× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι ενισχυτικές δόσεις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της Όμικρον

Τρεις νέες μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022

Οι ενισχυτικές δόσεις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της Όμικρον

Τρεις αμερικανικές μελέτες έδειξαν πως μία τρίτη δόση εμβολίου mRNA κατά του κορονοϊού είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, προσφέροντας 90% προστασία από τη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει τον ασθενή στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι μελέτες αυτές ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων στην καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 99% των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

 

Οι πολίτες άνω των 50 ετών είδαν το μεγαλύτερο όφελος από τη λεγόμενη αναμνηστική δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

«Η προστασία έναντι της μόλυνσης και της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγαλύτερη για εκείνους που έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή έχουν λάβει ενισχυτική δόση όταν ήταν δικαιούχοι», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, σήμερα Παρασκευή.

 

Όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων είχαν καλύτερη απόδοση έναντι της παραλλαγής Δέλτα από ό,τι έναντι της Όμικρον, που έχει καταφέρει να αποφεύγει την ανοσία από τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις.

Μία από τις μελέτες που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των CDC, εξετάζει τα ποσοστά ασθενών με κορονοϊό στα επείγοντα νοσοκομείων σε 10 πολιτείες στο διάστημα μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 5 Ιανουαρίου 2022.

 

Υψηλότερη προστασία με την τρίτη δόση του εμβολίου

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολίου υποχώρησε στο 57% σε άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Αντίθετα, μεταξύ όσων έλαβαν ενισχυτική δόση, η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης που οδηγεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου υπολογίστηκε στο 90%.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν 23.391 περιστατικά Covid-19 με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, μεταξύ ατόμων που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ στις τελευταίες τρεις εβδομάδες του 2021.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πολιτών που ζήτησαν να εξεταστούν για ύποπτα συμπτώματα Covid, εκείνοι που είχαν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είχαν την υψηλότερη προστασία από τη μόλυνση σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις ή ήταν ανεμβολίαστοι.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής που έγιναν οι συστάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, τα περισσότερα άτομα στην έρευνα είχαν εμβολιαστεί μέσα στον προηγούμενο μήνα όταν ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στην ευεργετική επίδραση.

Εν τω μεταξύ στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι το επίπεδο της αυξημένης προστασίας από τα αντισώματα που αποκτήθηκαν μετά από μία ενισχυτική δόση, υποχωρεί έπειτα από 10 μήνες, επομένως δεν είναι σαφές πόσο διάστημα διαρκεί αυτή η ευεργετική επίδραση.

 

Ισραήλ: Η αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν χορήγηση επιπλέον ενισχυτικών δόσεων, αλλά μία πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι ενώ μία 4η δόση εμβολίου mRNA αυξάνει τα αντισώματα, το επίπεδο δεν ήταν αρκετά υψηλό για να αποτρέψει τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον.

Η αρχική ενθουσιώδης ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση έχει πλέον ατονήσει στις ΗΠΑ. Υπάρχει, δε, και μία εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων Αμερικανών ότι «εφόσον μπορείς να μολυνθείς, γιατί να κάνεις και ενισχυτική δόση;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, 82,5 εκατομμύρια πολίτες ή μόλις το 39,3% των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχει κάνει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ