«Ο Βέρρος χαράζει πολιτική μέσω του facebook»
Δριμεία επίθεση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Συκά στην δημοτική αρχή της δυτικής Λέσβου για την αντιδημοκρατική πρακτική της να συνεχίσει τις τηλεδιασκέψεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2021
«Για μία ακόμα φορά θα καταγγείλουμε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής του δήμου Δυτικής Λέσβου, να επιλέξει η συνεδρίαση το δημοτικού συμβουλίου στις 19/11 να γίνει με τηλεδιάσκεψη» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Γιάννης Συκάς επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Δυτικής Λέσβου.
Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:
«Είναι γνωστό ότι επανειλημμένα έχουμε ζητήσει οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνονται με τη φυσική παρουσία των συμβούλων. Στη συνεδρίαση της 29ηςΟκτώβρίου νομίζουμε ότι η άποψη μας αυτή δικαιώθηκε από όλους σχεδόν τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς ένα θέμα που αφορούσε τη περιοχή Αφεντέλι της Δημοτικής Ενότητας Ερεσούδεν θα είχε γίνει κατανοητό, εάν δεν γινόταν ανταλλαγή απόψεων με φυσική παρουσία, με κίνδυνο ίσως να μην είχε ληφθεί η γνωστή απόφαση.
Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να περάσει το νερό κάτω από το άχυρο απέτυχε. Μέχρι τώρα οι συνεδριάσεις γινόταν στο χώρο ευθύνης της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγία Παρασκευή.
Είναι αυτονόητο ότι όταν το ίδρυμα έχει δικές του εκδηλώσεις και εκθέσεις, δεν μπορεί να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν νομίζουμε να υπάρχει άλλος δήμος στη χώρα μας, που να μην έχει δικό του χώρο συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.
Τι πιο λογικό από μια Δημοτική Αρχή να είναι ο πρώτος στόχος, η δημιουργία κατάλληλου χώρου; Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ότι λόγω του χαρακτήρα του δήμου (πολλοί οικισμοί σε μεγάλη έκταση), η ύπαρξη χώρου για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των δημοτικών παρατάξεων, είναι απαραίτητη για την ουσιαστική λειτουργία του Δήμου.Διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να λειτουργεί ένας δήμος χωρίς τις ουσιαστικές συνεδριάσεις του συμβουλίου;
Πως μπορούν να συζητηθούν διεξοδικά σοβαρά θέματα όπως για παράδειγμα:
• ΔΕΥΑΛ(αυξήσεις τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης)
• ΔΕΔΔΑΠΑΛ(πρόσληψη προσωπικού)
• διαχείριση υδάτινων πόρων
• αντιπυρική προστασία(ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δάσος)
• αγροκτηνοτροφικά προβλήματα(οδοποιία, μείωση επιδοτήσεων, τιμές αγροτικών προϊόντων κ.α.)
• μείωση του φοιτητικού δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
• τρόποι περαιτέρω προβολής του τόπου μας και υποστήριξης του τουρισμού
• στήριξη των ανέργων συμπολιτών μας
• η κατασκευή της νέας δομής στη θέση Βάστρια κ.α.
Αποτέλεσμα της μη ορθής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η πολιτική του δήμου να στηρίζεται σε ένα κυνήγι ένταξης έργων σε προγράμματα(ακόμα δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα), αντί να χρησιμοποιεί τα προγράμματα σαν εργαλεία που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους κατοίκους του δήμου μας. Δηλαδή να στοχεύουν σε θέσεις εργασίας, να στοχεύουν στη παραμονή των νέων στα χωριά μας, να στοχεύουν στο να διατηρηθούν ζωντανοί οι παραδοσιακοί οικισμοί του τόπου μας.
Δεν μπορεί να ανέχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι τη μη ύπαρξη χώρου συνεδριάσεων και να περιμένουμε τη λύση από το πρόγραμμα Τρίτση, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο χρόνο λειτουργίας του δήμου. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαδικασίες στα προγράμματα πολλές φορές κωλυσιεργούν με κίνδυνο να παρέλθει η τετραετία χωρίς να έχει δημιουργηθεί χώρος συνεδριάσεων.
Απαιτούμε να είναι θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο χώρος και ο τρόπος συνεδριάσεων και προτείνουμε για ακόμη μια φορά ως άμεση λύση το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Δεν μπορεί να δεχόμαστε να γίνονται μαθήματα σε αίθουσες 30 τετραγωνικών μέτρων με 25 παιδιά, και να μη μπορεί να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο 30-35 ατόμων(που η πλειοψηφίας του άλλωστε είναι εμβολιασμένοι) σε χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων.
Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για διά ζώσης συνεδριάσεις, αυτές δεν υλοποιούνται, καθιστώντας σαφές ότι τις φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι. Απόδειξη για αυτό είναι ότι η πολιτική του Δήμου δεν χαράσσεται μέσα από τις συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης(Facebook)».