× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η εμμονή Μηταράκη για τη δομή οδηγεί σε ανάφλεξη τη Λέσβο»

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού με αφορμή την κινητοποίηση στη Βάστρια

Δημοσίευση 7/2/2022

«Η εμμονή Μηταράκη για τη δομή οδηγεί σε ανάφλεξη τη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Για αποδοχή του ρόλου του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπορνούς σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου στη Βάστρια. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουρνούς σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια τώρα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης να συμπεριληφθεί ρήτρα υποχρεωτικής αλληλεγγύης. 

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή Γιάννη Μπουρνού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μηταράκης οδηγούν για δεύτερη φορά, με την προκλητική τους εμμονή, σε ανάφλεξη της κατάστασης στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια, τώρα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για να συμπεριληφθεί σε αυτό ρητά η υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με άλλα λόγια η υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε εθελόδουλα για τη χώρα μας τον μόνιμο ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας έτσι τις ακροδεξιές κυβερνήσεις των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.), που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα νησιά μας, αφού σε όλη την περίοδο της προσφυγικής κρίσης έχουν αρνηθεί να δεχτούν έστω κι έναν πρόσφυγα, παραβιάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές συμφωνίες μετεγκατάστασης και αφήνοντας όλο το βάρος στις χώρες εισόδου.

Όλα αυτά δεν γίνονται με το αζημίωτο: Μόνο για το νέο φαραωνικό ΚΥΤ στη Βάστρια, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο το Υπουργείο Μετανάστευσης λειτουργεί ως βιομηχανία σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων!

Για να χρυσώσει το χάπι της κατασκευής των νέων ΚΥΤ και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συντηρητικών ψηφοφόρων της, η κυβέρνηση της ΝΔ εφηύρε τον όρο «Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή». Μόνο που, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές, γιατί, ορθώς, απαγορεύεται ρητά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των αιτούντων άσυλο που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Και η νέα δομή στη Βάστρια υποχρεωτικά θα έχει ελεγχόμενη, ελεύθερη είσοδο και έξοδο, όπως συμβαίνει και σήμερα με τη δομή στον Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλάι της η κυβέρνηση έχει τον – επί ΣΥΡΙΖΑ - σφοδρό πολέμιο της ύπαρξης δομών, κύριο Αθανασίου, που τώρα που το κόμμα του κυβερνά, επικαλείται δήθεν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, για να συνηγορήσει δημόσια πλέον στην κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια. Αλλά και τη Δημοτική Αρχή Κύτελη, που ενέκρινε ψήφισμα υπέρ μιας (μη προσδιοριζόμενης) νέα δομής με πραξικοπηματικό τρόπο.

Τα ψέματα τελείωσαν. Μπορεί ο κ. Μηταράκης και οι ντόπιοι απολογητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έχουν…87,5 εκατομμύρια λόγους να επιμένουν με νύχια και με δόντια στην κατασκευή της νέας υπερδομής 5000 ανθρώπων, αλλά εμείς έχουμε έναν σημαντικότερο λόγο να ξαναβρεθούμε απέναντί τους, όπως τον Φεβρουάριο του 2020 στην Καράβα και το Διαβολόρεμα: Την γνώση ότι η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, με μοναδικό «αναπτυξιακό εργαλείο» τα «αντισταθμιστικά» κονδύλια που οι Ευρωπαίοι θα δίνουν στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται μόνη της το πρόβλημα.  

Δεν αξίζει αυτό το μέλλον στα νησιά μας. Ο εμπαιγμός των Λέσβιων πρέπει να σταματήσει τώρα, με πρώτο βήμα την άρση της απόφασης για την κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής