× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΗΠΑ και Ρωσία ανέστειλαν τη Συνθήκη INF για τα Πυρηνικά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 2/2/2019

ΗΠΑ και Ρωσία ανέστειλαν τη Συνθήκη INF για τα Πυρηνικά

Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, δεν άργησε να έρθει η ανάλογη απάντηση από τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Αμερικανοί εταίροι μας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συνθήκη και ως εκ τούτου την αναστέλλουμε επίσης» δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας: «όλες οι προτάσεις μας σε αυτόν τον τομέα, όπως και πριν, παραμένουν στο τραπέζι και οι πόρτες για συνομιλίες είναι ανοικτές».

Ο Πούτιν ανέφερε, επίσης, πως η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για την κατασκευή νέων πυραύλων, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς και ζήτησε από τους υπουργούς του να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τον αφοπλισμό.

Η Συνθήκη INF για τα Πυρηνικά είχε υπογραφεί το 1987, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τον Γκορμπατσόφ και τον Ρέιγκαν, βάζοντας τέλος στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς, τύπου SS-20, οι οποίοι μπορούσαν να εξοπλιστούν και με πυρηνικές κεφαλές. Το 1983 οι ΗΠΑ απάντησαν, κατόπιν συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, τοποθετώντας πυραύλους Pershing-2 και πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Με την υπογραφή της συνθήκης αυτής μπήκε ένα τέλος στα επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς προβλεπόταν σε αυτήν η καταστροφή χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 500 με 5.500 χιλιομέτρων εντός τριών χρόνων. Η καταστροφή των πυραύλων και των υποδομών έγινε και μάλιστα υπό την παρακολούθηση εμπειρογνωμόνων και των δυο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και μερικά χρόνια οι Ρώσοι διαθέτουν πάνω από 16 νέους πυραύλους τύπου SSC-8.

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι οι εν λόγω πύραυλοι παραβιάζουν τη συνθήκη INF διότι το βεληνεκές τους ξεπερνάει τα 500 χιλιόμετρα. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι είναι βεληνεκούς 480 χιλιομέτρων και επομένως πληρούν τις προδιαγραφές. Ωστόσο οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI κάνουν λόγο για βεληνεκές που φτάνει τα 2.500 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, αποδείξεις δεν υπάρχουν για καμία από αυτές τις εκτιμήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, (γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SSC-8) ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληνεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ.
Είχαν δώσει, μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρωσία προθεσμία 60 ημερών, η οποία έληξε σήμερα, για να διαλύσει τους πυραύλους.

Η Ρωσία από την πλευρά της παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στα ΜΜΕ, τον πύραυλο 9M729, αρνούμενη, όμως, αυτές τις κατηγορίες.

Στη σημερινή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας ο Πούτιν δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία νέων όπλων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μια χερσαία έκδοση του πυραύλου Κρουζ Kalibr και νέα υπερηχητικά όπλα που θα κινούνται με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Αλλά ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θα ακολουθήσει μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών και δεν θα εκτοξεύσει πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας, εκτός εάν εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά της αμερικανικοί πύραυλοι.

Μια ενδεχόμενη νέα κούρσα εξοπλισμών προκαλεί μείζονα ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτοί οι νέοι πύραυλοι είναι κινητοί, δύσκολο να ανιχνευθούν, πυρηνικοί και μπορούν να φτάσουν άμεσα σε ευρωπαϊκές πόλεις και δεν έχουν καθόλου χρόνο προειδοποίησης» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο BBC.

Σύμφωνα με την γερμανική «Deutsche Welle» τα επικρατέστερα σενάρια μετά την αναστολή της Συνθήκης είναι τα εξής:

– Μια νέα συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες είναι πράγματι οι δυνατότητες των νέων ρωσικών πυραύλων.

– Μια νέα παγκόσμια συνθήκη στην οποία θα συμμετέχουν και χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό διότι στο μεταξύ οι ασιατικές χώρες διαθέτουν σημαντικά οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

– Καμία συνθήκη. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο γιατί οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα παιχνίδια εξοπλισμού της δεκαετίας του ’80 και να εγκαταστήσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η συνθήκη INF προβλέπει προθεσμία καταγγελίας 6 μηνών, ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση