× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

2o Πανελλήνιο Βραβείο Θεατρικού Έργου στην Αννα Ταξείδη

Η Μυτιληνιά Φιλόλογος με τη «Χρυσόθεμη Αγαμέμνονος» δίνει φωνή μέσα από μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία στην αδικημένη «κόρη και αδερφή»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/1/2022

2o Πανελλήνιο Βραβείο Θεατρικού Έργου στην Αννα Ταξείδη

Το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Κειμένου για το 2021 απέσπασε η Άννα Ταξείδη, Φιλόλογος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε τελετή που έγινε στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ά. Ταξείδη διακρίθηκε με την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στη δεύτερη θέση με το έργο «Χρυσόθεμις Αγαμέμνονος» και μίλησε στο «Ν» για το επίτευγμά της.

Είναι συγκινητικό αυτό που προβλημάτισε τη συγγραφέα, δίνοντας φωνή μέσα από ένα κανονικό θεατρικό έργο στη μορφή της αρχαίας τραγωδίας στην κόρη και αδερφή της αρχαιότητας με την οποία δεν ασχολήθηκαν Ευρυπίδης, Σοφοκλής και Αισχύλος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρακολουθώντας την Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο το 2018 στο Κάστρο της Μυτιλήνης, γνώρισα καλύτερα την ηρωίδα μου, καθώς ήξερα μόνο το όνομά της. Η Χρυσόθεμις είναι κόρη του βασιλιά Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Τα άλλα της τρία αδέλφια είναι γνωστά σε όλους μας. Η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης έχουν στο όνομά τους από τουλάχιστον δύο τραγωδίες των κλασσικών μας αρχαίων. Ευριπίδης, Σοφοκλής και Αισχύλος ασχολήθηκαν λεπτομερώς μαζί τους. Εκείνη, όμως, μία παρουσία μόνο κι αυτή δίπλα στην αδελφή της. Βλέπετε, δεν ήθελε τα αδέλφια της να σκοτώσουν τη μάνα τους!» μας εξηγεί. 

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη Χρυσόθεμη στην «Ηλέκτρα», κατευθείαν η Άννα Ταξείδη ένιωσε ότι αυτή η κόρη είναι παράφορα αδικημένη από τη μυθολογία του οίκου της και ότι πρέπει να φέρει κι αυτή στο όνομά της μία τραγωδία: «Και από το ίδιο βράδυ κιόλας ήξερα ότι θέλω να γράψω μία “σύγχρονα αρχαία τραγωδία”. Μόνο αυτό θα την δικαίωνε. Το έργο μου, λοιπόν, είναι μία “κανονική” τραγωδία (με Επεισόδια, Στάσιμα και Έξοδο). Ένα χρόνο σχεδόν μελετούσα. Και μετά, για 2 χρόνια, έπαιρνα πολυήμερες άδειες από τη δουλειά μου και έγραφα. Ουσιαστικά, το έργο βγήκε σε 4 δεκαήμερα, εφόσον ήξερα ακριβώς τι ήθελα να γράψω!» 

Η συγγραφέας «αναλαμβάνει» τον μύθο από εκεί που τον άφησε ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια εν Ταύροις και τον συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πάει, λοιπόν, η Χρυσόθεμις να συναντήσει την Ιφιγένεια στη Βραυρώνα, όπου είναι Ιέρεια. Και συναντιούνται οι δύο αδελφές πρώτη φορά, επί της ουσίας, και λένε όλα όσα θα ήθελαν να πουν όλα αυτά τα χρόνια του θανατικού και της απουσίας. Τη συνάντηση πλαισιώνει η Τροφός τους, προσπαθώντας να προστατέψει και τις δυο».

Μέσα από αυτήν την άγνωστη κόρη, μας λέει, «ήθελα να βγάλω κάτι από εμένα. Να με ανακαλύψω και να με ολοκληρώσω – προς στιγμήν – μέσα από αυτήν. Και το ταξίδι μας άρχισε. Μαζί προχωρούσαμε όσο έβρισκε την ελευθερία που πάντα έψαχνε μέσα της, από την αρχαιότητα ακόμα, αρχέγονη και υπομονετική. Πρόκειται για μία εσωτερική αναζήτηση ενός αδικημένου, κατά την άποψή μου, ατόμου που προσπαθεί να δικαιωθεί, αλλά όχι από τους θεούς (όπως τα αδέλφια της). Μία αναζήτηση, θεωρώ, που δεν εντάσσεται στον χρόνο, κάτι που αναδεικνύεται από τη σύνθεση του αρχαίου θέματος με τον σύγχρονο προβληματισμό.

Ελπίζω το έργο μου να “φύγει” από εμένα και οι ηρωίδες μου να αναπνεύσουν πάνω στη σκηνή. Να καθαρίσει και το μυαλό μου και να δω το επόμενο έργο με διαύγεια. Υπάρχουν ιδέες…» 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Αννα Παναγιωτοπούλου

Η αγαπημένη Μαντάμ Σουσού, μία από τις τρεις Χάριτες, βασικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Κινηματογραφική προβολή οργανώνει η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ