× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών», η πρόταση μομφής

Σε κλίμα πόλωσης κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/1/2022

Η «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών», η πρόταση μομφής
' χρόνος ανάγνωσης

Η «μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών» δίνεται σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής: Mε ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αργά το βράδυ, κορυφώνεται η τριήμερη διαδικασία συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα βλέμματα των περισσοτέρων είναι στραμμένα στην νέα μονομαχία Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα η οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σφοδρή. Οι διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: επικεντρώνει διαρκώς και εντόνως τα βέλη της κριτικής του προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του -άλλωστε ελέχθη ότι το επισήμανε προχθές την Παρασκευή σε συζήτηση του με «γαλάζιους» στο εντευκτήριο της Βουλής- φέρεται να επιθυμεί την αποφυγή της έντασης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποψινή εμφάνισή του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας θα καταδείξει το βάθος της συγκεκριμένης δέσμευσης υπέρ της ηπιότητας στην πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό εν μέσω εξαιρετικά έντονων πιέσεων και επιθέσεων που διαρκώς δέχεται ο ίδιος και κορυφαίοι υπουργοί, ακόμα και για θέματα ηθικής στο άσκηση της διακυβέρνησης. Χθες αργά το απόγευμα, πάντως, στην πρώτη -κατά την παρούσα διαδικασία- συνάντηση των δύο ανδρών στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας, ήταν εστιασμένη μόνο στην πτυχή της πρόσφατης κακοκαιρίας και δεν διακρίθηκε από στοιχεία οξύτητας.

Σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι σε σημαντικό βαθμό, η μεταξύ τους σύγκρουση αναμένεται να γενικευθεί και να καλύψει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής – όχι μόνο, δηλαδή, τα σχετικά με την πολιτική προστασία έναντι ακραίων φαινομένων ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι «απαντήσεις» από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εντόνως διατυπωμένη πλέον πρόσκληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση και συνεργασία, με στόχο «μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Αρνητικές απαντήσεις, ενίοτε επίσης εντονότατα διατυπωμένες, έχουν ήδη υπάρξει από σειρά στελεχών και βουλευτών εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο τόνος με τον οποίο θα διατυπωθεί το «όχι» στο σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων: νωρίς το πρωί από τον κ. Ν. Ανδρουλάκη σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, και αργότερα στην Ολομέλεια από τους κ. Δημ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού άναψε το πράσινο φως για την ανάδειξη και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος στον Κοφινά, με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πυρήνα για τη Χίο
Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο

Έμφαση σε υποδομές, ύδρευση και τουριστική στρατηγική, με αναφορά σε καθυστερήσεις και ελλιπή συνεργασία
Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ