× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής με οδηγό την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 2/1/2022

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!
' χρόνος ανάγνωσης

Τα επεισόδια με βυθίσεις λέμβων που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε στις θάλασσες της Λέσβου ενέπνευσαν τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης για ένα πείραμα – αποστολή που μεταξύ των άλλων στοχεύει και στην κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

Ο λόγος για την 1st VocSatMJT, την ομάδα της Α τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής, ο οποίος διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τι θα φτιάξουν

Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη της να κατασκευάσουνε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους απαραίτητους αισθητήρες, έναν μικροδορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευθεί με έναν μικρό πύραυλο, σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Κατά την διάρκεια της εκτόξευσης αλλά και κατά την διάρκεια της κάθετης προσγείωσης με την βοήθεια μιας κατάλληλης συμμετρίας ενός αλεξίπτωτου ο μικροδορυφόρος θα δέχεται διάφορες πληροφορίες σχετικά με την πίεση και την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την απόρριψη του δορυφόρου από τον πύραυλο, λέει ο εκ των υπεύθυνων καθηγητών του προγράμματος Λάμπρος Βενετής, θα χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη και αφού πέσουν στο έδαφος θα δημιουργούν ένα ασύρματο πλέγμα επικοινωνίας. Τα μέρη αυτά θα αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και θα είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον σταθμό βάσης, ενώ το τρίτος μέρος θα λειτουργεί ως πομπός στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, ο πομπός θα προσομοιώνει τον χρήστη που θα βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου, και θα στέλνει δεδομένα στη βάση, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του. Η βάση θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τον κάθε κόμβο για τον υπολογισμό της εξασθένησης του σήματος και με αυτό τον τρόπο θα υπολογίζει την θέση του».

«Έτσι, για παράδειγμα, λέει η δεύτερη εκ των υπευθύνων καθηγητών Παρασκευή Μπάτσιου, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής κατά την οποία τα τηλεφωνικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει και η χρήση του διαδικτύου είναι αδύνατη, το σύστημα του δορυφόρου θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να προσδιοριστούν οι θέσεις των αγνοούμενων με χρήση κουμπιού έκτακτης ανάγκης (emergency button) ή με τη χρήση των κινητών τους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφορμή

Αφορμή για την συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν, η υλοποίηση Σχεδίου Δράσης του 1ου ΕΠΑΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ στα πλαίσια του προγράμματος ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) για το έτος 2021-2022, με τίτλο «Από την Μεσογειακή μας γειτονιά στα Άστρα».

«Με την υποδράση του σχεδίου «Ad Astra» επιδιώκουμε να γίνει κατανοητή η σχέση των ανθρώπων με τα άστρα και πως αυτή επηρέασε μια σειρά επιστημονικών πεδίων. Να διερευνηθούν βασικές αστρονομικές αρχές και θα συνδεθούν με τα σχετικά γνωστικά πεδία των μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο» λέει ο κ. Βενετής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνδέοντας την αρχαιότητα με το σήμερα και την ανάγκη του ανθρώπου να δώσει λογικές επιστημονικές εξηγήσεις για τον κόσμο, πέρα από τις φιλοσοφικές – μεταφυσικές που προσπάθησαν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα του ποιοι είμαστε και πως βρεθήκαμε εδώ. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις λεωφόρους και ατραπούς των άστρων, από την γειτονιά μας, στο ηλιακό μας σύστημα κι ακόμα μακρύτερα» λέει η κ. Μπάτσιου.

Στα πλαίσια της υποδράσης θα γίνει προμήθεια τηλεσκοπίου για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων, αναγνώριση, λήψη μετρήσεων και καταγραφή τους. Θα μελετηθούν οι αρχές της Πρακτικής Αστρονομίας ή Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Παράλληλα θα διερευνηθούν λογισμικά που συνδέουν τεχνολογίες τηλεμετρίας, τεχνολογίες δορυφόρων, GIS τόσο στον πλανήτη μας όσο και σε χαρτογραφήσεις που έχουμε πλέον στη διάθεση μας άλλων πλανητών (π.χ. Αρης) καθώς και εφαρμογές διαθέσιμες στην καθημερινότητα των μαθητών.

Τέλος, θα σχεδιαστεί από τους μαθητές με τη χρήση σχεδιαστικού λογισμικού ένα Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) το οποίο θα έχει ως θέμα «Ο Ήλιος με μια ματιά», για την συμμετοχή του σχολείου μας στον διεθνή διαγωνισμό πληροφοριακού γραφήματος.

Η Ομάδα 1st VocSatMJT αποτελείται από τους μαθητές:

Αλέξανδρος Μουσελίμης, Άγγελος Κουτσκουδής, Ιωάννα Αγγελή, Δημήτρης Κυλινδρέας, Αντωνία Πατέστου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Στρατούλα Τσουπή, Άννα Ράτζα, Γιώργος Αποστολέλλης, Ασημάκης Λουρετζάκης, Γρηγόρης Παπαμήτσος, Παναγιώτης Λημναίος, Δημήτρης Αγκοπιάν, Λεάντρο Χύσα, Μάριο Λικάι και Δημήτρης Μαγιάκης.

Εκτός από τους δυο υπεύθυνους επιβλέποντες καθηγητές το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης Ελευθέριο Κότερο.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός CanSat έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσομοιώνει όλες τις πτυχές μιας πραγματικής δορυφορικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των δοκιμών, της εκτόξευσης, της χρήσης τηλεμετρίας και της ανάλυσης των δεδομένων.

Ένας πύραυλος κατασκευασμένος από τη διοργανώτρια εταιρία, παρόμοιος με πύραυλο τύπου Patriot έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει δύο CanSats, φιλοξενώντας τα στην άτρακτό του, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Αμέσως μετά, τα CanSats θα διαχωριστούν από τον πύραυλο και θα κατέλθουν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα. Τα CanSats συνήθως βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Κατά την διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα της τάξεως των 550 km/h και επιτάχυνση των 20g.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος

Συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου για την επιτυχία στις εξετάσεις αξιολόγησης
Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία

Έμφαση στην ενίσχυση του μηχανισμού, τον συντονισμό φορέων και τα νέα μέσα για τη φετινή περίοδο
Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσιμεντόστρωση στο Πυργί

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
Τσιμεντόστρωση στο Πυργί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου