× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημέρες γιορτών χωρίς συγγενείς και οικογένεια...

Δεκάδες διαμαρτυρίες εμβολιασμένων πολιτών οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν ηλικιωμένους στα γηροκομεία, πρέπει όμως να χρυσοπληρώσουν μοριακό τεστ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2022

Ημέρες γιορτών χωρίς συγγενείς και οικογένεια...
' χρόνος ανάγνωσης

Αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ, γίνεται πλέον η είσοδος στους οίκους ευγηρίας  και στα Κέντρα διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων, από τους συγγενείς και την οικογένεια των ηλικιωμένων που διαμένουν σε αυτά, σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ της 29ης Δεκεμβρίου, στο οποίο περιγράφονται τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του μοριακού τεστ, το οποίο κοστίζει κοντά στα 50 ευρώ, 47 για την ακρίβεια μετά το τελευταίο πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό θορύβησε και ανησυχήσε χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν γονείς, παππούδες και συγγενείς στα γηροκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη το τηλεφωνικό κέντρο του «Ν» τις τελευταίες ημέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων, έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που διαμαρτύρονται και οι οποίοι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αν και είναι εμβολιασμένοι ακόμη και με την αναμνηστική δόση, θα πρέπει να ξεοδέψουν ένα μεγάλο ποσό για να μπορέσουν να βρεθούν δίπλα στους ανθρώπους που αγαπούν και τους γονείς τους που βρίσκονται στα γηροκομεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναγνώστρια της ιστοσελίδας μας, πριν την εφαρμογή των μέτρων, έκανε rapid test όπως απαιτείτο, τις περισσότερες φορές δωρεάν στο Κέντρο Υγείας ή στα εξωτερικά συνεργεία του ΕΟΔΥ κι έτσι μπορούσε να βλέπει τους δικούς της ανθρώπους που βρίσκονται στο γηροκομείο της Μυτιλήνης πολύ τακτικά. Η ίδια σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά μεγάλη αδικία αυτό που γίνεται ενώ προσθέτει πως η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για δωρεάν μοριακά τεστ στους εμβολιασμένους, τουλάχιστον για εκείνους που έχουν συγγενείς στο γηροκομείο. «Θέλω να επισκέπτομαι τους ανθρώπους μου μία φορά την εβδομάδα, είπε. Αν δίνω όμως 50 ευρώ για κάθε τεστ τη φορά, σύνολο 200 ευρώ το μήνα,  δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ν» επικοινώνησε με το Γηροκομείο της Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τους υπευθύνους λειτουργίας του. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά και οι ίδιοι δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά για ραντεβού από συγγενείς των γερόντων, ωστόσο όταν μαθαίνουν ότι απαιτείται μοριακό τεστ για την επίσκεψη, κλείνουν το τηλέφωνο απογοητευμένοι. «Το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει ο υπεύθυνος λειτουργίας, είχαμε τουλάχιστον 5-6 επισκέψεις την ημέρα, κατόπιν ραντεβού και συνενόησης βέβαια και πάντα με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Αυτό ίσχυε μόνο για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, διότι οι μη εμβολιασμένοι από την αρχή έμπαιναν στο γηροκομείο με μοριακό τεστ. Πλέον μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων ελάχιστοι συγγενείς επισκέπτονται τους ηλικιωμένους και οι επισκέψεις έχουν περιοριστεί σε 1-2 την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση, πολλές φορές δεν έρχεται και κανένας».

Οι μέρες των γιορτών, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του γηροκομείου της Μυτιλήνης, είναι ακόμη πιο δύσκολες για τους γέροντες, οι οποίοι θέλουν να βρεθούν έστω για λίγο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.

«Από πέρυσι, σημειώνει, έχουμε εγκαταστήσει συστήματα βιντεοκλήσεων, με όλες τις σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν οι ηλικιωμένοι να βλέπουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους με ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για πολύ καιρό, έως τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού απαγορευόταν οι επισκέψεις στους Οίκους Ευγηρίας και η κατάσταση ήταν πολύ δυσκολότερη σε επίπεδο επικοινωνίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου