× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χωρίς μέτρα προστασίας η εξεταστική στα Πανεπιστήμια»

Ερώτηση έξι βουλευτών του ΚΚΕ ανάμεσά τους και η Μαρία Κομνηνάκα προς την Υπουργό Παιδείας για την εγκύκλιο σχετικά με την εξεταστική των Πανεπιστημίων

Δημοσίευση 18/1/2022

«Χωρίς μέτρα προστασίας η εξεταστική στα Πανεπιστήμια»

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας για την εγκύκλιο του σχετικά με την εξεταστική στα πανεπιστήμια, κατέθεσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσά στους και η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι  φοιτητές και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι  στα πανεπιστήμια της χώρας αντιδρούν δικαιολογημένα στην αντιεπιστημονική και επικίνδυνη εγκύκλιο, όπως τη χαρακτηρίζουν  για τη χειμερινή εξεταστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την εγκύκλιο αυτή, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ,  μπαίνουν στο ζύγι από τη μία οι σπουδές και από την άλλη η υγεία των φοιτητών και των καθηγητών τους αφού προβλέπει πως όλες οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας. Με άλλοθι το μαζικό εμβολιασμό των φοιτητών & των διδασκόντων, η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα όπως τη διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test σε όλους τους φοιτητές και το προσωπικό των ΑΕΙ, την πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, την αξιοποίηση κατάλληλων αιθουσών και αμφιθεάτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού, την ιχνηλάτηση των επαφών των νοσούντων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα ΑΕΙ να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού αφού εκατοντάδες ασθενείς με COVID, ασυμπτωματικοί και όχι μόνο, στενές επαφές κρουσμάτων, υπό διερεύνηση κρούσματα υποχρεούνται να προσέρχονται για τις εξετάσεις στα αμφιθέατρα μαζί με ευπαθείς ομάδες.

 Ακόμα και όσοι φοιτητές αποδείξουν ότι νοσούν - κάνοντας test με δική τους ευθύνη και έξοδα – θα εξαρτώνται από την καλή πρόθεση του κάθε καθηγητή για το αν θα εξεταστούν σε διαφορετική ημερομηνία, αφού όπως ανακοίνωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων για τους συγκεκριμένους φοιτητές «θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα πανεπιστήμια».

 Η ανησυχία των φοιτητών μεγαλώνει από το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη δια ζώσης διδασκαλία όλων των μαθημάτων το χειμερινό εξάμηνο με μέτρα προστασίας της υγείας, τώρα απειλεί πως η εξ αποστάσεως διδασκαλία πολλών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου θεωρείται άκυρη, με χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν να μην εξεταστούν ή να μην περαστούν οι βαθμολογίες τους στα συγκεκριμένα μαθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι προτίθεται να πράξει ώστε:

- Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, εξ αποστάσεως, απαλλακτικές εργασίες, κοκ) και ειδική μέριμνα για όσους νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να επιταχθούν άμεσα οι κατάλληλοι χώροι και να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια των εξετάσεων με υγειονομική ασφάλεια. Να ανακληθεί η Υπουργική απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που έγιναν τηλεματικά.

- Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις καθηγητών & προσωπικού καθαριότητας. Να χορηγούνται δωρεάν οι μάσκες υψηλής προστασίας που απαιτούνται. Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

- Να διενεργούνται μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα rapid test στα Πανεπιστήμια και να υπάρξει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια