× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντί να παρέμβουν στην αγορά, επιδοτούν την ακρίβεια»

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για την ακρίβεια στο ρεύμα και τις επιλογές της κυβέρνησης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 17/12/2021

«Αντί να παρέμβουν στην αγορά, επιδοτούν την ακρίβεια»
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της Λέσβου το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος βρίσκεται από χτες στη Λέσβο πραγματοποιώντας διήμερη περιοδεία στο νησί.
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος καθώς και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ν» για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση που έχει δώσει στους λογαριασμούς η κυβέρνηση και τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι και αποσπασματικά και καθυστερημένα αλλά και ανεπαρκή καθώς γνώριζαν εδώ και μήνες τις αυξήσει μη κάνοντας απολύτως τίποτα».
Παράλληλα εξήγησε ότι «ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν το έχει κάνει διότι έρχονται λογαριασμοί σε αγρότες που η αύξηση τους κόστους ρεύματος είναι 2000 ευρώ το μήνα.Ακόμα και εδώ στη Λέσβο συναντήσαμε περίπτωση όπου σε επιχείρηση ζαχαροπλαστικής η αύξηση του κόστους ρεύματος φθάνει τα 800 ευρώ το μήνα».

Σε άλλο σημείο της απάντησης του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι «ακόμα και την όποια επιδότηση δίνει η κυβέρνηση αυτή δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό αλλά από πόρους οι οποίοι θα λείψουνε από το εξοικονομώ,θα λείψουνε από τις ΑΠΕ.Μειώνουν όλα αυτά την ακρίβεια, όχι,επιδοτούν την ακρίβεια. Δηλαδή αντί να παρέμβει στην αγορά και να μειώσει το κόστος ενέργειας έρχεται και επιδοτεί με πόρους του κλίματος την ακρίβεια.Αυτό είναι αδιέξοδο».

Στη συνέχεια ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση θα εφάρμοζε τα μέτρα που προτείνει η εργαλειοθήκη της Ε.Ε.Μέτρα όπως η διακοπή των ρευματοκοπών, την επαναλειτουργία του Ταμείου Επανασυνδέσεων που δημιουργήθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς θα μπορούσε να δώσει στις οικογένειες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο άμεσα 30% έκπτωση.Όλα τα παραπάνω τα έχουμε φέρει με τροπολογίες στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση τα έχει καταψηφίσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Φάμελλος συνεχίζοντας στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα ανέφερε ότι «εμείς δεν θα κάναμε αυξήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019 που έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα ξεκίνησε από τότε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να μην αυξηθούν οι τιμές γιατί χρησιμοποίησε τον ρόλο της ΔΕΗ ως ενεργειακό πυλώνα της κοινωνίας. Τώρα η ΔΕΗ έχει εκχωρηθεί και το δημόσιο έχει χάσει την πλειοψηφία».

Παράλληλα ο κ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η αγορά ενέργειας είναι χωρίς έλεγχο «κάτι που είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε επιβάλλει στην αγορά διμερή συμβόλαια μεταβίβασης της ενέργειας».
Τέλος ο κ.Φάμελλος έκανε σαφές ότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματοποιούσε την απολιγνιτοποίηση της χώρας. «Η απολογνιτοποίηση του κ.Μητσοτάκη είναι μια ψεύτικη επιλογή γιατί επι της ουσίας είναι αεριοποίηση. Έκλεισε τους λιγνίτες όχι για να πάμε στην πράσινη ενέργεια αλλά για να φέρει ιδιωτικές ομάδες φυσικού αερίου που είναι ταυτόχρονα με εισαγόμενο καύσιμο, με ακριβό καύσιμο, με ορυκτό καύσιμο που έχει φόρο άνθρακα και ιδιωτικές.Αντιθέτως θα έπρεπε να επιταχύνει την εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει για τις ΑΠΕ».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο