Στη βουλή τα προβλήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Μυτιλήνης
Επίκαιρη ερώτηση από τη Μαρία Κομνηνάκα βουλευτή του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2022

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για λήψη μέτρων ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Η Μαρία Κομνηνάκα στο πλαίσιο της ερώτησής της αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού στη μονάδα καθώς στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της πανδημίας.
Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Μυτιλήνης έχει ως εξής:
Διανύουμε το δεύτερο σχεδόν χρόνο πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως διεκδικούν όλο αυτό το διάστημα τα σωματεία των υγειονομικών, των εργαζομένων γενικότερα, συνεχίζει να συντηρεί την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και συνεχίζει να τους ενθαρρύνει να κερδοσκοπούν σε βάρος της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανάγκες των 60 τακτικά αιμοκαθαιρόμενων ασθενών αλλά και τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου, όπως και επισκεπτών και των διαμενόντων στο νησί προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη αναλογία γιατρών/ασθενών η ΜΤΝ θα έπρεπε να στελεχώνεται με 3 νεφρολόγους, καθώς και αγγειοχειρούργο και ειδικό καρδιολόγο για να αντιμετωπίζει έγκαιρα επιπλοκές που συμβαίνουν κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το νόμο πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας.
Αντ’ αυτού, για τις ανάγκες όλων των παραπάνω, η ΜΤΝ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια αναγκάζεται να λειτουργεί με μία μόνο νεφρολόγο, συνεπικουρούμενη από γενικούς ιατρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και για την εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας που επιτείνεται και από τις συνθήκες της πανδημίας.
Η γνωστή επίκληση των "άκαρπων προκηρύξεων" αποτελεί φτηνή δικαιολογία και μεταθέτει την ευθύνη στους γιατρούς, ενώ η ίδια η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες δουλειάς, το αυξημένο κόστος ζωής σε συνθήκες περικοπών, την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών, διαμορφώνει αποτρεπτικούς ή και απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη αυτών των θέσεων.
Και ενώ η κάλυψη των βαρδιών για την 24ωρη λειτουργία της μονάδας επιτυγχάνεται στοιχειωδώς με τη συνδρομή του νοσηλευτικού προσωπικού, η διοίκηση του Νοσοκομείου διερευνά το ενδεχόμενο μεταφοράς νοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές covid, λόγω της συνολικότερης υποστελέχωσης, με παράλληλη περικοπή μιας εκ των τριών υποχρεωτικών βαρδιών της ΜΤΝ, υποβαθμίζοντας περισσότερο τη λειτουργία της.
Αυτή η κατάσταση είναι παράγωγο της διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους ως κόστος, που περικόπτεται στα όρια των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να στελεχωθεί άμεσα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών των νεφροπαθών του νησιού;
- Να συνεχιστεί η λειτουργία της ΜΤΝ σε 24ωρη βάση, με την κάλυψη και των τριών βαρδιών με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την έγκαιρη υποστήριξη και συντήρηση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης;