ

Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά

Διαδικτυακή συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή νησιωτική στρατηγική διοργανώνεται από τις «Φωνές για το Αρχιπέλαγος» και το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 15 Ιουλίου
Το δικαίωμα των νέων να παραμείνουν στα νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel

Αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές
Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Pernod Ricard Hellas ο Christian Seel
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Έως τις 24 Ιουλίου οι αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο – Δικαίωμα συμμετοχής για νέα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμούς, glamping και επαναλειτουργία τουριστικών μονάδων σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο και Ικαρία
Παράταση για τις τουριστικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο

Συναυλίες, θέατρο, ημερίδες και δράσεις αφιερωμένες στη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Ένα καλοκαίρι πολιτισμού και δημιουργίας στη Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»

«Αποκλείονται τα νέα ζευγάρια του 2026»
Ο Παρασκευαϊδης ζητά την τροποποίηση του «Ανακαινίζω Σπίτι»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»

Από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους από την επιστήμη, την ιστορία, την τέχνη και την επιχειρηματικότητα δίνουν το «παρών» στη μεγάλη επετειακή διοργάνωση.
Η Χίος γίνεται διεθνές κέντρο πολιτισμού με το 5ο «The Chios festival»
ΕΛΛΑΔΑ

Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας

Ο Γιάννης Μουτζούρης παντρεύεται τη Βαρβάρα Θεοδωρίκα σε μία από τις πιο λαμπερές κοσμικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού
Ο γιος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας