× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής με οδηγό την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 2/1/2022

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

Τα επεισόδια με βυθίσεις λέμβων που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε στις θάλασσες της Λέσβου ενέπνευσαν τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης για ένα πείραμα – αποστολή που μεταξύ των άλλων στοχεύει και στην κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για την 1st VocSatMJT, την ομάδα της Α τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής, ο οποίος διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).


Τι θα φτιάξουν

Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη της να κατασκευάσουνε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους απαραίτητους αισθητήρες, έναν μικροδορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευθεί με έναν μικρό πύραυλο, σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Κατά την διάρκεια της εκτόξευσης αλλά και κατά την διάρκεια της κάθετης προσγείωσης με την βοήθεια μιας κατάλληλης συμμετρίας ενός αλεξίπτωτου ο μικροδορυφόρος θα δέχεται διάφορες πληροφορίες σχετικά με την πίεση και την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την απόρριψη του δορυφόρου από τον πύραυλο, λέει ο εκ των υπεύθυνων καθηγητών του προγράμματος Λάμπρος Βενετής, θα χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη και αφού πέσουν στο έδαφος θα δημιουργούν ένα ασύρματο πλέγμα επικοινωνίας. Τα μέρη αυτά θα αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και θα είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον σταθμό βάσης, ενώ το τρίτος μέρος θα λειτουργεί ως πομπός στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, ο πομπός θα προσομοιώνει τον χρήστη που θα βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου, και θα στέλνει δεδομένα στη βάση, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του. Η βάση θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τον κάθε κόμβο για τον υπολογισμό της εξασθένησης του σήματος και με αυτό τον τρόπο θα υπολογίζει την θέση του».

«Έτσι, για παράδειγμα, λέει η δεύτερη εκ των υπευθύνων καθηγητών Παρασκευή Μπάτσιου, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής κατά την οποία τα τηλεφωνικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει και η χρήση του διαδικτύου είναι αδύνατη, το σύστημα του δορυφόρου θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να προσδιοριστούν οι θέσεις των αγνοούμενων με χρήση κουμπιού έκτακτης ανάγκης (emergency button) ή με τη χρήση των κινητών τους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφορμή

Αφορμή για την συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν, η υλοποίηση Σχεδίου Δράσης του 1ου ΕΠΑΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ στα πλαίσια του προγράμματος ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) για το έτος 2021-2022, με τίτλο «Από την Μεσογειακή μας γειτονιά στα Άστρα».

«Με την υποδράση του σχεδίου «Ad Astra» επιδιώκουμε να γίνει κατανοητή η σχέση των ανθρώπων με τα άστρα και πως αυτή επηρέασε μια σειρά επιστημονικών πεδίων. Να διερευνηθούν βασικές αστρονομικές αρχές και θα συνδεθούν με τα σχετικά γνωστικά πεδία των μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο» λέει ο κ. Βενετής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνδέοντας την αρχαιότητα με το σήμερα και την ανάγκη του ανθρώπου να δώσει λογικές επιστημονικές εξηγήσεις για τον κόσμο, πέρα από τις φιλοσοφικές – μεταφυσικές που προσπάθησαν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα του ποιοι είμαστε και πως βρεθήκαμε εδώ. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις λεωφόρους και ατραπούς των άστρων, από την γειτονιά μας, στο ηλιακό μας σύστημα κι ακόμα μακρύτερα» λέει η κ. Μπάτσιου.

Στα πλαίσια της υποδράσης θα γίνει προμήθεια τηλεσκοπίου για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων, αναγνώριση, λήψη μετρήσεων και καταγραφή τους. Θα μελετηθούν οι αρχές της Πρακτικής Αστρονομίας ή Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Παράλληλα θα διερευνηθούν λογισμικά που συνδέουν τεχνολογίες τηλεμετρίας, τεχνολογίες δορυφόρων, GIS τόσο στον πλανήτη μας όσο και σε χαρτογραφήσεις που έχουμε πλέον στη διάθεση μας άλλων πλανητών (π.χ. Αρης) καθώς και εφαρμογές διαθέσιμες στην καθημερινότητα των μαθητών.

Τέλος, θα σχεδιαστεί από τους μαθητές με τη χρήση σχεδιαστικού λογισμικού ένα Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) το οποίο θα έχει ως θέμα «Ο Ήλιος με μια ματιά», για την συμμετοχή του σχολείου μας στον διεθνή διαγωνισμό πληροφοριακού γραφήματος.

Η Ομάδα 1st VocSatMJT αποτελείται από τους μαθητές:

Αλέξανδρος Μουσελίμης, Άγγελος Κουτσκουδής, Ιωάννα Αγγελή, Δημήτρης Κυλινδρέας, Αντωνία Πατέστου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Στρατούλα Τσουπή, Άννα Ράτζα, Γιώργος Αποστολέλλης, Ασημάκης Λουρετζάκης, Γρηγόρης Παπαμήτσος, Παναγιώτης Λημναίος, Δημήτρης Αγκοπιάν, Λεάντρο Χύσα, Μάριο Λικάι και Δημήτρης Μαγιάκης.

Εκτός από τους δυο υπεύθυνους επιβλέποντες καθηγητές το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης Ελευθέριο Κότερο.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός CanSat έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσομοιώνει όλες τις πτυχές μιας πραγματικής δορυφορικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των δοκιμών, της εκτόξευσης, της χρήσης τηλεμετρίας και της ανάλυσης των δεδομένων.

Ένας πύραυλος κατασκευασμένος από τη διοργανώτρια εταιρία, παρόμοιος με πύραυλο τύπου Patriot έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει δύο CanSats, φιλοξενώντας τα στην άτρακτό του, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Αμέσως μετά, τα CanSats θα διαχωριστούν από τον πύραυλο και θα κατέλθουν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα. Τα CanSats συνήθως βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Κατά την διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα της τάξεως των 550 km/h και επιτάχυνση των 20g.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»