× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντί να παρέμβουν στην αγορά, επιδοτούν την ακρίβεια»

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για την ακρίβεια στο ρεύμα και τις επιλογές της κυβέρνησης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 17/12/2021

«Αντί να παρέμβουν στην αγορά, επιδοτούν την ακρίβεια»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της Λέσβου το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος βρίσκεται από χτες στη Λέσβο πραγματοποιώντας διήμερη περιοδεία στο νησί.
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος καθώς και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ν» για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την επιδότηση που έχει δώσει στους λογαριασμούς η κυβέρνηση και τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι και αποσπασματικά και καθυστερημένα αλλά και ανεπαρκή καθώς γνώριζαν εδώ και μήνες τις αυξήσει μη κάνοντας απολύτως τίποτα».
Παράλληλα εξήγησε ότι «ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν το έχει κάνει διότι έρχονται λογαριασμοί σε αγρότες που η αύξηση τους κόστους ρεύματος είναι 2000 ευρώ το μήνα.Ακόμα και εδώ στη Λέσβο συναντήσαμε περίπτωση όπου σε επιχείρηση ζαχαροπλαστικής η αύξηση του κόστους ρεύματος φθάνει τα 800 ευρώ το μήνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της απάντησης του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι «ακόμα και την όποια επιδότηση δίνει η κυβέρνηση αυτή δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό αλλά από πόρους οι οποίοι θα λείψουνε από το εξοικονομώ,θα λείψουνε από τις ΑΠΕ.Μειώνουν όλα αυτά την ακρίβεια, όχι,επιδοτούν την ακρίβεια. Δηλαδή αντί να παρέμβει στην αγορά και να μειώσει το κόστος ενέργειας έρχεται και επιδοτεί με πόρους του κλίματος την ακρίβεια.Αυτό είναι αδιέξοδο».

Στη συνέχεια ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση θα εφάρμοζε τα μέτρα που προτείνει η εργαλειοθήκη της Ε.Ε.Μέτρα όπως η διακοπή των ρευματοκοπών, την επαναλειτουργία του Ταμείου Επανασυνδέσεων που δημιουργήθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς θα μπορούσε να δώσει στις οικογένειες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο άμεσα 30% έκπτωση.Όλα τα παραπάνω τα έχουμε φέρει με τροπολογίες στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση τα έχει καταψηφίσει».

Ο κ.Φάμελλος συνεχίζοντας στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα ανέφερε ότι «εμείς δεν θα κάναμε αυξήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019 που έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα ξεκίνησε από τότε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να μην αυξηθούν οι τιμές γιατί χρησιμοποίησε τον ρόλο της ΔΕΗ ως ενεργειακό πυλώνα της κοινωνίας. Τώρα η ΔΕΗ έχει εκχωρηθεί και το δημόσιο έχει χάσει την πλειοψηφία».

Παράλληλα ο κ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η αγορά ενέργειας είναι χωρίς έλεγχο «κάτι που είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε επιβάλλει στην αγορά διμερή συμβόλαια μεταβίβασης της ενέργειας».
Τέλος ο κ.Φάμελλος έκανε σαφές ότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματοποιούσε την απολιγνιτοποίηση της χώρας. «Η απολογνιτοποίηση του κ.Μητσοτάκη είναι μια ψεύτικη επιλογή γιατί επι της ουσίας είναι αεριοποίηση. Έκλεισε τους λιγνίτες όχι για να πάμε στην πράσινη ενέργεια αλλά για να φέρει ιδιωτικές ομάδες φυσικού αερίου που είναι ταυτόχρονα με εισαγόμενο καύσιμο, με ακριβό καύσιμο, με ορυκτό καύσιμο που έχει φόρο άνθρακα και ιδιωτικές.Αντιθέτως θα έπρεπε να επιταχύνει την εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει για τις ΑΠΕ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης